ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
nikos_tsafos
Φώτο: ΥΠΕΝ

Σε εγρήγορση η Ευρώπη για την ενέργεια - Τα νέα δεδομένα μετά την Task Force

Η Ευρώπη ενώνεται για πρώτη φορά για την ενεργειακή ασφάλεια. Η πρώτη συνεδρίαση της Task Force και πώς θα μετασχηματίσει το ενεργειακό τοπίο. Τα νέα δεδομένα και οι προτροπές της Κομισιόν.

Με φόντο τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Κρούσης (Task Force), την οποία σύστησε η Κομισιόν ύστερα από αίτημα της χώρας μας. Κύριο αντικείμενο της ομάδας αυτής είναι η βελτιστοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων υποδομών, η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και των επενδύσεων, η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και η αποτροπή του ενεργειακού διαχωρισμού μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η συγκράτηση των τιμών και η θωράκιση των εθνικών ηλεκτρικών συστημάτων, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα ακραίων αυξήσεων. Επιπλέον, η Task Force θα παρακολουθεί την κατάσταση των δικτύων, θα ενισχύει την επιχειρησιακή συνεργασία και θα στηρίζει εθνικές μεταρρυθμίσεις για πιο προσιτή ενέργεια.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν τα κράτη - μέλη σε επίπεδο Υφυπουργών/Αναπληρωτών Υπουργών, καθώς και εκπρόσωποι των αντίστοιχων Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς, των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών και του ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators). Συγκεκριμένα, συμμετείχαν: Ελλάδα, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία, ύστερα από σχετική υπόδειξη της Κομισιόν που έκρινε ότι αυτές οι χώρες πρέπει και να είναι σε άμεση συνεννόηση, καθώς συνδέονται ηλεκτρικά.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, η πορεία των ενεργειακών διασυνδέσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και η ετοιμότητα των ενεργειακών υποδομών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του φετινού καλοκαιριού, με στόχο τον προσδιορισμό συγκεκριμένων επιχειρησιακών μέτρων για τον μετριασμό του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών στις τιμές της ενέργειας. Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι αλγόριθμοι που ρυθμίζουν τις ροές ενέργειας, ειδικά στις διασυνδέσεις Αυστρίας - Ουγγαρίας και Τσεχίας - Σλοβακίας, που επηρεάζουν τις τιμές στην περιοχή.

Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

Σήμερα, οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη βασίζονται κυρίως στο μοντέλο οριακής τιμής συστήματος (marginal pricing ή μοντέλο οριακού κόστους). Σε αυτό το μοντέλο, κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας δηλώνει ποια ποσότητα μπορεί να προσφέρει και σε ποια τιμή. Το σύστημα ικανοποιεί πρώτα τις φθηνότερες προσφορές (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδροηλεκτρικά) και στη συνέχεια προστίθενται οι ακριβότερες (όπως λιγνίτης, φυσικό αέριο), μέχρι να καλυφθεί η συνολική ζήτηση.

Η τελική τιμή που πληρώνεται σε όλους τους παραγωγούς είναι η τιμή της τελευταίας και ακριβότερης μονάδας που χρειάστηκε για να καλυφθεί η ζήτηση, ανεξάρτητα από το πραγματικό κόστος παραγωγής των υπόλοιπων μονάδων. Για παράδειγμα, αν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καλύψουν το 60% της ζήτησης με σχεδόν μηδενικό κόστος, αλλά για το υπόλοιπο 40% χρειάζεται φυσικό αέριο με κόστος 120 ευρώ/MWh, τότε όλοι οι παραγωγοί πληρώνονται 120 ευρώ/MWh.

Αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται κυρίως στη χονδρεμπορική αγορά επόμενης ημέρας (Day-Ahead Market - DAM), όπου διαμορφώνεται η μέση ημερήσια τιμή για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Το μοντέλο οριακού κόστους θεωρείται αποτελεσματικό για ελευθερωμένες αγορές ενέργειας, καθώς διασφαλίζει ότι η φθηνότερη ενέργεια χρησιμοποιείται πρώτη και παρέχει διαφάνεια στην αγορά.

Κάλεσμα για ενεργοποίηση εθνικών σχεδίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη να ενημερώσουν εάν έχουν λάβει ή σκέφτονται να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα για:

  • να μεγιστοποιήσουν τη διασυνοριακή δυναμικότητα που είναι διαθέσιμη για εμπόριο,
  • να διασφαλίσουν αποτελεσματικό συντονισμό για τη συντήρηση του δικτύου/των εγκαταστάσεων,
  • τη βελτίωση της ευελιξίας του συστήματος, - μεταξύ άλλων μέσω της αποθήκευσης- και
  • τη μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης.

«Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Task Force χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών και την συναντίληψη τόσο του μεγέθους του προβλήματος όσο και των δράσεων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια πιθανή έξαρση των τιμών. Όλες οι χώρες είμαστε πλέον καλύτερα προετοιμασμένες και έχουμε επεξεργαστεί σειρά συγκεκριμενών μέτρων που θα βοηθήσουν σε μια πιθανή μελλοντική κρίση», τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης.

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο βρήκε ‘’ευήκοα ώτα’’ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οδήγησε και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων  - λύσεων για την θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», συνέχισε.

Πάντως, όπως είχε γράψει ο ίδιος σε παλαιότερη ανάρτησή το, «αν η Ομάδα Εργασίας πετύχει δύο πράγματα- καλύτερο συντονισμό και καλύτερη χρήση του υπάρχοντος δικτύου- τότε θα εξελιχθεί σε ουσιαστικό εργαλείο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο ρεύμα κατά 40% στην Ευρώπη: Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν

Στο σχέδιο για την προσιτή ενέργεια, η Κομισιόν προτείνει στα κράτη να μειώσουν φόρους και χρεώσεις δικτύου. Υπολογίζει σε 584 δισ. τις επενδύσεις σε δίκτυα. Έγιναν δεκτές προτάσεις της Ελλάδας, ικανοποίηση στην κυβέρνηση.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΕ: Ρεκόρ για την παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια το 2025

Παγκοσμίως δημιουργούνται με την κατασκευή νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων δυνατότητες παραγωγής άνω των 70 γιγαβάτ (GW), ποσότητα που αντιπροσωπεύει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών