ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Υπεράκτια αιολικά: Η καθυστέρηση 11 ετών, οι άδειες και τα επόμενα βήματα

Από το 2012 εκκρεμούσαν τα αιτήματα για έρευνες. Δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για υπεράκτια αιολικά σταθερού πυθμένα ισχύος 600MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ρόλος - κλειδί για την Κομισιόν.

Για 11 ολόκληρα χρόνια, από το 2012, ήταν ξεχασμένες στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι άδειες ερευνών για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και παρέμενε αναξιοποίητο το υψηλό αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών.

Μόλις χθες, το ΥΠΕΝ κατάφερε να δώσει τις δύο πρώτες άδειες στην Τέρνα Ενεργειακή και τον όμιλο Κοπελούζου για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. 

Δυστυχώς, χάσαμε αρκετό χρόνο από την αναβλητικότητα του πολιτικού συστήματος για να εισάγουμε στο ενεργειακό μείγμα της χώρας την ηλεκτρική ενέργεια από θαλάσσια αιολικά πάρκα. Πρόκειται για επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και κυρίως θα διασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή μας αυτονομία. Ποτέ δεν είναι αργά όμως και κάποτε έπρεπε να γίνει η αρχή.

Η αρχή έγινε με την ψήφιση του νόμου  4964/2022 για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας στις ελληνικές θάλασσες και χθες έγινε το πρώτο βήμα ώστε ο νόμος να αποκτήσει και υπόσταση. Στη θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή, «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ»  χορηγήθηκε άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 MW, τριετούς διάρκειας  από την έκδοση της στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και στη θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε». χορηγήθηκε επίσης τριετής άδεια στην ίδια περιοχή συνολικής ισχύος 200 MW.

Οι άδειες για τις έρευνες χορηγήθηκαν σε αυτές τις δύο εταιρείες γιατί ήταν οι πρώτες το 2012 που είχαν υποβάλει αιτήματα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και δικαιωματικά είχαν ένα προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Βεβαίως θα ακολουθήσει και νέος γύρος χορήγησης αδειών σε άλλες περιοχές.

Ο νόμος 4964/2022 όρισε ότι η θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης θα φιλοξενήσει τα πρώτα, πιλοτικά έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού  οράματος για τη μετατροπή της ακριτικής αυτής περιοχής σε διεθνή ενεργειακό και γεωπολιτικό κόμβο. 

Καθοριστική η έγκριση της Κομισιόν για την αμοιβή των εταιρειών

Οι δύο εταιρείες μέσα στην τριετία θα εξετάσουν, μεταξύ άλλων, τα ανεμολογικά στοιχεία της περιοχής, τον βυθό και τις ιδιαιτερότητές του και θα καταλήξουν στη μορφή της επένδυσης που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν. Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα πιλοτικά υπεράκτια αιολικά θα γίνουν με την τεχνολογία σταθερού πυθμένα και δεν θα είναι πλωτά.

Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί, εφόσον εγκριθεί από την Κομισιόν το αίτημα που έχει αποσταλεί για τη λειτουργική ενίσχυση της παραγόμενης ενέργειας. Πόσο δηλαδή θα αμείβονται οι εταιρείες για τη μεγαβατώρα. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακή, κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης, ο στόχος για την έναρξη λειτουργίας του έργου έχει οριοθετηθεί εντός της τρέχουσας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη,  τα εξωστρεφή και καινοτόμα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια, μπορούν να προσδώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και να συνδράμουν στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για 12 GW ως το 2040-2045, καθιστώντας την Ελλάδα, μεγάλη εξαγωγική χώρα πράσινης ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται το πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας για επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας για επιχειρήσεις παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στοχεύοντας να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους.
Φωτοβολταϊκά πάνελ ΔΕΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες από το ΥΠΕΝ

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών γίνεται πλέον εφικτή με νέα ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που βρίσκει σύμφωνους ιδιοκτήτες και αγορά.
Ομιλητής στο Delphi Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Τσάφος: Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ενεργειακής μετάβασης η Ελλάδα

Ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Τσάφος περιέγραψε τη στρατηγική της Ελλάδας για ΑΠΕ, υδρογόνο και πράσινα αέρια, υπογραμμίζοντας τις επενδυτικές επιλογές και τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης.
Η Masdar oδηγεί σε νέα εποχή ανάπτυξης την TEΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη στα γραφεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επιτελείου της Masdar

Μετά τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εντάχθηκε στην Abu Dhabi Future Energy Company PJSC-Masdar, με τους ανθρώπους της εταιρείας από τα Η.Α.Ε. να επισκέπτονται τα γραφεία στην Αθήνα.