Η Τράπεζα Πειραιώς κατέλαβε την κορυφαία θέση ως η καλύτερη ελληνική τράπεζα στις κατατάξεις Top 1000 World Banks του περιοδικού The Banker για το 2025, ξεχωρίζοντας για τη συνολική της επίδοση.
Η συγκεκριμένη διάκριση βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα δεικτών πέραν των κεφαλαίων Tier 1, όπως αποδοτικότητα λειτουργίας, ποιότητα ενεργητικού, ρευστότητα και απόδοση προσαρμοσμένη στον κίνδυνο.
Η αξιολόγηση του περιοδικού, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την τραπεζική ισχύ και δημοσιεύεται από τον Όμιλο Financial Times, βασίζεται στα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία και γίνεται ανεξάρτητα από τη συντακτική και ερευνητική ομάδα του περιοδικού.
Η κατάταξη αυτή χρησιμοποιείται από κεντρικές τράπεζες, στρατηγικούς αναλυτές και τραπεζικά στελέχη σε 94 χώρες, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 130 δείκτες απόδοσης και περιουσιακά στοιχεία ύψους 150 τρισ. δολαρίων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε ότι η διάκριση αυτή αντανακλά τη συνεπή και πειθαρχημένη προσπάθεια της ομάδας να ενισχύσει την αποδοτικότητα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους κινδύνους και να προσφέρει ισχυρά αποτελέσματα στους πελάτες και τους μετόχους.
Παράλληλα, τόνισε πως η στρατηγική της Τράπεζας αποδίδει καρπούς και ενισχύει την παρουσία της Πειραιώς στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Το περιοδικό The Banker επισημαίνει ότι το 2024 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με μείωση των κερδών προ φόρων και περιορισμένη ανάπτυξη ενεργητικού.
Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες, μετά από μια δεκαετία αναδιάρθρωσης, επανήλθαν σε σταθερή κερδοφορία, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει για τη δυναμική της πορεία.
Το 2024, η Πειραιώς πέτυχε καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15%, ενώ ενίσχυσε τον ισολογισμό της αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων κατά 12% (φθάνοντας τα 35 δισ. ευρώ) και τα υπό διαχείριση κεφάλαια κατά άνω του 20%, ξεπερνώντας τα 12 δισ. ευρώ.
Αυτές οι επιδόσεις αντικατοπτρίζουν τη θεμελιώδη ενδυνάμωση της Τράπεζας και τη σταθερή συμβολή της στην ελληνική οικονομία, με υπεύθυνη, ανθεκτική και προσανατολισμένη στο μέλλον τραπεζική παρουσία.