ΓΔ: 1978.4 1.15% Τζίρος: 128.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:01:01
υδρογόνο
Φώτο: Shutterstock

Καύσιμο του μέλλοντος από τη Motor Oil: Επένδυση 146 εκατ. στο υδρογόνο

Σε τροχιά υλοποίησης η μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου με χρηματοδότηση 111,7 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πώς θα λειτουργεί η μονάδα, ποια τα οφέλη από την υδρογονοκίνηση.

Ανεμπόδιστη θα προχωρήσει πλέον η επένδυση της Motor Oil στη νέα μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στους Αγίους Θεοδώρους, ύστερα και από την έγκριση ΥΠΕΝ και ΥΠΕΘΟ για την ενίσχυση ύψους 111,7 εκατ. ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί από την Κομισιόν ήδη από τις 13 Φεβρουαρίου.

Η χρηματοδότηση αυτή προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα συμβάλει καθοριστικά στη συνολική επένδυση του Ομίλου, που ανέρχεται στα 146,1 εκατ. ευρώ.

Το έργο, που αποτελεί σημαντική επένδυση προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας μας, πρέπει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα να ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκταμίευση της χρηματοδότησης θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, με αυστηρούς ελέγχους σε κάθε μία από αυτές.

Σε τρεις δόσεις η χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα, με μια δόση προκαταβολής ξεκινά το έργο, καθώς στην πρώτη φάση προβλέπεται η εκταμίευση έως και 30% του συνολικού ποσού ή αλλιώς 33,5 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα κατατεθεί εγγυητική επιστολή ίσης αξίας. 

Από εκεί και πέρα, οι χρηματοδοτήσεις θα έρχονται με δόσεις προόδου, δηλαδή μέχρι και 40% θα καταβληθεί σταδιακά, ανάλογα με το πώς τρέχουν οι εργασίες - από την εγκατάσταση των ηλεκτρολυτών μέχρι την ολοκλήρωση του δικτύου διανομής υδρογόνου, των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των βοηθητικών υποδομών. 

Το τελευταίο 30% θα αποδεσμευτεί μόλις το έργο παραδοθεί και η μονάδα ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία της.

Πώς θα λειτουργεί η μονάδα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το έργο αφορά στο σχεδιασμό, την κατασκευή και εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου συνολικής τελικής ισχύος 50 MW, περιλαμβανομένης της εγκατάστασης του απαιτούμενου εξοπλισμού για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, όπως της εγκατάστασης των ηλεκτρολυτών. 

Η ανάπτυξη της μονάδας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε δύο διακριτές φάσεις. Συγκεκριμένα, η φάση Α αφορά την κατασκευή και θέση σε λειτουργία υποδομών ισχύος 30 MW, ενώ η Φάση Β επεκτείνει τη συνολική ισχύ στους 50 MW.

Η μονάδα θα χρησιμοποιεί ηλεκτρόλυση νερού -διαδικασία κατά την οποία το νερό διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- ενώ η ετήσια παραγωγή υδρογόνου εκτιμάται γύρω στους 2.000 τόνους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραγόμενο υδρογόνο θα διοχετεύεται αποκλειστικά στο διυλιστήριο που λειτουργεί ήδη από φέτος στην περιοχή υπό το εμπορικό σήμα της AVIN.

Ένα βήμα πιο κοντά στο καύσιμο του μέλλοντος

Σε μια εποχή όπου η ανάγκη για καθαρές και βιώσιμες μετακινήσεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ, η υδρογονοκίνηση μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο ως μία από τις πιο υποσχόμενες λύσεις. 

Είναι γεγονός ότι η  χρήση υδρογόνου ως καυσίμου προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα που την καθιστούν ανταγωνιστική όχι μόνο σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, αλλά ακόμη και απέναντι στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Το βασικό πλεονέκτημα των οχημάτων υδρογόνου είναι οι μηδενικές εκπομπές ρύπων όταν χρησιμοποιείται πράσινο υδρογόνο. Μάλιστα, τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου εκπέμπουν αποκλειστικά υδρατμούς, χωρίς CO₂, οξείδια του αζώτου ή αιωρούμενα σωματίδια, καθιστώντας τα ιδιαίτερα κατάλληλα για αστική χρήση και περιοχές με περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Παράλληλα, τα υδρογονοκίνητα οχήματα μπορούν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους σε 3 έως 5 λεπτά, χρόνος συγκρίσιμος με αυτόν των συμβατικών καυσίμων και αισθητά μικρότερος από τη διάρκεια φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες.

Σε όρους αυτονομίας, τα οχήματα υδρογόνου προσφέρουν δυνατότητα κίνησης που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα, ενώ σε ορισμένα μοντέλα μπορεί να αγγίξει ή και να υπερβεί τα 700 χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό τα καθιστά κατάλληλα για επαγγελματική χρήση και μεγάλες αποστάσεις, σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά οχήματα που περιορίζονται από τις δυνατότητες των μπαταριών.

Η Motor Oil επενδύσει συστηματικά στο υδρογόνο

Η επένδυση αυτή αποτελεί μόνο ένα μέρος μίας σειράς πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Motor Oil για το υδρογόνο, μεταξύ των οποίων είναι:

  • «Hellenic Hydrogen»: Από κοινού με τη ΔΕΗ, η Motor Oil έχει ιδρύσει τη νέα εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα. Η εταιρεία εστιάζει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαμόρφωση καθαρής ενεργειακής κατεύθυνσης, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις υποδομές των δύο μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Σταθμός Φόρτισης Υδρογόνου AVIN: Η Motor Oil άνοιξε τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα, στο διυλιστήριο στους Αγίους Θεοδώρους, που εξυπηρετεί ελαφρά και βαρέα οχήματα. Η προμήθεια πράσινου υδρογόνου αναμένεται να προέρχεται από τη νέα μονάδα με προγραμματισμένη χρήση από το 2026.
  • Το έργο IRIS: Αφορά τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και παραγωγή e-μεθανόλης από ανανεώσιμο υδρογόνο και αιχμάλωτο CO2, με στόχο μείωση 25% των εκπομπών CO2 του διυλιστηρίου και ανάπτυξη υδρογονοοικονομίας στην Ελλάδα.
  • Το έργο TRIĒRĒS: Πρόκειται για την πρώτη «κοιλάδα υδρογόνου» στην Ελλάδα, στην περιοχή του διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων, με στόχο την παραγωγή, αποθήκευση, διανομή και αξιοποίηση πράσινου υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μότορ Όιλ: Σε εφαρμογή το επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ ως το 2030

Τα 2,5 δισ. θα επενδυθούν για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετροχημικά, βιοκαύσιμα, υδρογόνο και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος) και 1,5 δισ. ευρώ θα επενδυθεί για την ενίσχυση των υποδομών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται το «πράσινο» υδρογόνο στην Ελλάδα: Τα πρώτα πρατήρια της Motor Oil

Στην εποχή του «πράσινου» υδρογόνου εισέρχεται η Ελλάδα μέσα από το ενωσιακό έργο «EPHYRA», στο οποίο ρόλο συντονιστή έχει η Motor Oil. Σε Αγίους Θεοδώρους και Ακράτα τα πρώτα δύο πρατήρια.
reyma-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι αλλάζει στην αγορά του ρεύματος το μεγάλο deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil

Η πρώτη μεγάλη ένωση δυνάμεων ανάμεσα σε δύο μεγάλους παρόχους της ελληνικής αγοράς ρεύματος. Πώς ωφελούνται οι δύο πλευρές και πώς αλλάζουν τα μερίδια αγοράς στη χαμηλή και μέση τάση.