ΓΔ: 1948.46 -1.11% Τζίρος: 20.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:33

Σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τη γονιμότητα αγνοούν οι Ελληνίδες

Η έλλειψη ενημέρωσης για την υπογεννητικότητα και υπογονιμότητα είναι αισθητή, και η επιστημονική κοινότητα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ξεκινήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών πανελλαδικά.

Έλλειμμα ενημέρωσης παρατηρείται γύρω από τα ζητήματα της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας και η επιστημονική κοινότητα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), πραγματοποιούν ημερίδες ενημέρωσης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις ενημέρωσης σε οκτώ δήμους (Αγίας Παρασκευής, Κηφισιάς, Λαρισαίων, Μήλου, Μάνδρας, Λοκρών, Αλεξανδρούπολης, Άρτας) και ακολουθούν οι δήμοι: Αγρινίου, Καλαμάτας, Κορίνθου, Πατρέων, Καστοριάς, Σκύδρας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Κοζάνης, Φλώρινας, Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, Ωρωπού και σε δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Το ενδιαφέρον για ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας, τα οποία έχουν σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις για τη χώρα μας, είναι αυξημένο.

Μέσω των ομιλιών ειδικών επιστημόνων οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αναπαραγωγή και τη δημογραφία, να θέσουν ερωτήματα και να λύσουν απορίες, μέσα από τεκμηριωμένες απαντήσεις, για τις αιτίες και τις συνέπειες της υπογονιμότητας, καθώς και τις διαθέσιμες υποστηρικτικές υπηρεσίες και θεραπείες.

«Η γονιμότητα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν τις γνώσεις που χρειάζονται για να κατανοήσουν πώς οι επιλογές τους επηρεάζουν την αναπαραγωγική τους υγεία.

Καθώς οι ρυθμοί ζωής επιταχύνονται και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις συσσωρεύονται, η ανάγκη για ενημέρωση γύρω από τη γονιμότητα γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος, στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης στην Άρτα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι το 95% του ωοθηκικού αποθέματός τους έχει ήδη χαθεί έως την ηλικία των 35 ετών, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από την AMH (Αντιμυλλέριος Ορμόνη) και τη γονιμότητα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως η καθυστέρηση στην αναγνώριση πιθανών προβλημάτων γονιμότητας ή η υποεκτίμηση της σημασίας της κρυοσυντήρησης ωαρίων.

Όλο και περισσότερες κοινότητες συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη και αναζητούν τρόπους να προσφέρουν στους πολίτες τους τις πληροφορίες που χρειάζονται σε ένα θέμα που, μέχρι πρόσφατα, παρέμενε στο περιθώριο των δημόσιων συζητήσεων, αναφέρουν οι εκπρόσωποι Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Σημειώνουν ότι αυτή η στροφή προς την ενημέρωση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που ενισχύει την αυτονομία των γυναικών και την ικανότητά τους να κάνουν επιλογές που θα διαμορφώσουν τη ζωή τους. Η κοινωνία μας δείχνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει ανοιχτά αυτά τα θέματα και να προχωρήσει σε δράσεις που θα ενδυναμώσουν κάθε πολίτη στην προσωπική του πορεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζουζάλου: Η Δημοκρατία της Μακροζωίας και το ελιξήριο της νεότητας

Επιστήμονες και δισεκατομμυριούχοι αναζητούν τον τόπο, όπου θα μπορούν να γίνονται ανεμπόδιστα πειράματα για να ανακαλυφθεί το φάρμακο που θα σταματήσει τη γήρανση. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.
certificate-covid19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβλήματα μνήμης μετά από Covid-19 σε εκείνους με συνεχιζόμενη ανοσμία

Ένα συχνό σύμπτωμα της μόλυνσης από κορονοϊό είναι η ξαφνική απώλεια όσφρησης. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει μια τέτοια απώλεια με προειδοποιητικά σημάδια για νόσο Αλτσχάιμερ.