Ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ), καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε πλήρως τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τις δύο γυναίκες συνάδελφούς του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προέδρου του δικαστηρίου, ο γνωστός ηθοποιός κρίθηκε «ομόφωνα ένοχος για τις δύο πράξεις, όπως και πρωτοδίκως. Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς περί υπαναχώρησης και μετατροπής της κατηγορίας επί το ευνοϊκότερο». Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει την αρχική ετυμηγορία, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια ελάφρυνσης ή αμφισβήτησης του κατηγορητηρίου.
Ο κατηγορούμενος άκουσε ψύχραιμος την απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή στην αίθουσα επικρατούσε έντονη συναισθηματική φόρτιση, με τα κλάματα των δύο γυναικών που είχαν καταγγείλει τον Φιλιππίδη να ακούγονται κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης.
Η δίκη συνεχίζεται με το δικαστήριο να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο αναγνώρισης ελαφρυντικών για τον κατηγορούμενο, πριν την τελική απόφαση για την ποινή που θα του επιβληθεί.
Οι υποθέσεις
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώτη καταγγελία αφορούσε απόπειρα βιασμού το 2010 στο θέατρο «Μουσούρη» με την πρώτη καταγγέλλουσα να δηλώνει έντονα φορτισμένη ενώπιον του δικαστηρίου, περιγράφοντας αντίσταση και παρακλήσεις προς τον Φιλιππίδη να σταματήσει.
Η δεύτερη υπόθεση σχετίζεται με επεισόδιο το 2014, όταν γυναίκα συνάδελφός του καταγγέλλει ότι, μετά από επαγγελματική συνάντηση, ο κατηγορούμενος την οδήγησε σε αδιέξοδο στενό όπου, κλειδώνοντας τις πόρτες του αυτοκινήτου, επιχείρησε να την εξαναγκάσει παρά τη θέλησή της – όπως η ίδια κατέθεσε με δάκρυα, «δεν καταλάβαινε το “όχι”».
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης, σειρά γνωστών ηθοποιών και προσώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο κατέθεσαν, με τις μαρτυρίες να διχάζονται. Ορισμένοι στήριξαν τις καταγγελλόμενες, αναφερόμενοι σε μία διοφορετική πλευρά της προσωπικότητας του Φιλιππίδη, ενώ άλλοι μάρτυρες έδωσαν διαφορετική διάσταση, αποδίδοντας τις κατηγορίες είτε σε «απωθημένα» είτε σε ένα «οργανωμένο σχέδιο αναδιανομής θέσεων και πόρων στην αγορά».