ΓΔ: 1954 -0.83% Τζίρος: 15.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:33
Ομιλητής στο Delphi Forum
Φωτο: Ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Νίκος Τσάφος/Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ν. Τσάφος: Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ενεργειακής μετάβασης η Ελλάδα

Ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Τσάφος περιέγραψε τη στρατηγική της Ελλάδας για ΑΠΕ, υδρογόνο και πράσινα αέρια, υπογραμμίζοντας τις επενδυτικές επιλογές και τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης.

Σημαντικά μηνύματα για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης και τον ρόλο της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο έστειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Τσάφος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Η ενεργειακή μετάβαση σε κρίσιμο σταυροδρόμι – Τα προβλήματα στην απορρόφηση της παραγωγής ΑΠΕ και ο κομβικός ρόλος του Υδρογόνου και των πράσινων αερίων», στο συνέδριο Hydrogen & Green Gases.

Ο κ. Τσάφος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά. Όπως σημείωσε, υπάρχει περίσσεια προσφοράς πετρελαίου, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών του. Αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, περίπου στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης οι τιμές φτάνουν ακόμη και τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, τη στιγμή που στη Δυτική Ευρώπη κυμαίνονται στα 60 ευρώ και λιγότερο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός Τemporary Crisis Framework (TCF), επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης αναλυτικών στοιχείων προκειμένου να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση αναμόρφωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα βιώνει ό,τι βιώνουν και άλλες χώρες με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ», αναδεικνύοντας το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο των προκλήσεων.

Ο ρόλος του υδρογόνου και του βιομεθανίου

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Τσάφος στο βιομεθάνιο, το οποίο χαρακτήρισε ως έναν ενεργειακό φορέα με ξεκάθαρο ρόλο, χάρη στο πλεονέκτημά του να εντάσσεται εύκολα στα υφιστάμενα δίκτυα φυσικού αερίου. Αντίθετα, για το υδρογόνο, επισήμανε ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό, με τα ευρωπαϊκά σχέδια να είναι μεν φιλόδοξα, αλλά και με την ανάγκη η Ελλάδα να μην μείνει εκτός της νέας αυτής αγοράς.

«Η δική μας φιλοσοφία για το υδρογόνο είναι ότι δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός αυτής της αγοράς. Μας ενδιαφέρει να βρούμε διακριτά projects και να εξετάσουμε τις ευκαιρίες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ήδη παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από τη Γερμανία, για εξαγωγή υδρογόνου. Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε πως αν υπάρξει αγορά, η Ελλάδα θα επιδιώξει να είναι στους μελλοντικούς προμηθευτές.

Η επενδυτική στρατηγική και οι επιλογές τεχνολογιών

Ο κ. Τσάφος υπογράμμισε ότι η στρατηγική της χώρας στηρίζεται στην ανάλυση κόστους και οφέλους κάθε επένδυσης. «Θα κινηθούμε με γνώμονα το τι έχει κόστος και όφελος», τόνισε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν πολλές τεχνολογίες και πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να στραφεί η χώρα. Η πρόκληση πλέον έγκειται στο να επιλεγούν εκείνοι οι τομείς που θα εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος και θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται το πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας για επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας για επιχειρήσεις παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στοχεύοντας να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους.
Φωτοβολταϊκά πάνελ ΔΕΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες από το ΥΠΕΝ

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών γίνεται πλέον εφικτή με νέα ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που βρίσκει σύμφωνους ιδιοκτήτες και αγορά.
Hydrogen forum- Hydrogen & Green Gases
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ενεργειακές λύσεις από το υδρογόνο και πώς μπορεί να κερδίσει έδαφος

«Κλειδί» στην οικονομία του υδρογόνου είναι η μελλοντική του τιμή σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Ως το 2040 η τιμή του θα έχει γίνει ανταγωνιστική. Κρίσιμο σημείο, η απαλλαγή του υδρογόνου από τις χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς.