ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Τι φέρνει το 2025 στις τηλεπικοινωνίες: Το ράλι επενδύσεων στα δίκτυα

Το 2025 βρίσκει την τηλεπικοινωνιακή ραχοκοκκαλιά της χώρας να κυριαρχείται από τον χαλκό, παρά την ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας. Το στοίχημα των επενδύσεων εκσυγχρονισμού και οι κινήσεις των παρόχων.

Με δύο εισόδους σε κινητή και σταθερή που θέλουν να… «ταρακουνήσουν» τους παίκτες που βρίσκονται στην αγορά, αλλά και μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, υποδέχονται το 2025 οι τηλεπικοινωνίες. Ένας κλάδος που διατηρείται σε κατάσταση επιφυλακής για το τέλος εποχής τουλάχιστον ενός παίκτη από την αγορά, και την οπτική ίνα να αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα.

Το 2025 βρίσκει την Ελλάδα να κυριαρχείται ακόμα από τον χαλκό στην τηλεπικοινωνιακή ραχοκοκκαλιά της, παρά την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε το 2024 και την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Η χώρα μας, έχοντας ξεκινήσει από μηδενικό σημείο την προηγούμενη διετία, παραμένει ουραγός στη διείσδυση της οπτικής ίνας, με τις ελπίδες που έχει εναποθέσει η κυβέρνηση στο Gigabit Voucher να κινδυνεύουν από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις καθυστερήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές στις συνδέσεις που πραγματοποιούν οι πάροχοι.

Τα δίκτυα γίνονται παράλληλα ολοένα και πιο δαπανηρή υπόθεση για τους παρόχους, με ορισμένους να έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, ενώ σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και στρατηγικές συγχωνεύσεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και της Ασίας. Παράλληλα οι απαιτήσεις των καταναλωτών αυξάνονται (σ.σ. μαζί και τα παράπονά τους), καθώς τα δίκτυα κινητής στην Ελλάδα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, ενώ η χώρα μας παραμένει στους ουραγούς στις ταχύτητες της σταθερής και κυνηγάει την…ουρά της στην κινητή.

Οι νέοι παίκτες και η αγορά που βρίσκεται σε τέλμα

Σε μια εξέλιξη που αναμένεται από καιρό, η Volton ετοιμάζεται σύμφωνα με πηγές να μπει στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (mobile virtual network operator – MVNO). Η Volton έχει έρθει σε συμφωνία με τη Vodafone για να παρέχει τις υπηρεσίες της μέσα από το δίκτυο της, με στελέχη της εταιρείας να έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μελλοντική είσοδο στην σταθερή.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας ανάλογα εγχειρήματα δεν έχουν αποδώσει, αλλά η Volton στοιχηματίζει στους περισσότερους από 200.000 πελάτες που διαθέτει στην ενέργεια και στην προοπτική συνεργειών με συνδυαστικά πακέτα ότι θα καταφέρει να σπάσει την «κατάρα».

Η ΔΕΗ ωστόσο είναι ο ενεργειακός πάροχος που ξεχωρίζει με την είσοδο του στις τηλεπικοινωνίες. Το τηλεπικοινωνιακό εγχείρημα της ΔΕΗ εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς που κάνουν τους ήδη εγνωσμένους παίκτες να… «κοκκινίζουν», καθώς ήδη έχει φτάσει τις 500.000 συνδέσεις FTTH, στοχεύοντας να φτάσει τις 1,7 εκατ. μέχρι το τέλος του 2025.

Ο πήχης έχει οριστεί στις 3 εκατ. συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2026, με τη ΔΕΗ να στοχεύει να διεκδικήσει τα πρωτεία από τον ΟΤΕ στην αγορά χονδρικής. Πάντως, αν και υπήρξε έντονη φημολογία για είσοδο της εταιρείας στη λιανική, η ΔΕΗ δεν επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Εξάλλου, ανοιχτό μέτωπο στον κλάδο αποτελεί η αναμενόμενη πώληση της Nova.

Ο ΟΤΕ έχει δεσμευτεί για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου FTTH, ώστε να καλύψει περίπου τρία εκατομμύρια συνδέσεις, που αποτελούν τα 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας μέχρι το 2027. Στο τέλος του 2024 το δίκτυο FTTH της Cosmote έφτανε τα 1,8 εκατ. γραμμές, με στελέχη της εταιρείας να επισημαίνουν ότι ο όμιλος έχει ανεβάσει ταχύτητες με στόχο να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις του.

Ο κ. Νεμπής έχει εκφράσει την αισιοδοξία του πως την επόμενη χρονιά θα ενισχυθούν τα έσοδα στην σταθερή, στοιχηματίζοντας στο θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί σε οπτική ίνα και συνδρομητική τηλεόραση.  

Το 2024, η Vodafone προσπάθησε να καλύψει το χάσμα έναντι του ΟΤΕ, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της μητρικής επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό, όπου τονίστηκε το γεγονός ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Το 2024 η Vodafone έχει υλοποιήσει υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και όπως αναφέρει η εταιρεία, εντός του 2025, το δίκτυο οπτικών ινών θα καταστεί εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια, ενώ στόχος είναι η επέκταση της διαθεσιμότητας σε 850.000 σπίτια έως το 2028.

Σε ό,τι αφορά την κινητή, το Vodafone 5G network καλύπτει ήδη πάνω από το 91% του πληθυσμού και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό ανάπτυξης, τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέλθει στο 94%.

Παράλληλα, η Vodafone ολοκλήρωσε την κατασκευή σταθμού προσαιγιάλωσης υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών στο Τυμπάκι Κρήτης, ο οποίος θα υποδέχεται ορισμένα από τα σημαντικότερα διεθνή καλωδιακά συστήματα. Ο νέος σταθμός αναμένεται να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη και να την μετατρέψει σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.  Ήδη, πραγματοποιήθηκε στο σημείο η προσαιγιάλωση του συστήματος India-Europe-Xpress, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται η προσαιγιάλωση του συστήματος 2Africa, μίας από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών για την παγκόσμια συνδεσιμότητα.

Την ίδια στιγμή η Nova, την άνοιξη χαμήλωσε κατά 40% τον πήχη του πλάνου για το δίκτυο οπτικών ινών, ενώ η United Group αναζητεί αγοραστή για τον πάροχο και οι εξελίξεις φαίνεται ότι δεν αργούν, σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες.

Το αρχικό πλάνο των 1,6 εκατ. συνδέσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει η Nova το 2022, και το οποίο θα κάλυπτε περί το 70% της ελληνικής επικράτειας, έδωσε τη θέση του στο 1 εκατ. συνδέσεις μέχρι το 2026 και την εταιρεία να εξετάζει εκείνη την περίοδο αν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε επέκταση του δικτύου της. Εντούτοις, η Nova ρίχνει το βάρος στα έργα Πληροφορικής με τη Nova ICT να αυξάνει το αποτύπωμά της τόσο στην ελληνική αγορά, αλλά και να βγαίνει εσχάτως εκτός συνόρων, χτυπώντας και ευρωπαϊκά ψηφιακά έργα, μπαίνοντας απέναντι στον ΟΤΕ.

Η ανάγκη για επενδύσεις και η οπτική ίνα

Η Ελλάδα είναι εκ των ουραγών της Ευρώπης στις ευρυζωνικές ταχύτητες, με μεγάλες πόλεις της χώρας εκτός των αστικών κέντρων να βρίσκονται ακόμα στην εποχή του χαλκού, και τη χώρα να είναι από τις λίγες της ΕΕ που δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για το τέλος του δικτύου που μετράει έναν αιώνα ζωής, ώστε να αντικατασταθεί από οπτική ίνα.

Την ίδια στιγμή στα μεγάλα αστικά κέντρα μια νέα σύνδεση αποτελεί μια μικρή… «Οδύσσεια». Δεν είναι όμως μόνο οι νέες συνδέσεις που απαιτούν χρόνο να προχωρήσουν, καθώς οι καταναλωτές χρειάζονται πολλές φορές ακόμα και τον υπερδιπλάσιο χρόνο για να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα που έχουν με τους παρόχους.

Στην κινητή η Ελλάδα κατέγραψε το 2024 έκρηξη της κατανάλωσης των mobile data φτάνοντας τα 20 GB, απέχοντας ωστόσο από την κορυφή των 45,2 GB που έχει η Σαουδική Αραβία. Αποτέλεσμα αυτού, η αυξημένη κατανάλωση να έχει επιβαρύνει τα δίκτυα κινητής, με τη χώρα μας να μένει πίσω στις κατατάξεις της Ookla καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα των δικτύων. Γι' αυτό και οι πάροχοι καλούνται να τρέξουν στην αξιοποίηση των νέων συχνοτήτων στα 3,5 Ghz.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η Ελλάδα είναι στην 36η θέση στην κινητή έχοντας πραγματοποιήσει άνοδο 5 θέσεων τον τελευταίο μήνα με την μέση ταχύτητα να είναι στα 85.27 Mbps, παραμένοντας πίσω από την Κύπρο, και απέχοντας σημαντικά από την κορυφή που έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 441.89 Mbps. Την παγκόσμια τριάδα συμπληρώνουν Κατάρ και Κουβέιτ με 358.27 Mbps και 263.59 Mbps αντίστοιχα.

Χειρότερη είναι η εικόνα στην σταθερή, όπου η χώρα μας παραμένει σταθερά στα επίπεδα της 100ης θέσης υστερώντας σε σχέση με χώρες όπως η Γουιάνα, το Μαυροβούνιο, η εμπόλεμη Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Κόσοβο, η Αλβανία, ακόμα την Παλαιστίνη. Με ταχύτητες 52.31 Mbps η Ελλάδα βρίσκεται στην 97η θέση της Ookla καθώς το χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχίας παραμένει δυσανάλογο, και την ίδια στιγμή η διείσδυση της οπτικής ίνας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινητό τηλέφωνο τεχνολογίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό το ίντερνετ μέσω κινητής, αργές ταχύτητες στο σταθερό δίκτυο

Έξι στους δέκα καταναλωτές βρίσκουν ακριβές τις συνδέσεις κινητής, αλλά αυξάνεται η χρήση δεδομένων. Καθυστερεί η οπτική ίνα και οι επτά δέκα συνδρομητές έχουν συνδέσεις με ταχύτητες μέχρι 100 Mbps. Τι δείχνει έρευνα για λογαριασμό της ΕΕΤΤ.
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες: Οι πάροχοι ψάχνουν έσοδα

Ύστερα από χρόνια μειώσεων, οι τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2024. Οι πάροχοι αξιοποίησαν την αναβάθμιση ταχυτήτων στα δίκτυα για να αυξήσουν 10% τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία.
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλλαξαν όλοι οι CEOs στις τηλεπικοινωνίες: Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις

Μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών έγιναν αλλαγές κορυφής σε όλους τους παρόχους, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα των εσόδων και την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού δικτύων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.