ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Κοιλάδα υδρογόνου στη δυτική Μακεδονία: Ποιες επενδύσεις σχεδιάζονται

Ο πρώτος αγωγός με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου από τον ΔΕΣΦΑ και το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες και προβλέπει μεγάλες επενδύσεις στην οικονομία του υδρογόνου.

Σε σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη και στη μεταλιγνιτική εποχή μετατρέπεται η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας με μία σειρά από μεγάλα έργα που βρίσκονται «στα σκαριά» για την προώθηση της αγοράς του υδρογόνου να βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης.

Το σήμα έδωσε ήδη χτες η εγκαινίαση της έναρξης κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ που θα συνδέει τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και θα είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και από τους πρώτους πανευρωπαϊκά αγωγούς 100% συμβατούς για τη μεταφορά υδρογόνου. Μάλιστα, όπως σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, η Δυτική Μακεδονία μπορεί να είναι η τελευταία περιφέρεια της χώρας που εξασφαλίζει αγωγό φυσικού αερίου, ωστόσο θα είναι η πρώτη που θα συνδέεται με αγωγό υδρογόνου.

Όπως τόνισε, μάλιστα, μιλώντας σε σχετική εκδήλωσε χθες στην Κοζάνη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης μία σειρά από έργα στην περιοχή θα την καταστήσουν ενεργειακά θωρακισμένη και πρωταγωνίστρια των εξελίξεων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, την 1η Μαρτίου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και άλλων φορέων θα βρεθούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να υποστηρίξουν το project της δημιουργίας μίας Κοιλάδας Υδρογόνου στην περιοχή ακολουθώντας και αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραδείγματα.

Να δημιουργηθεί, δηλαδή, μία αλυσίδα από έργα που θα προωθήσουν συνολικά την αγορά παραγωγής, μεταφοράς υδρογόνου αλλά και όλων των απαραίτητων εργαλείων, μηχανημάτων και τεχνολογιών γύρω από αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο, ενώ οι προοπτικές παραμένουν ανοιχτές καθώς υπάρχει το απαραίτητο μομέντουμ με την ύπαρξη διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα στους επενδυτές.

Ναυαρχίδα για τη μετάβαση στο υδρογόνο θεωρείται το μεγάλο έργο που προγραμματίζει η Advent Technologies για τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών καθώς και συστημάτων αποθήκευσης.

Πρόκειται για ένα το έργο Green HiPo που το περασμένο καλοκαίρι εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος («IPCEI»), με ενίσχυση που θα φθάνει τα 782 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, τα οποία θα διατεθούν σταδιακά εντός μίας εξαετίας. Ήδη η εταιρεία έχει δημιουργήσει εδώ και ένα μήνα τα πρώτα της γραφεία στην Κοζάνη προκειμένου να προχωρήσει το έργο που αναμένεται να εκκινήσει εντός του 2023. Έως την ολοκλήρωση της κατασκευής πρόκειται να δημιουργούν περί τις 650 θέσεις εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hydrogen forum- Hydrogen & Green Gases
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ενεργειακές λύσεις από το υδρογόνο και πώς μπορεί να κερδίσει έδαφος

«Κλειδί» στην οικονομία του υδρογόνου είναι η μελλοντική του τιμή σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Ως το 2040 η τιμή του θα έχει γίνει ανταγωνιστική. Κρίσιμο σημείο, η απαλλαγή του υδρογόνου από τις χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς.
Ομιλητής στο Delphi Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Τσάφος: Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ενεργειακής μετάβασης η Ελλάδα

Ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Τσάφος περιέγραψε τη στρατηγική της Ελλάδας για ΑΠΕ, υδρογόνο και πράσινα αέρια, υπογραμμίζοντας τις επενδυτικές επιλογές και τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης.
Hydrogen-Hydrogono-Agogos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Μπαίνουν κανόνες για την παραγωγή βιομεθανίου και υδρογόνου

Με νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΝ εισάγεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ενίσχυση της συμμετοχής βιομεθανίου και υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Μερτς: Η ενεργειακή ατζέντα και το στοίχημα της διασύνδεσης

Τα ενεργειακά θα βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών. Η Αθήνα προωθεί μεγάλες διασυνδέσεις και στρατηγικές συνεργασίες με τη Γερμανία σε πράσινη ενέργεια και υποδομές μεταφοράς.