Με σαφές μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, αλλά και προειδοποίηση προς την Πολιτεία να μην επαναπαυθεί, εμφανίστηκε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO του Ομίλου Sani/Ikos, στη διάρκεια του Mergers & Acquisitions Summit που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σε συζήτηση με τον Ηλία Μπέλλο (Senior Business Editor, Καθημερινή), ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα ελκυστικό επενδυτικό αφήγημα χάρη στη σταθεροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. «Το ερώτημα», σημείωσε, «είναι για πόσο θα διατηρήσουμε αυτό το περιβάλλον».
Σύγκρινε μάλιστα τις ελληνικές επιδόσεις με άλλες μεσογειακές αγορές –Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία– επισημαίνοντας πως η χώρα διαθέτει σημαντικό απόθεμα παραθαλάσσιου real estate και συγκριτικά χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά «κουβαλά» ακόμη τον υψηλό ΦΠΑ και τις βαριές εργοδοτικές εισφορές.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο καθεστώς «non-dom», το οποίο –όπως είπε– φέρνει στην Αθήνα επενδυτές με συμμετοχή σε M&A και funds, που αναζητούν ποιότητα ζωής και υποδομές. «Είναι πακέτο που αξίζει προσοχή», δήλωσε, αν και αναγνώρισε ότι πόλεις όπως η Μαδρίτη κερδίζουν έδαφος.
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές εξαγορές, τόνισε πως ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα παραμένει κατακερματισμένος· εκτίμησε όμως ότι «η ενοποίηση είναι θέμα χρόνου», όταν οι ιδιοκτήτες αντιληφθούν την πραγματική αξία των επιχειρήσεών τους.
Ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε «κρίσιμη» την ολοκλήρωση των τοπικών χωροταξικών σχεδίων, σημειώνοντας ότι συχνά συντάσσονται «με καθοδήγηση δημάρχων χωρίς τεχνική επάρκεια».
Πρότεινε στενή συνεργασία με εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία ώστε τα σχέδια να «κουμπώνουν» με τον εθνικό σχεδιασμό.
Παρά τη θετική εικόνα, ο CEO της Sani/Ikos προειδοποίησε για τον κίνδυνο εφησυχασμού: «Ο τουρισμός δεν είναι δεδομένος· η ιδέα ότι θα αναπτύσσεται αυτόματα είναι λάθος».
Επεσήμανε πως ο υπερτουρισμός και η απουσία μακροπρόθεσμης στρατηγικής ενέχουν κινδύνους, ενώ επανέλαβε ότι ο κλάδος συμβάλλει έμπρακτα στα δημόσια έσοδα, τις τοπικές οικονομίες, αλλά και κλάδους όπως ναυτιλία, υγεία και τεχνολογία.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε: «Όσο ο κόσμος γίνεται πιο αβέβαιος, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για εμπειρίες.
Ο τουρισμός δεν είναι εχθρός της βιομηχανίας· είναι καταλύτης για την οικονομία, τις υποδομές και την καινοτομία».
Το Mergers & Acquisitions Summit διοργανώθηκε από το Moneyreview.gr, συγκεντρώνοντας κορυφαίους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και επενδυτικού χώρου.