ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Megaro Maximou, Maximou
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Διεθνείς κινήσεις της Αθήνας κόντρα στα σχέδια Ερντογάν για ΑΟΖ με Συρία

Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης έσπευσαν να κάνουν κοινωνούς της ανησυχίας Αθήνας και Λευκωσίας και τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε., για τα σχέδια Ερντογάν να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η ξαφνική ανακίνηση, την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω του τουρκικού τύπου, των σεναρίων περί ενδεχόμενης συμφωνίας Άγκυρας και Δαμασκού για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία και την άνοδο στην εξουσία των Ισλαμιστών.

Οι αρχικές πληροφορίες σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και τις διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε μια συντονισμένη κίνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης έσπευσαν να κάνουν κοινωνούς της ανησυχίας Αθήνας και Λευκωσίας και τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε., για τα «κρυφά» σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας δεύτερης συμφωνίας, στα πρότυπα του τουρκολιβικού μνημονίου.

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας να έχει ήδη αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στη μετά Άσαντ εποχή στη Συρία και να θεωρείται από πολλούς ως ο πιο ισχυρός σύμμαχος του Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, ο ένας μετά τον άλλον υπουργοί και ανώτεροι αξιωματικοί της γείτονος χώρας, επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση τα σχέδια της Τουρκίας για τη δημιουργία ΑΟΖ με τη Συρία, ζητώντας μάλιστα οι όποιες ενέργειες να επισπευσθούν. 

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος θεωρεί - μέσω διαρροών στον τύπο της χώρας του - ότι είναι προ των πυλών μια συμφωνία της Άγκυρας με τη Δαμασκό για καθορισμό ΑΟΖ, δηλώνοντας πως Άγκυρα και Δαμασκός εργάζονται από κοινού πάνω σε ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία, αλλά και τη σύναψη συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. 

Στο ίδιο κλίμα και οι δημόσιες τοποθετήσεις απόστρατων αξιωματικών του τουρκικού στρατού οι οποίοι έβαλαν στο κάδρο το Καστελόριζο για να τονίσουν ότι δεν μπορεί ένα νησί να κόψει την σχέση μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών. 

Η οργισμένη αντίδραση της Αθήνας και Λευκωσίας

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους ώστε να ακυρώσουν στην πράξη - σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο - τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν στη ευρύτερη περιοχή.

Η αυστηρή προειδοποίηση ήρθε ήδη μέσω πηγών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που σχολίαζαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα έχει τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την κοινή δήλωση μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Συρία αποτελούν μια μεταβατική κατάσταση, η οποία δεν νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, να απαντά στη σχεδιαζόμενη σύναψη συμφωνίας Τουρκίας - Συρίας, τονίζοντας πως η Λευκωσία «θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ