Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Weekenders» του ΑΝΤ1, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης στον απόηχο της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Εστιάζοντας στις επιπτώσεις για την εγχώρια οικονομία, ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι «κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση», ωστόσο τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει επιδείξει αξιοσημείωτη διαχείριση κρίσεων, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, φέρνοντας ως παραδείγματα τις κρίσιμες περιόδους στον Έβρο και κατά την πανδημία.
Διασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, στοιχείο που καταδεικνύει τον κίνδυνο της εξάρτησης. Όπως ανέφερε, «η νέα κρίση υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα, μειώνοντας τη μονομερή εξάρτηση από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο».
Αυτή τη στρατηγική, πρόσθεσε, ακολουθεί με συνέπεια η Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, υπογραμμίζοντας ότι ένα υγιές πλεόνασμα είναι απαραίτητο για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.
Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε επίσης πως «η κρίση αποτελεί επιπλέον κίνητρο για την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα υδρογονανθράκων», ιδιαίτερα στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές, με στόχο τη μελλοντική ενεργειακή αυτονομία.
Σχετικά με τον διεθνή διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων στη Νότια Κρήτη και Πελοπόννησο, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία εξελίσσεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και πως «εντός του 2025 θα αναδειχθεί ο ανάδοχος». Παράλληλα, χαρακτήρισε την ενεργειακή αυτονομία ως εθνικό στόχο, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί ζήτημα ενός κόμματος, αλλά μια προσπάθεια διαχρονική και συλλογική.
Αντιμετώπιση της λειψυδρίας και πολεοδομικές παραβάσεις
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το κρίσιμο ζήτημα της λειψυδρίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιους φορείς για τη διαμόρφωση μιας κεντρικής δομής διαχείρισης.
Στόχος, όπως είπε, είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και να περιοριστεί ο κίνδυνος λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια.
Σχετικά με τις πολεοδομικές παραβάσεις στον Σχινιά, ο κ. Παπασταύρου τόνισε τη δέσμευση για μηδενική ανοχή σε παρανομίες, ειδικά σε περιοχές Natura. Υπογράμμισε την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών και τόνισε πως «η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη», με σημαντικά πρόστιμα όπου απαιτηθεί και κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα.
Μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση και τοπική νομοθεσία
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο υπουργός χαρακτήρισε την εξέλιξη «μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση» και σημείωσε ότι «διορθώθηκε μία ανορθογραφία» ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα.
Τέλος, ο κ. Παπασταύρου ανακοίνωσε πως έως το τέλος του μήνα θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό της Ζώνης Γ' στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Η ρύθμιση αυτή θα διασφαλίσει τα όρια των οικισμών, την ασφάλεια δικαίου και την προστασία της ιδιοκτησίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες για αποκέντρωση και το δημογραφικό.