Η μεγάλη άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η μεγαλύτερη ημερησίως από το 2022, είναι η κύρια επίδραση στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, ενώ σημαντική υποχώρηση, χωρίς πανικό, σημειώνουν τα χρηματιστήρια. Το ΧΑ υποχώρησε ως τις 1.811 μονάδες λίγο μετά τις 12.00, αλλά έκτοτε ο Γενικός Δείκτης ανακτά μέρος των απωλειών.
Μετά τις 13.30, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο επίπεδο των 1.826 μονάδων, με πτώση 1,6%, με αρκετά υψηλή αξία συναλλαγών, στα 115 εκατ. ευρώ. Περισσότερο από 2% υποχωρούσε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ στα blue chips απώλειες πάνω από 4% κατέγραφε η Ελλάκτωρ και πάνω από 3% ο ΟΠΑΠ, η Alpha και η Aegean. Μόνο τέσσερις μετοχές κρατούσαν θετικό πρόσημο (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΤΕ, ΔΑΑ, Coca Cola HBC).
Στις διεθνείς αγορές, η άνοδος της τιμής του μπρεντ ξεπερνούσε το 8%, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε φτάσει να ενισχύεται περισσότερο από 13%. Η σημερινή άνοδος είναι η μεγαλύτερη από το 2022.
Μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή -τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή- προσθέτει αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε μια εποχή αυξημένης πίεσης στην παγκόσμια οικονομία από τις επιθετικές και ασταθείς εμπορικές πολιτικές του Τραμπ, σημειώνει το Reuters.
Ο χρυσός, ένα κλασικό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους παγκόσμιας αβεβαιότητας, αυξήθηκε στα 3.416 δολάρια ανά ουγγιά, φέρνοντάς τον κοντά στο ρεκόρ των 3.500,05 δολαρίων από τον Απρίλιο.
Η φυγή προς την ασφάλεια συνοδεύτηκε από μια έξοδο από τις μετοχές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν πάνω από 1%, οι ευρωπαϊκές μετοχές έπεσαν 1% και στην Ασία τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ έπεσαν πάνω από 1%.
«Σαφώς, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μακριά θα φτάσει αυτό;», δήλωσε ο Κρις Σκίκλουνα, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο, αναφερόμενος στην ένταση στη Μέση Ανατολή. «Η αγορά το έχει καταλάβει σωστά όσον αφορά την πτώση των μετοχών, την άνοδο του πετρελαίου και του χρυσού».
«Η γεωπολιτική κλιμάκωση προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο αβεβαιότητας στο ήδη εύθραυστο κλίμα», δήλωσε ο Τσάρου Τσανανά, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Saxo, προσθέτοντας ότι το αργό πετρέλαιο και τα ασφαλή καταφύγια θα παραμείνουν σε ανοδική πορεία εάν οι εντάσεις συνεχίσουν να εντείνονται.
Στροφή στα ομόλογα
Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο των αγορών από επενδυτές που αναζητούν την ασφάλεια και η απόδοση των 10ετών ομολόγων έπεσε σε χαμηλό ενός μήνα στο 4,31%.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Μαρτίου, περίπου στο 2,42%.
Ο Σκίκλουνα της Daiwa δήλωσε ότι μια περαιτέρω ώθηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να μετριάσει τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
«Η τελική αντίδραση στις αγορές ομολόγων στη γεωπολιτική θα εξαρτηθεί από το πόσο απότομη θα είναι η άνοδος των τιμών της ενέργειας», είπε.
Ορισμένοι traders προσελκύστηκαν από το δολάριο ως καταφύγιο, με τον δείκτη δολαρίου να αυξάνεται 0,6% στις 98,277 μονάδες, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος της σημαντικής πτώσης της Πέμπτης. Ωστόσο, το δολάριο υποχωρεί 1% για την εβδομάδα, σε ένδειξη ότι το κλίμα απέναντι στο δολάριο παραμένει αρνητικό.
Το ελβετικό φράγκο άγγιξε για λίγο το ισχυρότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τις 21 Απριλίου, προτού διαπραγματευτεί 0,2% χαμηλότερα, περίπου στα 0,8118 ανά δολάριο. Το επίσης ασφαλές καταφύγιο, το ιαπωνικό γεν, υποχώρησε 0,2% στα 143,79 ανά δολάριο, παραδίδοντας τα προηγούμενα κέρδη του 0,3%.
Το ευρώ υποχώρησε 0,4% στα 1,1534 δολάρια, αφού την Πέμπτη είχε αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Η στερλίνα υποχώρησε 0,4% στα 1,3556 δολάρια, αφού νωρίτερα την ημέρα είχε σημειώσει νέο υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2022 στα 1,3613 δολάρια.
«Οι traders βρίσκονται τώρα σε εγρήγορση σχετικά με τις προοπτικές μιας γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ματ Σίμσον, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην City Index. «Αυτό θα διατηρήσει την αβεβαιότητα υψηλή και την αστάθεια αυξημένη».