ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
Φωτο: Shutterstock

Eurogroup: Ανάκαμψη το 2026, προτεραιότητα οι αμυντικές δαπάνες

Το Eurogroup προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2026, σταθερό πληθωρισμό και έμφαση στις αμυντικές επενδύσεις, με στόχο την ασφάλεια και τη δημοσιονομική ισορροπία.

Σε τροχιά συγκρατημένης ανάκαμψης αλλά με τα μάτια στραμμένα στις γεωπολιτικές και μακροοικονομικές προκλήσεις, η ευρωζώνη διατηρεί την ανθεκτικότητά της και ενισχύει την ετοιμότητά της για ένα πιο αβέβαιο μέλλον.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, η ευρωπαϊκή οικονομία πατάει γερά, παρά τις εμπορικές εντάσεις, τις διεθνείς αναταράξεις και τις δημοσιονομικές πιέσεις, με την ανάπτυξη να προβλέπεται να επιταχυνθεί από το 2026.

Την ίδια ώρα, το Eurogroup θέτει την αμυντική ενίσχυση της Ευρώπης σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζοντας την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις στρατιωτικές δαπάνες, με στόχο την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ώθηση μέσω καινοτομίας και παραγωγικών επενδύσεων.

Σε ένα περιβάλλον σταθεροποιημένου πληθωρισμού, ιστορικά χαμηλής ανεργίας και σταδιακής αποκλιμάκωσης του χρέους, η Ευρωομάδα υπογραμμίζει τη σημασία της δημοσιονομικής σύνεσης, της στοχευμένης κατανομής των πόρων και του ισχυρού πολιτικού συντονισμού. 

Το 2026 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά ουδέτερης δημοσιονομικής στάσης, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσαρμογή των εθνικών προϋπολογισμών στις αυξημένες αμυντικές ανάγκες, αλλά και στις κοινωνικές και διαρθρωτικές προτεραιότητες των κρατών–μελών.

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

Η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ανθεκτική, παρά τα πολλαπλά σοκ των τελευταίων ετών. Με βάση την Εαρινή Πρόβλεψη της Επιτροπής, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να είναι μέτρια φέτος, θα επιταχυνθεί το 2026, λόγω της σταθερής αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, παρά τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις. 

Ενώ οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αρνητικοί, εν μέσω εξαιρετικής αβεβαιότητας σε ένα ασταθές και απρόβλεπτο περιβάλλον, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή με ρεκόρ χαμηλής ανεργίας. 

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στα περισσότερα κράτη μέλη, υποστηριζόμενες από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλα κονδύλια της ΕΕ. 

Μετά από μια σταθερή διαδικασία αποπληθωρισμού, ο γενικός πληθωρισμός βρίσκεται πλέον γύρω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να σταθεροποιηθεί γύρω από αυτό το επίπεδο, με τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού να φαίνονται ισορροπημένοι.

Δημόσιο Χρέος και Δημοσιονομικό Έλλειμμα

Το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε περίπου στο 90% του ΑΕΠ το 2024, με μια μικρή αύξηση να προβλέπεται το 2025 και το 2026, μετά από μια σημαντική μείωση μεταξύ 2020 και 2023. Το δημόσιο έλλειμμα της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς και να παραμείνει πάνω αλλά κοντά στο 3% του ΑΕΠ κατά τον ορίζοντα πρόβλεψης.

Η δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης ήταν περιοριστική το 2024 και αναμένεται να γίνει γενικά ουδέτερη το 2025, με βάση την πρόβλεψη της Επιτροπής. Αυτό κρίνεται σκόπιμο υπό το πρίσμα των πιο αρνητικών μακροοικονομικών προοπτικών και των μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό συνάδει με την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης στα κράτη μέλη, ιδιαίτερα σε εκείνα με υψηλό χρέος.

Ενίσχυση των Αμυντικών Δυνατοτήτων της Ευρώπης

Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητές μας, και θα ενισχύσουμε τη συνολική μας άμυνα, ασφάλεια και ετοιμότητα, διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του χρέους.

 Χαιρετίζουμε το αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής (NEC) για τις αμυντικές δαπάνες κατά την περίοδο 2025-2028 από έντεκα κράτη μέλη της ευρωζώνης σε αυτό το στάδιο.

 Η NEC θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνετό τρόπο για να διευκολυνθεί η μετάβαση σε υψηλότερο επίπεδο αμυντικών δαπανών μεσοπρόθεσμα.

 Ενώ οι αναγκαίες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες αναμένεται να έχουν επεκτατικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την πορεία που περιγράφεται στα υποβληθέντα μεσοπρόθεσμα σχέδια, το μέγεθος για την ευρωζώνη συνολικά θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη εφαρμογή και θα γίνει σαφέστερο με την πάροδο του χρόνου.

 Η εστίαση των αμυντικών δαπανών σε παραγωγικές επενδύσεις και καινοτομία μπορεί να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, να βελτιώσει την ικανότητα των οικονομιών μας να απορροφούν υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και έτσι να διασφαλίσει την καλύτερη αξία για τα δημόσια χρήματα. 

Μεσοπρόθεσμα θα εργαστούμε επίσης για τη σταδιακή αναπροτεραιοποίηση των εθνικών προϋπολογισμών για την κάλυψη υψηλότερων αμυντικών δαπάνων, παραμένοντας παράλληλα επικεντρωμένοι στην αντιμετώπιση άλλων διαρθρωτικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Δημοσιονομική Σύνεση και Συντονισμός Πολιτικών

Εξαιρουμένων των αυξημένων αμυντικών δαπανών, η δημοσιονομική συγκράτηση παραμένει ενδεδειγμένη, και δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά μας σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο διακυβέρνησης. 

Αναμένουμε μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη το 2026, η οποία φαίνεται συνολικά κατάλληλη στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.
Αυτό είναι πριν εξεταστεί ο αντίκτυπος του μεσοπρόθεσμου σχεδίου της Γερμανίας, το οποίο η Γερμανία σκοπεύει να υποβάλει μέχρι το τέλος Ιουλίου. 

Η εφαρμογή του προσδιορισμού των οδών για τις καθαρές δαπάνες που συνιστά το Συμβούλιο, μέσω των προϋπολογισμών του 2026, θα διασφαλίσει τη διαφοροποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, αντικατοπτρίζοντας περαιτέρω τις ειδικές ανά χώρα δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις. 

Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της σύνθεσης των δημόσιων δαπανών.
Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και να ενισχύει τον συντονισμό των πολιτικών του. 

Θα επανεξετάσουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν συντονισμό των πυρηνικών δυνάμεων για την Ευρώπη

Γαλλία και Βρετανία αναπροσαρμόζουν τα αμυντικά τους δόγματα και δηλώνουν έτοιμες να συντονίσουν τα πυρηνικά τους μέσα και να προστατεύσουν την Ευρώπη από ακραίες απειλές.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Στρατηγική νίκη για την Ελλάδα η ρήτρα διαφυγής για την άμυνα

Η έγκριση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες από το ECOFIN αποτελεί «στρατηγική νίκη» για την Ελλάδα. Απελευθερώνεται δημοσιονομικός χώρος 500 εκατ. ευρώ. Τι είπε ο Πιερρακάκης για ΕΧΑΕ και Alpha Bank.