Μέσω του τραπεζικού συστήματος θα «φιλτράρεται», η παροχή του νέου επιδόματος ενοικίου, ενώ τα πρόστιμα για το λαθρεμπόριο καυσίμων θα επιβάλλονται και στις εταιρείες εμπορίας και, παράλληλα, ξεμπλοκάρονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους έχουν ρύθμιση χρεών στην Εφορία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα 2025–2030».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός εξήγησε ότι για να δικαιούνται επιδοτήσεις στέγασης, οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλλουν το ενοίκιο μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ενώ και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν ψηφιακά για να το εκπέσουν ως δαπάνη.
Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δικαιούνται έκπτωση δαπανών 5% μόνο με ηλεκτρονική πληρωμή. «Η πολιτεία πρέπει να στηρίζει όσους τηρούν τους κανόνες και να εξασφαλίζει διαφάνεια και δικαιοσύνη στην οικονομική ενίσχυση», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο Υπουργός τόνισε ότι οι ίδιες οι εταιρείες καυσίμων θα έχουν πλέον ευθύνη για τυχόν παραβάσεις στα πρατήρια του δικτύου τους.
«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν απώλειες 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρέπει να εξαντλήσουμε την αυστηρότητα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από αλληλέγγυους υπεύθυνους επιχειρήσεων, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν έως 5% μετοχική συμμετοχή θα μπορούν να προχωρούν σε γονικές παροχές ή πωλήσεις εφόσον τα χρέη της εταιρείας τους είναι ρυθμισμένα.
Για ποσοστά άνω του 5%, το Δημόσιο θα μπορεί να δεχτεί μειωμένο ποσό (από 70% στο 7%) αν προσφερθεί ενέχυρο ένα άλλο ακίνητο. «Το κράτος πρέπει να δίνει το χέρι, όχι να κουνάει το δάχτυλο. Οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να είναι τιμωρητικές», τόνισε.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε δέσμη κινήτρων για την ενεργοποίηση κλειστών ακινήτων, με θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση και αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, των τραπεζών και των κοινωφελών ιδρυμάτων.
«Μέσω της ΕΤΑΔ, 36.000 ακίνητα θα βγουν στην αγορά. Χρειαζόμαστε ένα σοκ προσφοράς για να ισορροπήσουμε την αγορά και να αξιοποιήσουμε αδρανή κεφάλαια.»
Ο Υπουργός παρουσίασε τέσσερις πυλώνες για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη:
- Απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών – 2.000 ήδη ψηφιοποιημένες, 3.500 σε εκκρεμότητα.
- Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – assets 12 δισ. ευρώ μέσω του Υπερταμείου.
- Ανάπτυξη στρατηγικών κλάδων της οικονομίας με σχέδιο.
Κατάργηση εμποδίων εντός της Ε.Ε. – «Χρειαζόμαστε εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς».
«Η Ελλάδα τα πάει καλύτερα αλλά όχι αρκετά. Η ανάπτυξη 2,3% δεν αρκεί. Το 2030 μπορούμε να έχουμε κατακτήσει πολλά περισσότερα.»