Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε κινητοποίηση για να σωθούν οι ωκεανοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε διαδικασία βρασμού υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανέφερε το France Press.
Ο Μακρόν έκανε αυτή την έκκληση κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, που πραγματοποιήθηκε στη νότια γαλλική πόλη της Νίκαιας.
«Η πρώτη απάντηση, επομένως, είναι η πολυμέρεια. Το κλίμα, όπως και η βιοποικιλότητα, δεν είναι θέμα γνώμης, είναι θέμα επιστημονικά τεκμηριωμένων γεγονότων», δήλωσε ο Μακρόν.
Πρόσθεσε ότι η Συνθήκη για την Ανοικτή Θάλασσα θα επικυρωθεί από αρκετές χώρες ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ. Για να γίνει αυτό, το σύμφωνο πρέπει να επικυρωθεί από 60 χώρες.
Μέχρι στιγμής, 50 χώρες την έχουν επικυρώσει και άλλες 15 έχουν δεσμευτεί να το πράξουν, δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η συνθήκη θα τεθεί σύντομα σε ισχύ.
Η συνθήκη, που υπογράφηκε το 2023, θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ 120 ημέρες μετά την επικύρωσή της από την 60ή χώρα. Η Γαλλία επιθυμούσε αυτές οι 60 επικυρώσεις να γίνουν πριν από τη διάσκεψη της Νίκαιας.
Το κείμενο της συνθήκης εγκρίθηκε επίσημα τον Ιούνιο του 2023 στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σκοπός του εγγράφου είναι να διασφαλίσει τη βιώσιμη χρήση και διατήρηση των θαλάσσιων πόρων στα ανοικτά ύδατα.
Κατά την έναρξη της διάσκεψης στη Νίκαια σήμερα, ο Macron είπε επίσης ότι τα βάθη, η Γροιλανδία ή η Ανταρκτική δεν είναι προς πώληση.
«Τα βάθη της θάλασσας δεν είναι προς πώληση, ούτε η Γροιλανδία προς πώληση, ούτε η Ανταρκτική ή η ανοικτή θάλασσα», δήλωσε ο Μακρόν σε μια εποχή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για την απόκτηση του Καναδά ή της Γροιλανδίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία στις 15 Ιουνίου.
Στη διάσκεψη στη Νίκαια υπάρχουν ηγέτες και εκπρόσωποι 130 χωρών, γράφει το DPA. Συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή. Βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση είναι η ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά, η επέκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στα διεθνή ύδατα και η αμφιλεγόμενη εξόρυξη βαθέων υδάτων
Η Γαλλία και η Κόστα Ρίκα είναι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.