ΓΔ: 1954.82 -0.79% Τζίρος: 13.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:33
Ρωσική οικονομία σε κρίση
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις στη ρωσική κεντρική τράπεζα για μείωση των επιτοκίων

Ο Ρώσος υπ. Οικονομίας προειδοποιεί για επιβράδυνση της οικονομίας και ζητά άμεση αντίδραση, καθώς υπάρχουν διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων για απαγορευτικό κόστος δανεισμού και τις εξαγωγικές απώλειες.

Η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει κινδύνους «υποθερμίας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, καθώς κάλεσε την κεντρική τράπεζα να λάβει υπ' όψιν της την επιβράδυνση του πληθωρισμού όταν θα συνεδριάσει για καθορίσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Παλεύοντας με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο από τον Οκτώβριο στο 21%, μια στάση που έχει καταπνίξει τις επενδύσεις ακριβώς επειδή η οικονομική στήριξη που παρέχουν οι ραγδαία αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες αρχίζει να μειώνεται.

Η ρωσική κυβέρνηση παρουσιάζει συνήθως ένα ενωμένο μέτωπο στα ζητήματα πολιτικής, αλλά τα υψηλά επιτόκια, οι τεράστιες δαπάνες του προϋπολογισμού και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) έχουν οδηγήσει σε δημόσιες διαφωνίες τα τελευταία χρόνια.

Μερικές φορές το Κρεμλίνο έχει παρέμβει.

Τον Αύγουστο του 2023 η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε απρογραμμάτιστη αύξηση του επιτοκίου κατά 350 μονάδες βάσης, την επομένη της δημόσιας επίπληξης που δέχθηκε από τον τότε οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, ο οποίος κατηγόρησε την ήπια νομισματική πολιτική της για την αποδυνάμωση του ρουβλίου.

Στη συνέχεια τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ο Πούτιν προέτρεψε τους αξιωματούχους την οικονομίας να μην παγώσουν την οικονομία τη Ρωσίας σαν να ήταν «σε δωμάτιο κρυοθεραπείας» με υψηλό κόστος δανεισμού, κάτι που πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν ως μία έκκληση για την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης.

Ο Ρεσέτνικοφ μιλώντας σήμερα στην Κρατική Δούμα (Κάτω βουλή, του ρωσικού κοινοβουλίου), είπε ότι ο πληθωρισμός τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν στο επίπεδο του 3-4% όταν υπολογίστηκε εκ νέου σε ετήσια βάση.

«Αναμένουμε ότι τα στοιχεία του Μαΐου θα απεικονίζουν αυτή την τάση και φυσικά αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα το λάβει αυτό δεόντως υπ’ όψιν της όταν λάβει τις αποφάσεις της, επειδή κι εμείς βλέπουμε κινδύνους οικονομικής υποθερμίας υπό την παρούσα κατάσταση» είπε ο Ρεσέτνικοφ.

Το υπουργείο προβλέπει ετήσιο πληθωρισμό για το 2025 στο 7,6%, εκτίμηση που ο Ρεσέτνικοφ χαρακτήρισε «ρεαλιστική».

Οι μεγάλοι εξαγωγείς της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης της Rusal και Gazpromneft έχουν περιορίσει τις προγραμματισμένες ποσότητες προϊόντων τους όπως είναι τα μέταλλα και τα πετρελαϊκά προϊόντα που στέλνουν σιδηροδρομικώς, σύμφωνα με ένα έγγραφο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων που είδε το Reuters την περασμένη εβδομάδα, το οποίο αποδεικνύει τον πραγματικό αντίκτυπο της υποτονικής ζήτησης καθώς η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται.

Πολλές επιχειρήσεις στον βιομηχανικό τομέα παραπονέθηκαν για το απαγορευτικό κόστος δανεισμού και πολλές μείωσαν τα επενδυτικά του σχέδια.

 Το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% για εφέτος, σε σχέση με την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για 1-2%.

Η επόμενη συνάντηση της κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διατηρείται στο 21% το βασικό επιτόκιο παρά την αντίθετη γνώμη Πούτιν

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο 21%, επίπεδο που παραμένει το υψηλότερο εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αψηφώντας την έκκληση του προέδρου Πούτιν για στήριξη της οικονομίας και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών.
ΔΙΕΘΝΗ

Η έκρηξη του πληθωρισμού έφερε 71 εκατ. ανθρώπους στα όρια της φτώχειας

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD) σε έκθεση του σημειώνει πως ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί νέα φτώχεια λόγω της ύφεσης, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίση.