Μετά τα «ήρεμα» νερά, νέα βαριά σύννεφα σκεπάζουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, μετά την καταχώριση από την Άγκυρα του χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της Τουρκίας στην Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO. Το μόνο που απομένει είναι η επίσημη αποστολή του και στον ΟΗΕ.
Με αυτόν τον χάρτη, η Τουρκία ουσιαστικά επιχειρεί να διχοτομήσει το Αιγαίο: Η κόκκινη γραμμή, που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις εκβολές του Έβρου και εκτείνεται βόρεια και κατόπιν νότια των Δωδεκανήσων, αποτυπώνει την τουρκική αντίληψη περί «μέσης γραμμής» μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Άγκυρα, ως γνωστόν, δεν αναγνωρίζει εδαφική επήρεια στα ελληνικά νησιά – παρά μόνο τη ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων.
Η ανακοίνωση περί καταχώρισης του χάρτη στην UNESCO δεν ήρθε αιφνιδιαστικά: το σχετικό σχέδιο είχε παρουσιαστεί ήδη τον Απρίλιο από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM). Ο εν λόγω χάρτης ενσωματώνει τις γνωστές πάγιες τουρκικές θέσεις για το καθεστώς στο Αιγαίο.
Η Άγκυρα έχει επίσης ανακοινώσει ότι επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή του χάρτη στον ΟΗΕ.
Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με αφορμή τη δημοσιοποίηση τη Δευτέρα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού από την πλευρά της Τουρκίας. Το ΥΠΕΞ τονίζει με έμφαση ότι ο τουρκικός χάρτης δεν έχει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα, και προειδοποιεί την Τουρκία ότι η Ελλάδα θα προσφύγει σε όλα τα διεθνή φόρα.
«Η Τουρκία δημοσιοποίησε σήμερα θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό σε απάντηση του Ελληνικού σχεδιασμού, που ήδη αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών και προσέθεσε:
«Η διαφορά είναι ότι ο τουρκικός χάρτης δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο, καθώς επιχειρεί να σφετεριστεί περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, και δεν απευθύνεται σε διεθνή οργανισμό που επιβάλλει υποχρέωση ανάρτησης σχετικών χαρτών.
Κατά τούτο, δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα και αποτελεί απλά μια αντανακλαστική αντίδραση κενή περιεχομένου».
Το ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολιτική αρχών που εφαρμόζει και καλεί την Τουρκία να μην προβάλλει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς που ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι για εσωτερική χρήση και μόνο» και καταλήγει: «Η Ελλάδα θα προβεί στις δέουσες ενέργειες σε όλα τα διεθνή φόρα».