Σημαντική δυναμική για συνεργασία μεταξύ δύο γειτονικών κρατών διαμορφώνεται στο Κυπριακό, όπως προκύπτει από γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, με αφορμή την άτυπη διευρυμένη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Η τουρκική πλευρά επισημαίνει ότι η επίτευξη συναίνεσης σε τέσσερις νέους τομείς συνεργασίας προετοιμάζει το έδαφος για ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο νησί, μετά από μία ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με τον κ. Κετσελί, στη δεύτερη συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 16-17 Ιουλίου, έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων που κατεγράφησαν στα πεδία συνεργασίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στη σύσταση τεχνικής επιτροπής για θέματα νεολαίας, στην αποκατάσταση νεκροταφείων, καθώς και σε ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, στο κεφάλαιο της αποναρκοθέτησης, τα μέρη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και απομένει η διευθέτηση ορισμένων τεχνικών λεπτομερειών.
Ωστόσο, πρόοδος δεν σημειώθηκε στα υπόλοιπα δύο από τα έξι αρχικά κεφάλαια, δηλαδή στο άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης και στην ηλεκτροπαραγωγή από ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη.
Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, παρά τη συμβιβαστική πρόταση του ΟΗΕ, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέδειξε ευελιξία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, προβάλλοντας “νέους όρους σε κάθε στάδιο” και επαναφέροντας επανειλημμένως μη αποδεκτές προτάσεις, εμπόδισε την επίτευξη συναίνεσης.
Η παρατεταμένη αυτή διαφωνία, σύμφωνα με τον κ. Κετσελί, δυσχεραίνει την πρόοδο σε κομβικούς τομείς, οι οποίοι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού.
Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταγράφει, παράλληλα, τη συμφωνία για εργασίες σε τέσσερις νέους τομείς με έμφαση στη δημιουργία συμβουλευτικού σώματος για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών κειμηλίων, τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικά.
Η συζήτηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αναμένεται να μεταφερθεί στο νησί, με διαφαινόμενες πρωτοβουλίες και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίκειται τριμερής συνάντηση των ηγετών με πρωτοβουλία του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζεται και τρίτη άτυπη σύνοδος.
Η Τουρκία, σε συνεχή συντονισμό με την τουρκοκυπριακή πλευρά (“ΤΔΒΚ” (sic)), υπογραμμίζει ότι παραμένει ανοιχτή σε πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, στη λογική των δύο κρατών.
Ωστόσο, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η “αδιάλλακτη” στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την υλοποίηση προτάσεων, όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, που θα βελτίωναν άμεσα την καθημερινότητα των δύο κοινοτήτων.
Κλείνοντας, ο τουρκικός σχολιασμός τονίζει ότι αυτή η νοοτροπία “αποκαλύπτει με σαφήνεια γιατί δεν είναι δυνατή καμία άλλη λύση στο Κυπριακό εκτός από τη λύση των δύο κρατών”, όπως διακηρύσσει ο “πρόεδρος της ΤΔΒΚ” (sic), κ. Τατάρ.
Η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει καλοπροαίρετα τις προσπάθειες, σε στενή συνεργασία με την τουρκοκυπριακή πλευρά, υπέρ της εμπέδωσης μιας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας στο νησί.