Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η αλλαγή αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αυξημένη ζήτηση για ελληνικά αξιόγραφα, οδηγώντας σε σημαντική άνοδο των επενδύσεων τόσο σε ελληνικές μετοχές όσο και σε ομόλογα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την τελευταία διετία παρατηρήθηκε αύξηση των επενδυτικών θέσεων κατά 11 δισ. ευρώ σε μετοχές και κατά 5,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η επίσημη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καταγράφηκαν εισροές 5 δισ. ευρώ σε ελληνικά assets – 2,9 δισ. ευρώ στις μετοχές και 2,1 δισ. ευρώ στα ομόλογα – από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2024, η προσφορά για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έφτασε τα 120 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας την έντονη δυναμική που έχει διαμορφωθεί γύρω από την ελληνική αγορά.
Αναδιαμόρφωση του επενδυτικού προφίλ της Ελλάδας
Οι αναλυτές της αγοράς εντοπίζουν την εμφάνιση μιας νέας κατηγορίας επενδυτών, περισσότερο ποιοτικών και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που προσελκύονται στην Ελλάδα έπειτα από την ανάκτηση του investment grade. Το νέο αυτό περιβάλλον δίδει τη δυνατότητα σε ευρύτερα επενδυτικά σχήματα να κατευθύνουν κεφάλαια στα ελληνικά assets, καθώς ο τίτλος της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει την αγορά της χώρας σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές διεθνούς εμβέλειας.
Ομόλογα: Ισχυρή άνοδος ζήτησης και συμπίεση αποδόσεων
Η πιστοληπτική αξιολόγηση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για τις επενδυτικές αποφάσεις των διεθνών παικτών. Η προοπτική, αλλά κυρίως η πραγματική αναβάθμιση, έθεσε σε κίνηση μια νέα ανοδική πορεία για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ενδεικτικά, από το πρώτο τρίμηνο του 2023 μέχρι και το τέλος του 2024, οι επενδυτικές θέσεις των ξένων επενδυτών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 5,5 δισ. ευρώ.
Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων και τη σταδιακή επαναπροσέγγιση των spreads στα προ κρίσης επίπεδα. Ενδεικτικά, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του γερμανικού τίτλου διαμορφώθηκε στις 5 Ιουνίου 2025 στις 73 μονάδες βάσης, παρουσιάζοντας πτώση περίπου 125 μονάδων βάσης σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο του πρώτου τριμήνου του 2023.
Επιπλέον, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων κινείται χαμηλότερα και από αυτή άλλων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης με αντίστοιχη αξιολόγηση, όπως τα ιταλικά.
Η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ενισχύθηκε αισθητά μέσα στο 2025: Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές στην ΗΔΑΤ ανήλθαν στα 187,3 εκατ. ευρώ (έναντι 80,2 εκατ. το 2024), και στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) η μέση ημερήσια αξία αγοραπωλησιών έφτασε τα 756 εκατ. ευρώ – σημαντικά υψηλότερα από τα 557 εκατ. ευρώ του 2024.
Μετοχές και Χρηματιστήριο: Kεφάλαια και νέες εισαγωγές
Το ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον είχε άμεσο αντίκτυπο και στην αγορά μετοχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επενδυτικής Θέσης, από το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι θέσεις των διεθνών επενδυτών σε ελληνικές μετοχές αυξήθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή διευκόλυνε ιδιαίτερα τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω του Χρηματιστηρίου.
Από τις αρχές του 2025 καταγράφηκαν τρεις εισαγωγές και τρεις διαγραφές στην κύρια αγορά, ενώ οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εισηγμένες εταιρείες ανήλθαν σε 531,4 εκατ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, υπερδιπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (240,8 εκατ. ευρώ).
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος: Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών το 2025 διαμορφώθηκε στα 196 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά 35% σε σύγκριση με το 2024.
Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2023 – όταν και ξεκίνησε σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει καταγράψει συνολική άνοδο άνω του 70%, ενώ ο βασικός δείκτης έχει εκτοξευτεί σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 130% από τα χαμηλά του φθινοπώρου του 2022.