ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
Φώτο: Giorgos Zachos / SOOC

Γεραπετρίτης: Όσα προγραμματίζουμε στη θάλασσα υλοποιούνται στην πράξη

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ασκεί ενεργά τα δικαιώματά της σε σημαντικά ζητήματα, απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Σε μια ιδιαίτερα κομβική συγκυρία για τα εθνικά συμφέροντα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε στη Βουλή πως η Ελλάδα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, κάνοντας έμπρακτη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

 Η αναφορά αυτή έγινε στο πλαίσιο απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη, με αφορμή τη νέα τουρκική NAVTEX και τις διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διπλωματία «πεδίου» σημαίνει πρακτική εφαρμογή των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

 Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η προκήρυξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, οι πρωτοβουλίες για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και η πρόσφατη οριοθέτηση των Θαλάσσιων Πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. 

Όπως σημείωσε, «προχωράμε με αποφασιστικότητα σε όλες τις ενέργειες που μας αναγνωρίζονται».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο ισχυρό της σημείο εδώ και δεκαετίες, καθώς διαθέτει συνδυασμό αποτελεσματικής διπλωματίας και ισχυρής αποτρεπτικής ισχύος», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα δεν «στηρίζεται σε κανένα» και λειτουργεί ως αυτόνομος παράγοντας, διαμορφώνοντας συμμαχίες και ενισχύοντας το διπλωματικό της αποτύπωμα στους διεθνείς οργανισμούς, τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η Ελλάδα χαράσσει και καθοδηγεί τις εξελίξεις, όχι απλά τις ακολουθεί», σημείωσε με έμφαση.

Ειδική αναφορά έγινε στην επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής του ερευνητικού πλοίου «ΦΙΛΙΑ» μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού. 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε τη διαδικασία έκδοσης NAVTEX από ελληνικής πλευράς, την παράνομη αντίδραση της Τουρκίας με αντί-NAVTEX, αλλά και την άμεση ελληνική απάντηση, επισημαίνοντας πως «όσα προγραμματίζουμε στη θάλασσα υλοποιούνται στην πράξη».

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις οργανωμένες διεκδικήσεις της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες, όπως το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τα ζητήματα με τις αποκαλούμενες «Γκρίζες Ζώνες» ή την απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης νησιών. 

Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ότι η ένταση δεν έχει κλιμακωθεί, καθώς η Ελλάδα προχωρά σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, όπως ο Θαλάσσιος Χωρικός Σχεδιασμός και η επέκταση της οριοθέτησης στο Λιβυκό Πέλαγος, που εδραιώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον κολοσσών και ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη χωρική επέκταση των Θαλάσσιων Περιβαλλοντικών Πάρκων, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι στο Αιγαίο καλύπτεται ήδη το 25% περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό, με την πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι τουρκικές αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα της πιο «παρεμβατικής και αποτελεσματικής στρατηγικής» που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την υλοποίηση αποφάσεων στο πεδίο, ανεξάρτητα από προκλήσεις και παράνομες διεκδικήσεις.

Αντίθετα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης άσκησε δριμεία κριτική, εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία εφαρμόζει οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο υπό το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο ίδιος τόνισε πως «οι φραστικές διαμαρτυρίες δεν αποφέρουν ορατά αποτελέσματα» και χαρακτήρισε την ελληνική αντίδραση ως ακινησία.

 Σύμφωνα με τον κ. Χουρδάκη, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιος έχει το δίκιο, αλλά ποιος μπορεί να το επιβάλει, θέτοντας ζήτημα αποτελεσματικότητας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία επιβάλλει τις αξιώσεις της μέσω γεωτρήσεων, στρατιωτικών και άλλων προκλητικών ενεργειών, ενώ οι ελληνικές ενέργειες, όπως τα διαβήματα και τα συμπεράσματα της Ε.Ε., δεν έχουν απτό αποτέλεσμα. Εξέφρασε την ανάγκη πρόβλεψης και εμπροσθοβαρών κινήσεων, παρά μόνο αντιδράσεων εκ των υστέρων.

Ο κ. Χουρδάκης έθεσε, επιπλέον, ερωτήματα σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρο 42 παρ. 7), ζητώντας ενδεχόμενη ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κυρώσεων σε πρακτικό και όχι θεωρητικό επίπεδο, αλλά και εξετάζοντας την επανενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Κύπρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ