Ίσως τον πιο κρίσιμο μήνα της θητείας της διανύει ήδη η κυβέρνηση, με τις επόμενες 26 ημέρες να θυμίζουν πολιτικό «ναρκοπέδιο», με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Αποκορύφωμα όλων αυτών αναμένεται να αποτελέσει η επέτειος από την συμπλήρωση δύο χρόνων από το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 57 επιβαινόντων, στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ με διάστημα λίγων ωρών, θα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα δύο πορίσματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οργανισμού Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, που διερεύνησαν τα αίτια της σύγκρουσης των δύο τρένων και τις εν γένει παθογένειας του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.
Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη και τον πρωθυπουργό ως οργανωτή αυτής, την ίδια στιγμή που παραμένει στο τραπέζι η υποβολή πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στο μεσοδιάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει εκ νέου εξηγήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.
Στη σκιά της παραδοχής για τη «λάθος» ενημέρωση που είχε για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά και των δημόσιων τοποθετήσεων υπουργών του, που επέτειναν την οργή των συγγενών, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει τη γραμμή άμυνας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, επιμένοντας στην απόφασή του να έρθουν «όλα στο φως» και να λογοδοτήσουν αν χρειαστεί ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, μέσω της σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
Ήδη, πάντως, η πληγή που άνοιξαν οι τελευταίες εξελίξεις και το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα αποτυπώνεται ανάγλυφα στις δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με το 71,8% να αξιολογεί αρνητικά τη διακυβέρνηση της ΝΔ (MRB), ενώ σε άλλη έρευνα (GPO), η ΝΔ καταγράφει απώλειες 1,6% στην Πρόθεση Ψήφου (25,1% από 26,7% τον Ιανουάριο), μετά από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα Τέμπη.
Στο ραντεβού με τη Μελόνι η τύχη της Hellenic Train
Την ώρα ωστόσο που πληθαίνουν τα ερωτήματα, τόσο για την έκρηξη που προκλήθηκε αμέσως μετά από την σύγκρουση των δύο τρένων, όσο και για το φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να στραφεί εναντίον της Hellenic Train, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως γκρίζο σημείο στην υλοποίηση της υπάρχουσας σύμβασης επισημαίνεται η τήρηση των κανόνων ασφαλείας από την πλευρά της ιταλικής εταιρίας, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αμέσως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη δεν έδωσε πλήρη εικόνα της πραγματικότητας.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, πάντως, κανείς δεν αποκλείει όλα αυτά να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι, στις 19 Φεβρουαρίου στη Ρώμη, αφού το ιταλικό Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος της μητρικής εταιρίας.
Διέξοδος μέσω ανασχηματισμού
Με τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου να αναζητούν διέξοδο από το ασφυκτικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που βρίσκεται η κυβέρνηση, πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση των Τεμπών, μαζί με τις εντεινόμενες αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια, φέρνουν ακόμα πιο κοντά μια ριζική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα.
Ως ορόσημο θεωρείται η υποβολή της αναμενόμενης πρότασης δυσπιστίας που έχουν προαναγγείλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αφού προηγουμένως θα έχει επιβεβαιωθεί στη σχετική ψηφοφορία, η δεδηλωμένη στη Βουλή.
Η συζήτηση φούντωσε μετά από τις «κίτρινες» κάρτες που έδειξε ο πρωθυπουργός τόσο στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τον τρόπο που χειρίστηκαν την έρευνα όσο και σε κυβερνητικά στελέχη για τα σχόλιά τους που ακολούθησαν του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Εσχάτως στο κάδρο μπήκε και ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έγινε αποδέκτης κριτικής για την «αφωνία» του όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και προβληματισμού για καθυστερήσεις σε ζητήματα αρμοδιότητάς του.
Είναι πολύ πιθανό δε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να σπάσει στα δύο, με τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Μεταφορών που θα έχει ως βασικό στόχο την ανάταξη του δικτύου των μεταφορών, το συγκοινωνιακό έργο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Πιο πιθανοί υποψήφιοι για να το αναλάβουν εμφανίζονται ο Βασίλης Κικίλιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τις μετακινήσεις τους, ωστόσο –από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και το Υγείας, αντίστοιχα- να προκαλούν αλυσιδωτές καραμπόλες.
Πάντως, ο σκληρός πυρήνας των γαλάζιων στελεχών βάλλει και εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, για συγκεκριμένες δημόσιες τοποθετήσεις του για τα Τέμπη που επέτειναν το κλίμα οργής των συγγενών, ζητώντας εμμέσως την απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα.