Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης, σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου (ΜΟΕ).
Η δικαστική απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 4 προς 3, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία και τη βαρύτητα της υπόθεσης. Η μειοψηφία, η οποία αποτελούνταν από δύο ενόρκους και έναν δικαστή, υπέβαλε τη θέση ότι θα έπρεπε να επιβληθεί ξεχωριστή ποινή: τέσσερα έτη φυλάκιση για τη μία πράξη και δύο έτη για την άλλη.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Πέτρο Φιλιππίδη. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος η απόφαση για την μη αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων ελήφθη ομόφωνα. Νωρίτερα η υπεράσπιση ζήτησε να αναγνωριστούν δύο ελαφρυντικά στον Πέτρο Φιλιππίδη μετά την απόφαση ενοχής του, που έλαβαν ομόφωνα οι δικαστές του ΜΟΕ.
Κατά την υπεράσπιση πρέπει να αναγνωριστεί στον καλλιτέχνη, το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Ο εισαγγελέας ζήτησε να δεχθεί το δικαστήριο και τα δύο, αναφέροντας για τον σύννομο βίο, ότι εφόσον δεν είχε καταδικαστική απόφαση πριν το 2010 και πριν το 2014, το δικαστήριο πρέπει να δεχθεί ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο. Όσο για την μετέπειτα καλή συμπεριφορά ο κ. Καραφλός είπε πως ο καταδικασθείς ηθοποιός «έχει ηθικά μεταστραφεί, παρότι δεν ομολόγησε» και συμπλήρωσε: «Να δοθεί και αυτό».
Οι υποθέσεις
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώτη καταγγελία αφορούσε απόπειρα βιασμού το 2010 στο θέατρο «Μουσούρη» με την πρώτη καταγγέλλουσα να δηλώνει έντονα φορτισμένη ενώπιον του δικαστηρίου, περιγράφοντας αντίσταση και παρακλήσεις προς τον Φιλιππίδη να σταματήσει.
Η δεύτερη υπόθεση σχετίζεται με επεισόδιο το 2014, όταν γυναίκα συνάδελφός του καταγγέλλει ότι, μετά από επαγγελματική συνάντηση, ο κατηγορούμενος την οδήγησε σε αδιέξοδο στενό όπου, κλειδώνοντας τις πόρτες του αυτοκινήτου, επιχείρησε να την εξαναγκάσει παρά τη θέλησή της – όπως η ίδια κατέθεσε με δάκρυα, «δεν καταλάβαινε το “όχι”».
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης, σειρά γνωστών ηθοποιών και προσώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο κατέθεσαν, με τις μαρτυρίες να διχάζονται. Ορισμένοι στήριξαν τις καταγγελλόμενες, αναφερόμενοι σε μία διοφορετική πλευρά της προσωπικότητας του Φιλιππίδη, ενώ άλλοι μάρτυρες έδωσαν διαφορετική διάσταση, αποδίδοντας τις κατηγορίες είτε σε «απωθημένα» είτε σε ένα «οργανωμένο σχέδιο αναδιανομής θέσεων και πόρων στην αγορά».