Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη σήμερα Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ρυθμίζει τη λειτουργία των Μητρώων Έντυπου Τύπου (Μ.Ε.Τ.), Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.), καθώς και του Υπομητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου. Τα Μητρώα αυτά είχαν θεσπιστεί με τους νόμους 5005/2022 και 3548/2007 αντίστοιχα.
Στόχος του σχεδίου νόμου, όπως περιγράφεται στο πρώτο του άρθρο, είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στον χώρο των ΜΜΕ, η αναβάθμιση της λειτουργίας των Μητρώων και ο εξορθολογισμός της κατανομής των κρατικών διαφημίσεων.
Η συζήτηση εξελίχθηκε σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγείρουν ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, κράτους δικαίου και αδιαφανών πρακτικών στην κρατική διαφήμιση, ιδιαίτερα για τον περιφερειακό Τύπο.
Αντιπαραθέσεις και πολιτική πόλωση στη Βουλή
Ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ως μεταρρυθμιστική τομή υπέρ της διαφάνειας. Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για υποκριτική στάση απέναντι στην ελευθερία του Τύπου, μιλώντας για «πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν κίτρινο Τύπο» και «στρατιές τρολ». Επισήμανε δε ως σημαντική καινοτομία τη θεσμοθέτηση ενυπόγραφων άρθρων.
Ο Δημήτρης Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «χαμένη ευκαιρία» και τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποθέσεις όπως οι παρακολουθήσεις με το Predator και η λίστα Πέτσα.
Η Πόπη Τσαπανίδου (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για φίμωση ανεξάρτητων φωνών και κατάρρευση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τα ΜΜΕ, επικαλούμενη διεθνείς δείκτες που φέρουν την Ελλάδα στην 89η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου.
Ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ) προειδοποίησε ότι το σχέδιο νόμου εντείνει τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης σε λίγα χέρια και προωθεί λογικές εμπορευματοποίησης, σε βάρος της πολυφωνίας και της περιφερειακής ενημέρωσης.
Ο Βασίλης Γραμμένος (Ελληνική Λύση) επισήμανε τη δραματική μείωση των περιφερειακών εφημερίδων, καταγγέλλοντας την αθέτηση της υποχρέωσης στήριξης του τοπικού Τύπου από την πολιτεία.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Νέα Αριστερά) κατήγγειλε «τριγωνικές σχέσεις» μεταξύ ΜΜΕ, κυβέρνησης και χρηματοδοτήσεων και αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις δημοσιογράφων για σκάνδαλα και παρακολουθήσεις.
Ο Γιώργος Ρούντας («Νίκη») τόνισε ότι η χαμηλή θέση της Ελλάδας στους δείκτες ελευθερίας του Τύπου αντανακλά τη γενικότερη υποχώρηση της ποιότητας της δημοκρατίας.
Η Ελένη Καραγεωργοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) έκανε λόγο για «άτυπο συμβόλαιο της κυβέρνησης με την 4η εξουσία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματικό περιορισμό της διαφάνειας και της δημοσιογραφικής έρευνας.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προβλέπει:
Ένταξη των podcasts στον ορισμό του ηλεκτρονικού Τύπου.
Υποχρέωση ενυπόγραφων άρθρων στα έντυπα μέσα.
Εκ νέου ορισμό των προϋποθέσεων εγγραφής σε ΜΕΤ και ΜΗΤ, συμπεριλαμβανομένων κριτηρίων για εκδόσεις που κυκλοφορούν μόνο ψηφιακά.
Ρυθμίσεις για έλεγχο της εγκυρότητας των επιχειρήσεων μέσω της ΓΓΕΕ και επιτόπιων ελέγχων στο 5% των εγγεγραμμένων.
Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στοιχείων κυκλοφορίας και απήχησης.
Ρυθμίσεις για ραδιοφωνικούς σταθμούς, με δυνατότητα πεντάωρης δικτύωσης και ανακλήσεις αδειών για σταθμούς κομμάτων που δεν εκπροσωπούνται πλέον στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες, με την αντιπολίτευση να προτίθεται να καταψηφίσει στο σύνολό του, πλην ορισμένων επιμέρους διατάξεων.