Ισχυρή παρέμβαση στο δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο για το μέλλον της πολιτικής συνοχής πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), μέσω επιστολής που απεστάλη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αντιπρόεδρο Ραφαέλε Φίτο.
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Oliver Röpke και ο πρόεδρος του τμήματος «Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή», Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Η παρέμβαση πραγματοποιείται ενόψει της επικείμενης παρουσίασης της πρότασης της Κομισιόν για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2028-2034, με την ΕΟΚΕ να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τις φημολογούμενες αλλαγές στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των ταμείων συνοχής.
Στην επιστολή τονίζεται ότι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου και του Επιτρόπου Προϋπολογισμού κ. Serafin, αφήνουν να εννοηθεί ότι επίκειται μεταβολή του σημερινού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, τα υφιστάμενα ταμεία συνοχής εξετάζεται να ενταχθούν σε ενιαία εθνικά προγράμματα που θα καλύπτουν πολλαπλούς τομείς πολιτικής στο πλαίσιο εθνικών και περιφερειακών σχεδίων εταιρικής σχέσης.
Η προτεινόμενη αλλαγή, σύμφωνα με την ΕΟΚΕ, ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης των αρχών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της εταιρικής σχέσης και της από κοινού διαχείρισης, που αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της πολιτικής συνοχής και της ίδιας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει πως η πολιτική συνοχής αποτελεί την βασική μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική της ΕΕ, με καθοριστική συμβολή στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής.
Παρότι στηρίζει τον εκσυγχρονισμό των εργαλείων της πολιτικής αυτής, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ουσία της, δηλαδή τη συμμετοχική, αποκεντρωμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών εφαρμογή των ευρωπαϊκών επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, επισυνάπτεται και το σχετικό ψήφισμα της ΕΟΚΕ με τίτλο «Κανείς δεν θα πρέπει να μείνει στο περιθώριο! Για μια συμμετοχική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική συνοχής», το οποίο απευθύνει έκκληση για την προάσπιση των κοινωνικών και εδαφικών δεσμών της Ευρώπης.
Η ΕΟΚΕ δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί στενά με όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πολιτικής συνοχής αποτελεσματικότερης, αλλά και πιστής στις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης, ώστε να συνεχίσει να υπηρετεί με ουσιαστικό τρόπο τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.