ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:33
Φωτο: Shutterstock

Ιστορίες τρέλας με το Στέγαστρο Καλατράβα και ο μεγάλος διαγωνισμός

Τα 20 χρόνια εγκατάλειψης του εμβληματικού στεγάστρου, η χαμένη ευκαιρία του 2014 για συντήρηση με 8 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός των 78 εκατ. ευρώ για τα έργα αποκατάστασης.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποκατάσταση του εμβληματικού Στεγάστρου Καλατράβα, με την προκήρυξη εχθές από την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού, ύψους 78,23 εκατομμύρια ευρώ (με ΦΠΑ). Η μεγάλη περιπέτεια του ΟΑΚΑ που ξεκίνησε με τον συναγερμό της UEFA το 2018, φωτίζοντας την εγκατάλειψη της τεράστιας μεταλλικής κατασκευής, έργο του βραβευμένου Ισπανού αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού Σαντιάγο Καλατράβα, βαίνει προς το τέλος της.

Χρειάστηκε, όμως, να μεσολαβήσουν έξι χρόνια από τον ποδοσφαιρικό αγώνα, στη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκαν ανησυχητικές ταλαντώσεις στις κερκίδες του σταδίου, και ένα οκτάμηνο «λουκέτο» για να φτάσουμε στην εκκίνηση. Βεβαίως, οι επιθεωρήσεις που έγιναν στο μεσοδιάστημα, έφεραν στην επιφάνεια την 20ετή απουσία συντήρησης, φουσκώνοντας τελικά τον προϋπολογισμό του συνολικού πλάνου αναβάθμισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης», από τα 43,09 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης, σε πάνω από 111 εκατ. ευρώ.

Παράλογα και... ελληνικά

Το 2014, η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε 8 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τον έλεγχο και την παρακολούθηση της δομοστατικής υγείας των μεταλλικών κατασκευών στο ΟΑΚΑ και τη συντήρηση και επισκευή τους, αφού ήδη υπήρχαν ανησυχίες. Τον Ιανουάριο του 2017, το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επικαλέστηκε τους ίδιους πόρους. Κι αφού ούτε ο έλεγχος έγινε, ούτε οιαδήποτε συντήρηση, οι εν λόγω πόροι πήγαν χαμένοι. Αδιαφορία και καθυστέρηση που σήμερα το δημόσιο ταμείο πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω.

Εντωμεταξύ, η πρώτη αυτοψία μηχανικών, μετά το καμπανάκι της UEFA στα τέλη του 2018, δεν ανέδειξε κάποιο «οφθαλμοφανές» πρόβλημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των τότε αρμοδίων. Εν συνεχεία, χάθηκε κι άλλος χρόνος, αφού η κυβερνητική αλλαγή του 2019 έφερε αλλαγές στην αρμοδιότητα για την ανάθεση έργων και μελετών για τη συντήρηση, βελτίωση, ανακαίνιση των κατασκευών στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Ενώ τον Μάρτιο πέρασε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λόγω της έλλειψης τεχνικής επάρκειας στο αρμόδιο υπουργείο, αυτή επεστράφη πίσω τον Δεκέμβριο.

Στο ενδιάμεσο, όμως, είχε ανατεθεί σύμβαση τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία μίας εργολαβίας επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, από την οποία όμως απουσίαζε ο έλεγχος της στατικής επάρκειας των στεγάστρων!

Αφού τη σκυτάλη πήρε τελικά το ΤΑΙΠΕΔ και με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το οποίο το ΥΠΠΟ ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση και επαλήθευση των ως τότε ευρημάτων, αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 το κλείσιμο του Σταδίου για λόγους ασφαλείας. Η εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων ανέδειξε ότι δεν ανταποκρίνονταν στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας.

Το προφίλ του έργου

Το υπό ανάθεση έργο, κύριος του οποίου είναι το ΟΑΚΑ, ενώ το PPF του ΤΑΙΠΕΔ διενεργεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες, στοχεύει στη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των δύο στεγάστρων του Κεντρικού Σταδίου και του γειτονικού Ποδηλατοδρομίου. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση εργασιών για την επισκευή των προβληματικών σημείων και την αποκατάσταση του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας των δύο στεγάστρων.

Μεταξύ άλλων, θα αποκατασταθούν κατασκευαστικές ατέλειες, θα διασφαλιστεί η στεγανότητα όλων των συνδέσεων, θα αντικατασταθούν τα πολυκαρβονικά πάνελ επικαλύψεων και θα επαναβαφούν οι μεταλλικές επιφάνειες. Σημειώνεται ότι για να επαναλειτουργήσει το Στάδιο το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να μην πληρωθούν υπέρογκες ρήτρες για εκδηλώσεις -κυρίως συναυλίες- που είχαν προγραμματιστεί, τα 5.000 πολυκαρβονικά φύλλα του Στεγάστρου απομακρύνθηκαν με διαδικασίες fast-track, με κόστος 2,02 εκατ. ευρώ.

Μέρος της εργολαβίας αποτελεί, ακόμα, η αποκατάσταση λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των στεγάστρων και η συντήρηση και διασφάλιση της λειτουργικότητας στα υφιστάμενα συστήματα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Η συνολική διάρκεια του έργου είναι 14 μήνες.

Ειδική αναφορά γίνεται στα διακήρυξη στον λόγο που η σύμβαση δεν υποδιαιρείται σε τμήματα, με κεντρικούς στόχους τον πλήρη έλεγχο του έργου και τον απαραίτητο συντονισμό των εργασιών ώστε να διεκπεραιωθούν με συγκεκριμένη χρονική ακολουθία. «Η εμπλοκή περισσοτέρων του ενός αναδόχων θα είχε ως αποτέλεσμα την μη ορθή εκτέλεση του συνόλου των εργασιών. Επιπλέον, με την ενιαία δημοπράτηση εξασφαλίζεται η κατάρτιση συνολικού πλάνου από τον ανάδοχο που δύναται να επιτρέψει την καλύτερη οργάνωση παράλληλης χρήσης των δύο αθλητικών υποδομών, του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου, κατά τη διάρκεια του έργου», επισημαίνεται.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 10η/2/2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανεβάζει τον πήχη η ΑΒΑΞ για EBITDA, καθαρά κέρδη και μερίσματα

Στα 150 εκατ. ο στόχος για τα EBITDA το 2029, σημαντική άνοδος καθαρών κερδών το 2024 και αύξηση μερίσματος. Πώς προχωρούν τα έργα που υλοποιεί η εταιρεία, οι καθυστερήσεις σε μετρό και Ελληνικό. Οι νέες πηγές εσόδων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το θαύμα στις κατασκευές και γιατί μπορεί να σβήσει μετά το 2026

Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο που φτάνει στα 17,9 δισ. ευρώ αντανακλά τις μεγάλες προοπτικές του κλάδου για τα επόμενα χρόνια, όμως το χρηματοδοτικό κενό, λόγω της λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης, θολώνει το τοπίο από το 2027.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ασφυξία οι «μικροί» των κατασκευών, παρά την ευφορία στον κλάδο

Μένουν χωρίς έργα οι μικρότερες εταιρείες, καθώς εμπεδώνεται η κυριαρχία των μεγάλων ομίλων, που έχουν ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο ύψους 16 δισ. ευρώ. Τι ζητούν για τις διαδικασίες ανάθεσης και τις πρότυπες προτάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν για νέο χρήμα οι κατασκευαστές για τα μεγάλα έργα υποδομής

Νέα εργαλεία χρηματοδότησης, από green bonds ως τα έσοδα των διοδίων ή των λιμενικών τελών προτείνει ο τεχνικός κόσμος για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
Αλέξανδρος Εξάρχου, Διευθύνων Σύμβουλος Ομλου AKTOR
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος AKTOR: «Απογείωση» μεγεθών με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

Ταμειακές ροές 500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας περιμένει ο Όμιλος AKTOR από τα επτά έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ που προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό του. Στα σκαριά η απόκτηση ποσοστού σε δύο ακόμη παραχωρήσεις.