Την κορυφαία θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στην κατάταξη απόδοσης για το 2025 κατέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με το περιοδικό The Banker.
Η τράπεζα διακρίνεται για την υψηλή επιχειρησιακή αποδοτικότητα και την απόδοση σε σχέση με τον κίνδυνο, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση στην ανάπτυξη, την κερδοφορία, την ποιότητα ενεργητικού και τη ρευστότητα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που έχει αυξήσει το ενεργητικό της από το 2008, με άνοδο 9%.
Για το 2024 ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 24,9%, κυρίως λόγω της ανόδου στα καθαρά έσοδα από τόκους και δανεισμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η τράπεζα αναμένει παρόμοια επίπεδα κερδοφορίας έως και το 2028.
Η Eurobank καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενισχυμένη από ισχυρές επιδόσεις στην ανάπτυξη, τη ρευστότητα και την κερδοφορία.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι δραστηριότητες της στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, καθώς και η αύξηση των στόχων κερδοφορίας μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του 2024.
Η Εθνική Τράπεζα έρχεται τρίτη στην κατάταξη, ωστόσο είναι πρώτη στην ποιότητα ενεργητικού και δεύτερη στην επιχειρησιακή αποδοτικότητα και τη χρηματοοικονομική ευρωστία.
Η Alpha Bank βρίσκεται στην τέταρτη θέση, αλλά σημείωσε ισχυρά καθαρά κέρδη για το 2024, λόγω αυξημένων εσόδων από τόκους και προμήθειες, με αναβάθμιση των προβλέψεων για τη μελλοντική κερδοφορία της.
Το 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το πράσινο φως για την επανέναρξη καταβολής μερισμάτων, πρώτη φορά μετά το 2008.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναγνώριση της προόδου των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν πλέον περιορίσει αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL), μειώνοντας την κρατική συμμετοχή και επιστρέφοντας σε σταθερή κερδοφορία.
Η Eurobank μείωσε τα NPL της από 35,2% το 2015 σε 2,7% το 2024, ενώ ο συνολικός δείκτης NPL των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 2,9%, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της ΕΕ (1,9%).
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση της UniCredit να διπλασιάσει το ποσοστό της στην Alpha Bank, φτάνοντας σχεδόν το 20%.
Η αύξηση αυτή, η οποία έγινε αποδεκτή τόσο από τη διοίκηση της Alpha όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταδεικνύει την αυξημένη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η UniCredit είχε ήδη αποκτήσει το μερίδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Alpha στο τέλος του 2023 έναντι 293,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τη θέση της ως κύριος μέτοχος.
Μετά την κρίση του 2009, οι ελληνικές τράπεζες βίωσαν κρατικοποιήσεις, αυξημένα NPL και συρρίκνωση. Ωστόσο, το 2024 σηματοδοτεί μια περίοδο ανάκαμψης.
Παρότι ορισμένες τράπεζες, όπως η Εθνική, έχουν δει το ενεργητικό τους να μειώνεται έως και 45% από το 2008, η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έχει ενισχύσει τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία του συστήματος.