Στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και εμβάθυνσης των στρατηγικών συμμαχιών, όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, εστίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο ετήσιο δείπνο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που φέτος συμπληρώνει 140 χρόνια ιστορίας.
Τον Υπουργό προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ιωάννης Τρίκαρδος, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer, διπλωμάτες, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτικής ζωής.
Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε μια συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για θεαματική βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών.
Όπως τόνισε: «Η Ελλάδα είναι πλέον οικονομικά πιο ισχυρή από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της. Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8%, καθαρό πλεόνασμα 1,3%, και το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται διαρκώς, φτάνοντας στο 153,5% του ΑΕΠ».
Αναφερόμενος στην εξέλιξη των εξαγωγών και των επενδύσεων, σημείωσε: «Το 2009 οι εξαγωγές ήταν στο 19% του ΑΕΠ – σήμερα έχουμε φτάσει το 42%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 51%.
Οι επενδύσεις έφτασαν το 15,3%, από 11% το 2019. Και εδώ έχουμε δρόμο, αλλά η πρόοδος είναι ορατή».
Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον όμιλο Euronext, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «στρατηγικής σημασίας»: «Μέσα σε δέκα χρόνια περάσαμε από τα capital controls στην πρόταση εξαγοράς του ΧΑ από την Euronext.
Αυτό είναι δείγμα της προόδου και της διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως αυτή την πρωτοβουλία».
Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας–Γαλλίας όχι απλώς στρατηγική, αλλά «υπαρξιακά θεμελιωμένη», υπενθυμίζοντας στιγμές ιστορικής σύνδεσης: «Η Γαλλία ήταν πάντα παρούσα: από τον Διαφωτισμό και τον Κοραή μέχρι το Ναβαρίνο και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 με το αεροσκάφος του Ζισκάρ ντ’ Εστέν».
Αναφέρθηκε επίσης στη γαλλική επένδυση στην άμυνα (Rafale, φρεγάτες Belharra), στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση, λέγοντας πως: «Η συνεργασία αποτυπώνεται σε όλους τους τομείς, από την άμυνα έως την πανεπιστημιακή διασύνδεση. Και ο νέος νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια βρίσκει σύμμαχο το γαλλικό μοντέλο».
Ο Υπουργός εστίασε στην ανάγκη εμβάθυνσης της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και αφαίρεσης των εμποδίων στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση, όπως τονίζεται και στις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα. «Πρέπει να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις μας και να χτίσουμε ευρωπαϊκούς “πρωταθλητές”. Οι εθνικές οικονομίες δεν πρέπει να δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, αλλά να σχεδιάζουν το μέλλον».
Καταλήγοντας, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε: «Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή μας ευρωπαϊκή ταυτότητα, στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το “Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».