Την προώθηση της παραγωγής βιομεθανίου και υδρογόνου στην Ελλάδα επιδιώκει το υπουργείο Ενέργειας, με προσχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο εισάγει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το Μέρος Α' του σχεδίου νόμου επικεντρώνεται στο βιομεθάνιο, ρυθμίζοντας την παραγωγή, την πιστοποίηση, την αδειοδότηση και τα κίνητρα στήριξης των μονάδων βιομεθανίου.
Σκοπός είναι η θέσπιση ενός πλαισίου για την προώθηση της παραγωγής βιομεθανίου και την ενίσχυση της συμμετοχής του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Αντικείμενο είναι η ρύθμιση των φάσεων αδειοδότησης των μονάδων παραγωγής βιομεθανίου, καθώς και της έγχυσής του στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) ή σε Δίκτυα Διανομής Φυσικού Αερίου. Επίσης, εισάγεται καθεστώς στήριξης και κίνητρα για την αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου σε μονάδες βιομεθανίου.
Η παραγωγή βιομεθανίου λαμβάνεται υπόψη για τους σκοπούς του νόμου, εφόσον προέρχεται από την αναβάθμιση και τον καθαρισμό του βιοαερίου που παράγεται από βιομάζα ή από το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών ή βιομηχανικών αποβλήτων. Το χωνεμένο υπόλειμμα υποβάλλεται σε επεξεργασία για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού/λιπάσματος. Για τις θερμικές ανάγκες της μονάδας χρησιμοποιείται μέρος του παραγόμενου βιοαερίου.
Η αδειοδότηση μονάδων βιομεθανίου απαιτεί άδεια λειτουργίας. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εξασφαλίσει απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (αν η μονάδα εγχέει στο ΕΣΦΑ ή σε δίκτυο διανομής), άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας. Οι μονάδες βιομεθανίου κατατάσσονται σε περιβαλλοντικές κατηγορίες.
Υδρογόνο
Το Μέρος Β' του σχεδίου νόμου επικεντρώνεται στους κανόνες για την οργάνωση της αγοράς παραγωγής υδρογόνου και τα γεωγραφικά περιορισμένα δίκτυα υδρογόνου.
Σκοπός του Μέρους Β' είναι η μερική ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1788, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την οργάνωση και εκκίνηση της αγοράς ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Αντικείμενο είναι η ρύθμιση της αδειοδότησης μονάδων παραγωγής υδρογόνου, της στήριξης μονάδων παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, της εποπτείας της σχετικής αγοράς και της ανάπτυξης, αδειοδότησης, λειτουργίας και διαχείρισης των Γεωγραφικά Περιορισμένων Δικτύων Υδρογόνου.
Η συνολική διάρκεια των διαδικασιών χορήγησης αδειών και εγκρίσεων για τις δραστηριότητες υδρογόνου δεν υπερβαίνει τα δύο έτη, με δυνατότητα παράτασης ενός έτους σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Ως σημείο επαφής ορίζεται το Τμήμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μεταφορών και Εναλλακτικών Καυσίμων της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η δραστηριότητα παραγωγής υδρογόνου επιτρέπεται σε όσους έχουν λάβει Βεβαιώσεις Παραγωγού Υδρογόνου.