Πλήθος διασταυρώσεων και ελέγχων σε ακίνητα που δηλώνονται ως «κλειστά» στην εφορία, δρομολόγησε η ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι πράγματι είναι κλειστά.
Οι έλεγχοι θα γίνουν μέσω των μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και των καταναλώσεων νερού από τις εταιρείες ύδρευσης, με στόχο να διαπιστωθεί εάν κατοικούνται ή ενοικιάζονται κρυφά από την Εφορία.
Παράλληλα, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μεγάλη κίνηση στα ρολόγια του ρεύματος και του νερού και ενώ το ακίνητο έχει δηλωθεί «κενό» θα γίνονται και επιτόπιοι έλεγχοι.
Στόχος είναι ο εντοπισμός ιδιοκτητών ακινήτων και ειδικά κατοικιών που, ενώ δηλώνονται ως «κενά», είτε τα έχουν νοικιάσει με μακροχρόνιες μισθώσεις είτε με βραχυχρόνιες, εκτός πλατφορμών, χωρίς να δηλώνουν μισθώματα στην εφορία.
Σημειώνεται ότι, όπως εμφανίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, είναι πάνω από 700.000 τα ακίνητα που δηλώνονται ως «κενά». Τα περισσότερα εξ αυτών είναι σε χωριά, αλλά είναι αρκετά χιλιάδες και εκείνα που είναι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση δημιουργεί υποψίες το ότι παραμένουν «κλειστά».
Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, το πλάνο προβλέπει ότι για κάθε ακίνητο που δηλώθηκε ως «κενό» θα ελεγχθούν οι καταναλώσεις ρεύματος και νερού.
Σημειώνεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ τον αριθμό παροχής, τον ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ), την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh),το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού) και το ημερολογιακό έτος αναφοράς.
Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία που διαβιβάζουν οι εταιρείες ύδρευσης.
Τα οφέλη και τα πρόστιμα
Υπενθυμίζεται ότι το δηλωμένο «κενό» ακίνητο εξαιρείται από το τεκμήριο και δεν προσαυξάνεται η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του ιδιοκτήτη, ενώ επιπλέον απαλλάσσεται και από τα δημοτικά τέλη.
Στο πλαίσιο αυτό, όσοι εντοπιστούν να εκμεταλλεύονται κατοικίες τις οποίες έχουν δηλώσει ως «κενές» θα τιμωρηθούν με φόρους και πρόστιμα από το έτος κατά το οποίο εντοπιστεί ότι διαπράχθηκε η παράβαση.