ΓΔ: 1981.39 1.31% Τζίρος: 89.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:01
Plithorismos, Inflation, Times, Prices
Φωτο: Shutterstock

«Πληθωρισμός απληστίας» στα τρόφιμα, στα ύψη τα περιθώρια κέρδους

Τα «σπασμένα» του 2022 βγάζουν οι επιχειρήσεις και αυξάνουν τις τιμές, παρά την πτώση κόστους πρώτων υλών και ενέργειας. Δεν θα εκδοθούν τιμοκατάλογοι με μειώσεις το επόμενο διάστημα, μόνο προσφορές.

Ο «πληθωρισμός της απληστίας» -όπως εύστοχα τον χαρακτήρισε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή– κυριαρχεί πλέον στην αγορά των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Οι εξελίξεις στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο, όπως τις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ, καταλήγουν πλέον στη διαπίστωση –που αποτελεί κοινό τόπο στην αγορά– ότι οι εταιρείες ανακτούν τις απώλειες κερδών που είχαν καταγράψει στη διάρκεια του 2022. Το εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο ο τιμάριθμος των τροφίμων παρουσίασε άνοδο –από 11,6% τον Μάιο ανήλθε στο 12,2% τον Ιούνιο- παρά τη μεγάλη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αν και αυτή η εξέλιξη είναι δυσμενής για τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών, ωστόσο ήταν αναμενόμενη. Και τούτο διότι η χώρα μας εισήλθε πλέον στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, με τον πληθυσμό περίπου να διπλασιάζεται. Ως εκ τούτου η ζήτηση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα –στα περισσότερα μέρη της χώρας, που είναι τουριστικοί προορισμοί.

Οι επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες τα δεδομένα αυτής της συγκυρίας, δεν περνούν στις τιμές τις μειώσεις στα κόστη πολλών πρώτων υλών και της ενέργειας και αυξάνουν σε υψηλό βαθμό την κερδοφορία τους. Το αποτέλεσμα θα φανεί το 2024 στους ισολογισμούς τους. Είναι πιθανόν ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα κινηθούν με τους ίδιους ρυθμούς –χωρίς να αποκλείεται μάλιστα και νέα άνοδος. Μία ελαφρά αποκλιμάκωση ίσως παρατηρηθεί στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Πηγή με την οποία συνομίλησε το BD έλεγε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι τιμοκατάλογοι των εταιρειών, απλώς θα αυξηθούν οι προσφορές των προϊόντων. Κάτι παρόμοιο δηλαδή που παρατηρήθηκε και τον Μάιο, ειδικά στην κατηγορία των τροφίμων. Επ' αυτού μάλιστα ήταν απολύτως ενδεικτική η προ ημερών δήλωση του επιχειρηματία κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις δεν έχουν σκοπό να μειώσουν την κερδοφορία τους. Δηλαδή δεν πρόκειται να επανεκδώσουν τιμοκαταλόγους με μειωμένες τιμές.

Ορισμένες πηγές μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι τιμοκατάλογοι με τις υψηλές τιμές εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις για δύο λόγους: πρώτον, διότι μπορούν να κάνουν προσφορές στα προϊόντα τους και να επανέρχονται στην αρχική τους τιμή και δεύτερον, αν υπάρξει ενεργειακή αναστάτωση στο τέλος του χρόνου, δεν θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν νέες ανατιμήσεις. Προς το παρόν όμως βγάζουν κέρδη!

Για το δύσκολο καλοκαίρι, αλλά και για το επίσης δύσκολο φθινόπωρο είναι προϊδεασμένο το Μέγαρο Μαξίμου και γι΄αυτό τον λόγο παρέτεινε χωρίς δεύτερη συζήτηση το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και την παραμονή του περιθωρίου κέρδους στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2021. Και μάλιστα όχι για τρεις μήνες, όπως ήταν η αρχική εισήγηση, αλλά για έξη μήνες, ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Και επ' αυτού η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών έκανε αισθητή την παρουσία της, είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, με την καταγραφή «αστερίσκων» για τις στρεβλώσεις που προκαλεί το «καλάθι», εποίησε την νήσσαν!

Βέβαια, ενδεικτικό στοιχείο του προβληματισμού που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ενώ επρόκειτο να καταργηθεί το market pass, διότι εκπλήρωσε τον ρόλο του και ο πληθωρισμός πέφτει, ωστόσο έγιναν δεύτερες σκέψεις και το συγκεκριμένο μέτρο παρατάθηκε και μάλιστα με διευρυμένη απεύθυνση! Στο τελευταίο τετράμηνο του χρόνου αναμένονται τα χειρότερα... 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσική οικονομία σε κρίση
ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις στη ρωσική κεντρική τράπεζα για μείωση των επιτοκίων

Ο Ρώσος υπ. Οικονομίας προειδοποιεί για επιβράδυνση της οικονομίας και ζητά άμεση αντίδραση, καθώς υπάρχουν διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων για απαγορευτικό κόστος δανεισμού και τις εξαγωγικές απώλειες.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου

Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 θα ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο της ΕΕ ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,6% τη φετινή χρονιά και θα αποκλιμακωθεί στο 2% το 2025.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις στην οικονομία μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού

Κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης η ανακούφιση των πολιτών από τις πιέσεις που προκαλεί η ακρίβεια. Δέσμευση ότι τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα γίνονται μέρισμα για την κοινωνία.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μαυρίλα επιστρέφει, βροχή ερωτήσεων στην Epsilon Net και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Οι 100 ημέρες που μοιάζουν με χίλιες, το ρεκόρ απαισιοδοξίας των καταναλωτών, το «στρίμωγμα» της Epsilon Net από τους αναλυτές, οι μειώσεις τιμών από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, τα μπρος - πίσω με το market pass και οι ευκαιρίες στην Κορέα.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Δύο προϋποθέσεις για δημοσιονομική σταθερότητα

Τα κόστη των καταστροφών θα πρέπει να καλυφθούν κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους και οι αποζημιώσεις να κατανεμηθούν σε περισσότερα από ένα έτη για να μην χρειασθεί να αναζητηθούν πρόσθετα έσοδα.