Νέο θεσμικό πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, έπειτα από νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή. Η τροποποίηση αυτή φαίνεται να βρίσκει θερμή αποδοχή τόσο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και από την αγορά, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη για τη μετάβαση στην ενεργειακή αυτονομία.
Η νέα ρύθμιση περιέχεται στο άρθρο 58 του νομοσχεδίου για την παραγωγή βιομεθανίου και τη ρύθμιση της αγοράς υδρογόνου.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης σε πολυκατοικίες με περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, η σχετική απόφαση μπορεί πλέον να λαμβάνεται από τη γενική συνέλευση με πλειοψηφία 51% των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Το μέτρο αφορά εγκατάσταση σε επιφάνεια έως 40% του κοινόχρηστου δώματος και την προϋπόθεση να συμμετέχουν τουλάχιστον δύο ένοικοι στο σχήμα συλλογικής αυτοκατανάλωσης.
Μεταβολές στο νομικό πλαίσιο και πρακτικά οφέλη
Μέχρι τώρα, η δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις ταράτσες πολυκατοικιών προσέκρουε στην ανάγκη εξασφάλισης ομόφωνης συναίνεσης (100%) όλων των συνιδιοκτητών – κάτι που σπάνια επιτυγχάνεται, ειδικά όταν το όφελος αφορά μεμονωμένα διαμερίσματα ή προκύπτει ανταγωνισμός στη χρήση του χώρου (λ.χ. για ηλιακούς θερμοσίφωνες).
Πρόσθετες δυσκολίες προκαλούσαν οι παλαιοί Κανονισμοί πολυκατοικιών, που συντάχθηκαν σε μια εποχή χωρίς τη σημερινή τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και δεν προέβλεπαν σχετικές εφαρμογές.
Η νέα νομοθεσία μειώνει δραστικά το απαιτούμενο ποσοστό έγκρισης σε 51%, καθιστώντας ρεαλιστική τη συλλογική επένδυση σε συστήματα πράσινης ενέργειας. Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι η εγκατάσταση θα αφορά περισσότερους από έναν καταναλωτές, ενισχύοντας έτσι το μοντέλο της συλλογικής αυτοκατανάλωσης.
Θετικές αντιδράσεις και ευρωπαϊκή προοπτική
Η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται «καλοδεχούμενη» από τον Στέλιο Ψωμά, ειδικό σε «πράσινες» επενδύσεις, ο οποίος τονίζει πως αν η νέα διάταξη δεν λειτουργήσει στην πράξη, το μέτρο της συλλογικής αυτοκατανάλωσης – που προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως εργαλείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών – θα παραμείνει ανενεργό. Την ίδια στήριξη εξέφρασε και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Η μεταρρύθμιση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας σε αστικές περιοχές, διευρύνοντας τον ρόλο των καταναλωτών στην παραγωγή και κατανάλωση πράσινης ενέργειας.