«Η καθέλκυση του Φορμίωνα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στην αναβάθμιση του Ναυτικού στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της επίσημης τελετή καθέλκυσης της τρίτης φρεγάτας FDI Belharra Φορμίων στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν στη Γαλλία.
Μετά την κοπή του πρώτου μετάλλου το 2022 σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας περνά σε μια άλλη εποχή. Όλα αυτά όταν στο τέλος του χρόνου αναμένεται να παραλάβει την πρώτη φρεγάτα FDI Κίμων.
Την αγορά και τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI Belharra, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απο την τελετή καθέλκυσης της τρίτης κατά σειρά φρεγάτας με το όνομα «ΦΟΡΜΙΩΝ».
«Η καθέλκυση του Φορμίωνα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στην αναβάθμιση του Ναυτικού στην πατρίδα μας», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην τελετή.
«Είναι η επιβεβαίωση της Ελλάδας στην αποτροπή αυθαιρεσίας και διαφύλαξη κυριαρχίας μας», σημείωσε. «Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υπεράσπιση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσογείου», ανέφερε.
«H γενική διεύθυνση εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για 4η φρεγάτα FDI. Πιστεύω ότι την επόμενη φορά που θα έρθουμε να παραλάβουμε θα υπάρχουν 4 φρεγάτες», είπε ο Ν. Δένδιας.
Παράλληλα σημείωσε ότι με την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25% στην παραγωγή της τέταρτης φρεγάτας περνάμε σε άλλο επίπεδο από πελάτες γινόμαστε συμπαραγωγοί.
Η ομιλία του Νίκου Δένδια
«Η καθέλκυση του «ΦΟΡΜΙΩΝΑ» αποτελεί ένα ακόμη κορυφαίο γεγονός στην πορεία αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδας μας.
Στη συνέχεια της καθέλκυσης του ΚΙΜΩΝΑ και του ΝΕΑΡΧΟΥ.
Συνιστά επιβεβαίωση της προσήλωσης της Ελλάδας στην αποτροπή της αυθαιρεσίας, και στη διαφύλαξη της κυριαρχίας μας.
Η φρεγάτα φέρει το όνομα ενός Αθηναίου ναυάρχου που ηγήθηκε νικηφόρα του Αθηναϊκού στόλου σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών.
Και το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας βρίσκεται και σήμερα στη πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει επενδύσει σε στρατηγικές συμμαχίες και σε διακρατικές συνεργασίες.
Η στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία που υλοποιήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, τη οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ και να υπογράψω,- εκ μέρους της πρώτης Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας τον οποίο και σήμερα ευχαριστώ θερμά, και για τότε και για την παρουσία του εδώ τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν,– αποτελεί ένα εχέγγυο σταθερότητας για την περιοχή.
Είναι μια συμφωνία «σταθμός», και θυμίζω ότι περιλαμβάνει μια ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που θωρακίζει τις χώρες μας αλλά και την Ευρώπη απέναντι σε κάθε ανατολική απειλή.
Με τις φρεγάτες FDI συγκροτούμε μια αξιόπιστη και ισχυρή δύναμη αποτροπής, που διευρύνει το στρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και επιβεβαιώνει αυτό που η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πάντοτε ότι είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας κι όχι αστάθειας.
Είμαστε δύο ημέρες πριν από την σημαντική, πολύ σημαντική Επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Σε μια χερσόνησο λίγο βορειότερα από εδώ στην οποία συμμετείχαν και Κορβέτες του τότε ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Και είναι μεγάλη ευκαιρία για μένα να πω ότι η παράδοση και η ιστορία της Ελλάδας ζούνε επίσης εις στην συνδρομή στην γαλλική δημοκρατία όταν αυτό χρειάστηκε και ήταν δυνατό. Είναι η παράδοση μας να στεκόμαστε στην πλευρά του Δικαίου, απέναντι στην αυθαιρεσία.
Κύριες και κύριοι,
Οι φρεγάτες FDI έχουν μια επιπλέον σημαντική - πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία δυνατότητα - να ενσωματώνουν στρατηγικά όπλα. Στρατηγικά συστήματα.
Και στο ίδιο πλαίσιο η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας τέταρτης φρεγάτας FDI.
Πιστεύω ότι την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ για να παραλάβουμε τον ΚΙΜΩΝΑ, όπως είπε ο Αρχηγός του Ναυτικού, θα υπάρχουν τέσσερις φρεγάτες εδώ στην προσομοίωση κύριε …..
Εχθές ενημέρωσα την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής γι’ αυτό. Και είναι το τελευταίο και πολύ σημαντικό για το οποίο πραγματικά θα χειροκροτήσω κι εγώ από την καρδιά μου τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με ποσοστό 25% στο πρόγραμμα της τέταρτης φρεγάτας την οποία ελπίζω ότι θα αποκτήσει η Πατρίδα μας και σας ευχαριστώ θερμά κύριε κονγκρε για την αποδοχή αυτού του αιτήματος του 25%.
Είναι νομίζω κάτι το οποίο έχουμε πει επανειλημμένα ότι σε όλη την εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος, μεσοσταθμικά η Ελλάδα επιδιώκει και θα επιτυγχάνει τη συμμετοχή με 25% του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος. Κι αυτό είναι μόνον η πρώτη φάση.
Η Naval Group άλλωστε έχει αποδεχτεί εγγράφως με επιστολή του κυρίου Pommelet τη συμμετοχή αυτή με 25%.
Όμως σας παρακαλώ δέστε το αυτό το 25% όχι ως απλώς ένα στοιχείο μια σύμβασης ή μια συναλλαγή .Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι η προσπάθεια της χώρας να εισέλθει σε ένα περιβάλλον καινοτομίας και τεχνογνωσίας στο οποίο ήταν απούσα.
Και είναι ένα τμήμα της Ατζέντας 2030, της ριζικής -ριζικής- μεταμόρφωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που στοχεύει να μοχλεύσει ακριβώς τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσει δι’ αυτών πλούτο και τεχνογνωσία και καινοτομία στην ελληνική κοινωνία μας
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή, καταρχάς την Naval Group, τα στελέχη τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που κατέβαλλαν, που καταβάλουν για το πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα στελέχη του Πολεμικού μας ναυτικού που συνάντησα προηγουμένως του ΚΙΜΩΝΑ, για τις προσπάθειες τους , που καθιστούν εφικτή αυτή τη στιγμή. Που καθιστούν εφικτή μαζί με τους συνάδελφους τους στο πολεμικό ναυτικό και στις ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα της Ελλάδας να προστατεύει τον εαυτό της, την κοινωνία, τα Ευρωπαϊκά σύνορα στην Μεσόγειο.
Όχι για να προκαλεί, αλλά για να εγγυάται. Μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών αξιών της ευρωπαϊκής μας Πατρίδας, των αξιών της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του δικαιώματος των γυναικών, το δικαιώματος της καθεμίας και του καθενός να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σε αυτόν τον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο».