ΓΔ: 1958.56 -0.60% Τζίρος: 10.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:50:00
Σφύρα δικαστηρίου
Φωτογραφία Shutterstock

Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για κατηγορίες Φιλιππίδη για απόπειρες βιασμού

Σήμερα θα ανακοινωθεί η απόφαση του Εφετείου για τις άλλες δύο κατηγορίες που βαραίνουν τον Π. Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού.

Σήμερα, οι τέσσερις ένορκοι και οι τρεις δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου καλούνται να δώσουν την οριστική απάντηση στο ερώτημα αν ο Πέτρος Φιλιππίδης εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ή αν, όπως υποστηρίζει η υπεράσπισή του, υπήρξε το «θύμα μιας πλεκτάνης» που στήθηκε για να αναδιανεμηθεί η επιρροή στον χώρο των ηθοποιών.

Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, ο ίδιος ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει πως «η ενοχή θα είναι η σφαίρα που θα με τελειώσει», ενώ οι καταγγέλλουσες ηθοποιοί αναμένουν δικαίωση για όσα κατέθεσαν στη διάρκεια της δίκης. Από την άλλη, μια αθωωτική ετυμηγορία θα θεωρηθεί, σύμφωνα με τη δική του πλευρά, «η επικράτηση της αλήθειας», αλλά για τις ηθοποιούς και όσους τις στηρίζουν, θα συνιστούσε «μία δικαστική πλάνη».

Καταλυτική υπήρξε και η τοποθέτηση του εισαγγελέα Ανδρέα Καραφλού, ο οποίος συνέστησε αποδοχή των ισχυρισμών του κατηγορούμενου, τονίζοντας ότι «δεν είναι βιαστής». Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε πως οι καταθέσεις των παθουσών «πάσχουν», ενώ εστίασε στην έλλειψη ιατροδικαστικών στοιχείων και στην απουσία προσφυγής των καταγγελλουσών στην Αστυνομία, ερμηνεύοντάς το ως ένδειξη ότι δεν θεώρησαν τα περιστατικά τόσο σοβαρά ώστε να καταγγελθούν άμεσα.

Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο αντιμετώπισε τρεις υποθέσεις βιασμού. Για τον έναν, ο Φιλιππίδης κρίθηκε ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών. Στις υπόλοιπες δύο, που εξετάζονται τώρα στο Εφετείο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είχε ομοφώνως αποδεχθεί τις καταθέσεις των ηθοποιών, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή.

Οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώτη καταγγελία αφορά απόπειρα βιασμού το 2010 στο θέατρο «Μουσούρη» με την πρώτη καταγγέλλουσα να δηλώνει έντονα φορτισμένη ενώπιον του δικαστηρίου, περιγράφοντας αντίσταση και παρακλήσεις προς τον Φιλιππίδη να σταματήσει. 

Η δεύτερη υπόθεση σχετίζεται με επεισόδιο το 2014, όταν γυναίκα συνάδελφός του καταγγέλλει ότι, μετά από επαγγελματική συνάντηση, ο κατηγορούμενος την οδήγησε σε αδιέξοδο στενό όπου, κλειδώνοντας τις πόρτες του αυτοκινήτου, επιχείρησε να την εξαναγκάσει παρά τη θέλησή της – όπως η ίδια κατέθεσε με δάκρυα, «δεν καταλάβαινε το “όχι”».

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης, σειρά γνωστών ηθοποιών και προσώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο κατέθεσαν, με τις μαρτυρίες να διχάζονται. Ορισμένοι στήριξαν τις καταγγελλόμενες, αναφερόμενοι σε μία διοφορετική πλευρά της προσωπικότητας του Φιλιππίδη, ενώ άλλοι μάρτυρες έδωσαν διαφορετική διάσταση, αποδίδοντας τις κατηγορίες είτε σε «απωθημένα» είτε σε ένα «οργανωμένο σχέδιο αναδιανομής θέσεων και πόρων στην αγορά».

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Λιγνάδης, Εθνικό Θέατρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η απολογία Λιγνάδη, εξετάζονται οι μάρτυρες υπεράσπισης

Ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης έχει καλέσει πέντε μάρτυρες για να καταθέσουν προκειμένου να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του πως δεν βρισκόταν στον τόπο που πραγματοποιήθηκαν οι βιασμοί το 2010 και 2015.