Εστιάζοντας σε νέα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, ιδιωτικά έργα και επιθετικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας, η διοίκηση του ομίλου ΑΒΑΞ στοχεύει σε EBITDA 150 εκατ. ευρώ το 2029. Όπως εκτίμησε η διοίκηση, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, ο κύκλος εργασιών του ομίλου για το 2025 θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, καθώς πέραν της Γραμμής 4 του μετρό, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το Flyover και το Μπράλος - Άμφισσα, ενώ ξεκινά εντός φθινοπώρου το Ιωάννινα - Κακαβιά.
«Το 2024 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της εταιρείας με EBITDA που για πρώτη φορά πέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 105 εκατ., αυξημένα κατά 73%», είπε ο πρόεδρος του ομίλου ΑΒΑΞ, Χρήστος Ιωάννου, δίνοντας έμφαση στα καθαρά κέρδη που έφτασαν τα 30,4 εκατ. ευρώ. «Αυτά είναι που αυξάνουν την αξία των μετόχων και όχι το EBITDA, που έχει γίνει λίγο μόδα για κάποιες εταιρείες, χωρίς όμως να καταφέρνουν αξιοσημείωτη κερδοφορία και το αντίστοιχο μέρισμα», σχολίασε.
Έκανε λόγο για ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση του καθαρού δανεισμού σε σχέση με το EBITDA, που για πρώτη φορά έφτασε σε δείκτη κάτω του 2,5 από 7,4 προ πενταετίας, οδήγησαν στην πρόταση για αυξημένο μέρισμα κατά 130%, ήτοι 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Απέδωσε αυτή την εξέλιξη στη σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών από την κατασκευή, στην είσπραξη σημαντικών μερισμάτων από τις παραχωρήσεις και στην αποεπένδυση από άλλες δραστηριότητες.
Επίσης, εκτίμησε πως για την επόμενη πενταετία το EBITDA του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 150 εκατ. ευρώ, με στόχο το 60% να προέρχεται από την κατασκευή, που αποτελεί την καρδιά του ομίλου, και το υπόλοιπο 40% από τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Ακόμη, ο καθαρός δανεισμός θα μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, μετά την αναχρηματοδότηση, ο καθαρός δανεισμός της μητρικής είναι 62 εκατ. ευρώ. Ύστερα από αποπληρωμές -κυρίως από την επιστροφή κεφαλαίου του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου-, το υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ που συνάφθηκε τον περασμένο Αύγουστο, διαμορφώνεται σε 189 εκατ. ευρώ.
Έσοδα από παραχωρήσεις 150 εκατ. στην πενταετία
Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, υπάρχει ένα διαθέσιμο ποσό 33 εκατ. ευρώ για νέα έργα. Παράλληλα, έχουν εξασφαλισθεί από το ομολογιακό δάνειο περί τα 70 εκατ. ευρώ για την Ολυμπία Οδό, το Flyover και το φράγμα Ταυρωπού. Προσδιόρισε μάλιστα την εύλογη αξία των παραχωρήσεων του ομίλου σε 371 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει του business plan τα έσοδα από παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ θα ανέλθουν σε 150 εκατ. στην πενταετία, εκ των οποίων τα 60 εκατ. από την Αττική Οδό.
«Παραμένει ο στόχος για νέες παραχωρήσεις, καθώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα επαναλαμβανόμενα έσοδά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι σήμερα η ΑΒΑΞ συμμετέχει ενεργά σε όλους σχεδόν τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ στη χώρα. Προς τούτο, έχουν εξασφαλιστεί για τα επόμενα έτη 90 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του ομίλου, εφόσον κερδίσει κάποιους από τους διαγωνισμούς. Αυτά θα καλυφθούν από το cash flow της κατασκευής.
Προκειμένου να επιτύχει τη διαφοροποίηση του μείγματος EBITDA, ο όμιλος μένει προσηλωμένος στην ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών στον τομέα της ενέργειας. Ειδικότερα, στην αποθήκευση έχει ήδη καταθέσει φάκελο για σύνδεση συστήματος 50MW στις διαδικασίες του ΥΠΕΝ.
Παράλληλα, διαβλέποντας ευκαιρίες στην εξοχική κατοικία σε νησιά, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 10 πρότζεκτ, συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. με 175 διαμέρισμα, με αξία πώλησης τα 72 εκατ. Το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει έργα σε Αστυπάλαια, Άνω Κουφονήσι και Χανιά, ενώ αναζητά ευκαιρίες και σε άλλα νησιά.
Βάσει του σχεδιασμού της διοίκησης, το EBITDA από μαρίνες υπολογίζεται σε 8 εκατ. ως το 2028, ενώ στον τομέα του facility management ο στόχος είναι στην πενταετία το EBITDA να πάει από τo 1 στα 4 εκατ. Όσο για τις μικρότερες δραστηριότητες του ομίλου, υπολογίζεται ότι το EBITDA θα ανέβει στα 5 με 8 εκατ. ευρώ.
Η πορεία των έργων
Διατηρώντας ένα ανεκτέλεστο της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ο όμιλος ΑΒΑΞ εστιάζει στη γρήγορη πρόοδο υλοποίησης των έργων που εκτελεί. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, «δεν σταματάμε να κοιτάζουμε για νέα έργα προκειμένου να αναπληρώσουμε τους τζίρους των έργων που εκτελούμε για φέτος και τον επόμενο χρόνο».
Εντός του 2025, ο όμιλος υπέγραψε δύο νέες συμβάσεις ύψους 175 εκατ. για τη αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη, το σιδηροδρομικό έργο θα παραδοθεί στην ώρα του, με πολύ μεγάλη χρονική πίεση λόγω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίστοιχα, στο οδικό έργο θα δοθεί προτεραιότητα στο τμήμα που συνδέεται με το RRF. Επί του παρόντος, έχουν βρεθεί οι μελετητές και κάποιοι υπεργολάβοι, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός φθινοπώρου.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, μια συζήτηση που έχει ανοίξει δημοσίως το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μιτζάλης επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι έτοιμος να πει πότε θα τελειώσει αυτό το έργο, διότι δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο υλοποίησης. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ακόμα δεν έχουν παραδοθεί οι χώροι όπου θα κατασκευαστούν τρεις σταθμοί σε Πανεπιστημιούπολη, Ριζάρη και Γουδή.
«Προσπαθούμε με την Ελληνικό Μετρό να καταλήξουμε σε ένα σωστό χρονοδιάγραμμα, κάνοντας εμείς ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψουμε τον χρόνο που χάθηκε», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι η εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρει πιο κοντά το πέρας του έργου.
Πολύ γρήγορα, όπως είπε, προχωρούν οι εργασίες στο Flyover, όπου καθημερινά λειτουργούν 8 με 10 εργοτάξια, προκειμένου να τελειώσει στα μέσα του 2027. Ακόμη, προχωρούν και τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν περί τις αρχές του 2027.
Μετά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε, κυρίως με τις απαλλοτριώσεις, το οδικό Μπράλος – Άμφισσα πλέον προχωρά με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του 2027, ενώ μέσα στο φθινόπωρο η ΑΒΑΞ πρόκειται να ξεκινήσει και το Ιωάννινα – Κακαβιά. Αυτή την περίοδο οριστικοποιούνται οι μελέτες. Όσο για το εμβληματικό Πάτρα-Πύργος, η ΑΒΑΞ θα παραδώσει στις 31 Ιουλίου 10 χλμ. από το δικό της τμήμα, μαζί με τα τμήματα των ΤΕΡΝΑ και AKTOR, ενώ τα εναπομείνοντα 42 χλμ. θα είναι έτοιμα ως το τέλος του έτους.
Ως προς το έργο των υποδομών του Ελληνικού, ο κ. Μιτζάλης διευκρίνισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλευρά του φορέα ως προς τις μελέτες. «Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση μαζί τους για να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια και υπολογίζουμε ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2027 θα τελειώσει», σημείωσε.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η διοίκηση επισήμανε ότι επί του παρόντος δεν εξετάζει κάποιο άλλο έργο στο Ελληνικό. Δεδομένου ότι η Lamda επαναξιολογεί τα έργα που κάνει εκεί, εφόσον ξεκαθαρίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, τότε ο όμιλος θα εξετάσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν. «Εμείς πήγαμε εκεί για τρία χρόνια και θα καθίσουμε έξι, αυτό δεν το θέλουμε. Δεν μας ενδιαφέρει να καθυστερούμε, θέλουμε όπου πηγαίνουμε να τελειώνουμε και να πηγαίνουμε σε άλλες πολιτείες», σχολίασε ο κ. Μιτζάλης.