ΓΔ: 1977.86 1.13% Τζίρος: 103.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:53:01

Τσακλόγλου: Η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ, στοίχημα για το Υπουργείο Εργασίας

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός απάντησε τα εξής: «Όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, πριν από πέντε χρόνια, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες συντάξεις ήταν εκατοντάδες χιλιάδες.

«Η αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Εργασίας» δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, «έχουν ήδη γίνει πολλά, όπως, για παράδειγμα, η σταδιακή βελτίωση των υποδομών, η σημαντική αύξηση του αριθμού των ιατρών που δίνουν πιστοποίηση αναπηρίας και του αριθμού των ασθενειών για τις οποίες δεν απαιτείται επανεξέταση. Όμως, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής».

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, πριν από πέντε χρόνια, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες συντάξεις ήταν εκατοντάδες χιλιάδες.

Έγινε τεράστια προσπάθεια σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο, με έμφαση στην εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, οι οποίες αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματος των συνταξιούχων και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό.

Αυτή τη στιγμή, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι λιγότερες από 17.000. Στην πραγματικότητα, το νούμερο είναι ακόμα χαμηλότερο, γιατί σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα ή έχουν ελλιπή φάκελο.

Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις φτάνουν τις 32.000, κυρίως λόγω της ύπαρξης αποκλειστικά χαρτώου αρχείου σε πολλά από τα πρώην επικουρικά ταμεία. Σε αυτές τις συντάξεις επικεντρώνει τώρα την προσπάθειά του ο e-ΕΦΚΑ.

Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων αναμένεται να επιλυθεί οριστικά μέσα στην επόμενη διετία, όταν ολοκληρωθούν τα δύο μεγάλα έργα, που "τρέχει" ο e-ΕΦΚΑ, δηλαδή η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων και η δημιουργία ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος».

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε τα ακόλουθα: «Στους μισθωτούς, κάθε χρόνο, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αναπροσαρμόζονται, με βάση τη μεταβολή του μισθού, που λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ασφαλιστικές κλάσεις, οι οποίες, αντίστοιχα, αναπροσαρμόζονται ετησίως. Εφέτος, η αύξηση των εισφορών ορίστηκε και πάλι με βάση τον πληθωρισμό και είναι της τάξης του 2,7%. Από την επόμενη χρονιά, το ύψος των εισφορών θα προσδιορίζεται από τη μεταβολή του Δείκτη Μισθών. Ήδη, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, για να κατασκευάσει τον νέο δείκτη».

Σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε ότι, τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν περιπτώσεις, όπου, μετά την αύξηση των συντάξεων, κάποιοι συνταξιούχοι μετέπιπταν σε υψηλότερο κλιμάκιο της ΕΑΣ και έβλεπαν μείωση, αντί για αύξηση, στο ποσό της σύνταξής τους και υπενθύμισε ότι, με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, το πρόβλημα αυτό επιλύθηκε.

Όπως ανέφερε, τα κλιμάκια της ΕΑΣ αναπροσαρμόζονται πλέον με το ποσοστό της ετήσιας αύξησης των συντάξεων.

Μάλιστα, τόνισε ότι παρόμοια πρόνοια θα ληφθεί, ώστε να μην βλέπουν μείωση στη σύνταξή τους, λόγω μετάπτωσης σε υψηλότερο κλιμάκιο της ΕΑΣ και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, όταν διακόπτουν οριστικά την απασχόλησή τους και λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tourism, Tourismos, Greece, Ellada, Hotels, Xenodoxeio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύτηκαν κατά 1.055% οι δηλωθείσες υπερωρίες στον Τουρισμό τον Μάιο

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έφερε «έκρηξη» στις υπερωρίες που δηλώνονται. Ο τουρισμός μετά το «άλμα» 1.055% που σημείωσε τον Μάιο γίνεται ο κλάδος με τις περισσότερες καταγεγραμμένες υπερωρίες.
Νίκη Κεραμέως ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντήσεις από υπ. Εργασίας σε 16 ερωτήσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρινίζει το νέο νομοσχέδιο «Δίκαιη Εργασία για Όλους», με 16 ερωταπαντήσεις που αφορούν την απλούστευση της νομοθεσίας και την προστασία των εργαζομένων.