ΓΔ: 1978.16 1.14% Τζίρος: 100.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:46:31
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ναυαγεί το σχέδιο της κυβέρνησης για ανοικτή αγορά στις γιορτές

Κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος του τζίρου που πέρυσι έφθασε τα 3,5 δισ. ευρώ, εάν παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα. Βαθαίνει η ύφεση, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει το 10%.

Σε ναυάγιο κινδυνεύει να οδηγηθεί το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης του Χριστουγεννιάτικου τζίρου που αποτελεί εν μέσω της πανδημίας πολύτιμη «τονωτική ένεση» ρευστότητας για το λιανεμπόριο και  τους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης και μεγάλη «ανάσα» για τα δημόσια ταμεία λόγω των αυξημένων φορολογικών εισπράξεων κυρίως από το ΦΠΑ.

Η παράταση της καθολικής οικονομικής καραντίνας, τουλάχιστον ως τις 15 με 20 Δεκεμβρίου με βάση το τελευταίο σενάριο εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης και έξαρσης της πανδημίας υπονομεύει τον οικονομικό σχεδιασμό για άνοιγμα της αγοράς έστω και για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να σωθεί ο τζίρος των εορτών που παραδοσιακά κινείται σε υψηλά επίπεδα και πέρυσι έφθασε στα 3,5 δισ. ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι φέτος είναι πιθανό να μην επαναληφθεί η γνωστή εικόνα με τη συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών να στρέφεται στα καταστήματα και στο παραδοσιακό εμπόριο για τις αγορές του συνδυάζοντας παράλληλα την διασκέδαση,  εξέλιξη που θα ενισχύσει τους τριγμούς στην πραγματική οικονομία και θα επιδεινώσει  το δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Μία εβδομάδα πριν από την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου προϋπολογισμού την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του προσχεδίου τοποθετώντας το ποσοστό της ύφεσης πάνω από το 10% για το 2020 έναντι 8,2% που ήταν η αρχική της εκτίμηση. Παράλληλα μεταβάλλει επί το δυσμενέστερο και τις εκτιμήσεις για το πρωτογενές έλλειμμα.

Πλέον ο φόβος των επιτελών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι διπλός αφού από τη μια το δημόσιο χρέος «καλπάζει», εγείροντας ερωτήματα για την βιωσιμότητα του και από την άλλη το έλλειμμα «ξεφεύγει» απειλώντας με νέες «περιπέτειες λιτότητας».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης οδηγείται λόγω  της εκτίναξης των κρατικών δαπανών από τα μέτρα στήριξης, των ισχνών φορολογικών εσόδων και της δραστικής συρρίκνωση του ΑΕΠ σε κοντά στο 10% του ΑΕΠ ή τα 17 δισ. ευρώ. Λόγω του ζοφερού σκηνικού στην οικονομία ο προϋπολογισμός του 2021 συντάσσεται  με βάση το δυσμενές σενάριο που προβλέπει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Ακόμη και με την ευελιξία που παρέχει η ρήτρα διαφυγής, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα ειδικά στο κομμάτι του χρέους που προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 205% του ΑΕΠ ενώ οι συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για τον τρόπο καταμέτρησης των επιπτώσεων από την πανδημία κινούνται σε θολό τοπίο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ότι τα χρήματα «τα δανειζόμαστε από το μέλλον».

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου δίνεται στη δημοσιότητα  η έκθεση της Κομισιόν που θα αξιολογεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης και αναμένεται να διατυπώνει αυστηρές συστάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου. Η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου ενώ λίγες ημέρες πριν, στις 24 Νοεμβρίου θα βρεθεί στο τραπέζι του Euroworking Group.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογιστικό λογισμικό επιχείρησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην επιτροπή Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας την Τρίτη

Το νομοσχέδιο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας» του υπουργείου Οικονομικών συζητείται στην αρμόδια επιτροπή την Τρίτη 15 Ιουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025.
Φορολογικές δηλώσεις γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΕΜΗ: Εξοντωτικά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για οικονομικές καταστάσεις

Βαρύτατα πρόστιμα καθιερώνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων, φθάνουν ως τα 100.000 ευρώ για εισηγμένες εταιρείες. Εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2026.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην... παράταση η Εξώδικη Επίλυση Φορολογικών διαφορών ως το 2026

Έως 31 Ιανουαρίου 2026 συνεχίζει η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης για παλιές φορολογικές διαφορές. Στις νέες υποθέσεις, η μείωση προστίμων έρχεται μόνο αν ο φορολογούμενος ομολογήσει ότι διέπραξε φοροδιαφυγή.