ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

Φόρος στα υπερέσοδα από το ρεύμα: Στην Ευρώπη η πρόταση της Ελλάδας

Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει στο Business Daily ότι εξετάζονται άμεσα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στον χειμώνα, όμως αφήνονται για το μέλλον οι πιο δύσκολες αλλαγές στις υποδομές.

Ανοίγει «παράθυρο» η Κομισιόν για την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης που προβλέπει την επιβολή μόνιμου έκτακτου φόρου στους παραγωγούς ενέργειας, με τα έσοδα να διανέμονται στη συνέχεια στους καταναλωτές με μορφή επιδότησης, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Business Daily.

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μαζί με την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, όπου θα συμμετάσχουν στην πρώτη συνάντηση των Ευρωπαίων ομολόγων τους μετά από τις εκλογές της Κομισιόν τον Ιούνιο και το θερμό καλοκαίρι που πέρασε όπου φάνηκαν οι πολλές αδυναμίες του ηλεκτρικού συστήματος ενέργειας, το λεγόμενο target model.

Ως απάντηση στις υπερβολικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές τους, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει παρέμβαση σε δύο επίπεδα.

Μαζί με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, δύο αγορές που παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την ελληνική, ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί, πρώτον, επενδύσεις για περισσότερες διασυνδέσεις ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση της μεταβλητότητας των ΑΠΕ και, δεύτερον, την έγκριση ενός μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κομμάτι της φορολογίας των «ουρανοκατέβατων» εσόδων, που ανήκει στο εύκολο κομμάτι της εξίσωσης, φαίνεται να το αποδέχονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για πρώτη φορά αξιωματούχοι κάνουν λόγο για άμεσα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στον χειμώνα, αφήνοντας ωστόσο στην άκρη τις δύσκολες μακροπρόθεσμες αλλαγές των υποδομών.

Πηγή της Κομισιόν αναφέρει στο BD ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις της αγοράς ρεύματος χρειάζονται νέες επενδύσεις σε υποδομές «και παράλληλα στοχευμένες προσαρμογές και μηχανισμοί αλληλεγγύης για τη στήριξη των κρατών μελών».

«Επίσης, βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορεί να χρειαστούν για την αποφυγή περιόδων υψηλών τιμών κατά τη χειμερινή περίοδο», προσθέτει ο ίδιος.

Αν και μπορεί να γίνει μια εκτενής συζήτηση επί του θέματος, πιθανόν να μην ληφθούν αποφάσεις σήμερα από τους υπουργούς διότι δεν θα παραστεί ο νέος επίτροπος Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν, αλλά η απερχόμενη επίτροπος, Κάντρι Σίμπσον.

Η επιδότηση του καλοκαιριού

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση και τώρα σκοπεύει να την εντάξει στα μόνιμα όπλα που θα διαθέτει κατά της ανισορροπίας της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι το ΥΠΕΝ νομοθέτησε υπέρ ενός έκτακτου φόρου στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας με φυσικό αέριο για τρεις μήνες, διανέμοντας στη συνέχεια τα έσοδα στους οικιακούς χρήστες με κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα).

Για τα τιμολόγια του Αυγούστου η επιδότηση ανήλθε στα 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο η οικονομική ενίσχυση ανήλθε στα 3 λεπτά/kWh μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Προς το παρόν οι τιμές στην χονδρική αγορά έχουν επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα λόγω της χαμηλής ζήτησης αλλά οι ανισορροπίες συνεχίζουν να υφίστανται.

Για σήμερα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά της Eπόμενης Ημέρας ανήλθε στα 99,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την στιγμή που η μέση τιμή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου βρίσκεται στα 88.82 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη Γερμανία η αντίστοιχη μέση τιμή βρίσκεται στα 75.62 ευρώ ενώ στο Βέλγιο στα 69,83 ευρώ.

Η εισαγωγή ενός μόνιμου φόρου θα μπορέσει να παρέχει πάλι ανακούφιση στους καταναλωτές και να αντιμετωπίσει το παιχνίδι της κερδοσκοπίας που παίζεται στην πλάτη του καταναλωτή, ωστόσο έτσι παραμένουν άλυτα τα σημαντικά προβλήματα της αγοράς.

Στο πλευρό της κυβέρνησης βρίσκονται και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), Βουλγαρίας και Ρουμανίας που αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις στα προβλήματα που τους προκαλούν οι υψηλές τιμές ενέργειας.

Σε πρόσφατη επιστολή τους στην επίτροπο Σίμσον υποστηρίζουν τις αντίστοιχες προτάσεις των τριών κυβερνήσεων για παρέμβαση στην αγορά.

«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι, για να διασφαλιστεί ισότιμος ανταγωνισμός για όλους εντός της κοινής αγοράς, είναι ζωτικής σημασίας η λήψη περιφερειακών μέτρων υποστήριξης των τελικών καταναλωτών, έως ότου επιτευχθούν επίπεδα διασύνδεσης που θα επιτρέπουν τη σύγκλιση των τιμών, την ελεύθερη ροή ενέργειας και την εξάλειψη των νησίδων τιμών που πλήττουν δυσανάλογα ένα μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λόγω γεωγραφικών παραγόντων», τονίζουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nikos_tsafos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εγρήγορση η Ευρώπη για την ενέργεια - Τα νέα δεδομένα μετά την Task Force

Η Ευρώπη ενώνεται για πρώτη φορά για την ενεργειακή ασφάλεια. Η πρώτη συνεδρίαση της Task Force και πώς θα μετασχηματίσει το ενεργειακό τοπίο. Τα νέα δεδομένα και οι προτροπές της Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίνε» πάλι τους καταναλωτές οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Άλμα 18% των τιμών σε ετήσια βάση και πάνω από 8% σε μηνιαία κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο. Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές λιανικής, ενώ υποχώρησαν οι τιμές χονδρικής. Για υπερβολική εξάρτηση από το φυσικό αέριο κάνει λόγο η Κομισιόν.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο ρεύμα κατά 40% στην Ευρώπη: Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν

Στο σχέδιο για την προσιτή ενέργεια, η Κομισιόν προτείνει στα κράτη να μειώσουν φόρους και χρεώσεις δικτύου. Υπολογίζει σε 584 δισ. τις επενδύσεις σε δίκτυα. Έγιναν δεκτές προτάσεις της Ελλάδας, ικανοποίηση στην κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνό το ρεύμα για τους Έλληνες παρά το ράλι τιμών στην αγορά χονδρικής

Στη 18η θέση της Ευρώπης και κάτω από τον μέσο όρο η τιμή λιανικής το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με την Κομισιόν, παρότι στη χονδρική η Ελλάδα είχε από τις υψηλότερες τιμές και 60% πάνω από τον μέσο όρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός ατζέντας της ΕΕ τα αιτήματα της Ελλάδας για τις τιμές στο ρεύμα

Στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 16 Δεκεμβρίου δεν θα συζητηθούν οι λύσεις που διεκδικεί η Ελλάδα, μαζί με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τις ανισότητες τιμών στην Ευρώπη.
Λάμπα και κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στο ρεύμα με έκτακτο φόρο, δεν πέρασε η πρόταση για πλαφόν

Παρέμβαση που προβλέπει νέο φόρο στους παραγωγούς σχεδιάζει η κυβέρνηση για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί μετά την άνοδο 40% στις τιμές χονδρικής. «Όχι» στην επιβολή πλαφόν είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.