Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος τα τελευταία χρόνια που ασχολήθηκε με συνέπεια και σοβαρότητα με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, παρότι – όπως ο ίδιος παραδέχτηκε – τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ήταν αρκετά.
Ο κ. Μαρινάκης υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι έγιναν διασταυρωτικοί έλεγχοι από το 2019, οι οποίοι απέκλεισαν χιλιάδες ΑΦΜ από επιδοτήσεις, ενώ 5.000 και πλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα οδηγήθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Ανάμεσά τους, όπως είπε, και ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού. Όλα αυτά, υπογράμμισε, έγιναν προτού επέμβει η ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάργησε την απόφαση «τεχνικής λύσης» του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε διατηρήσει προσωρινά, αλλά φρόντισε να κλείσει οριστικά το σχετικό «παράθυρο». Επιπλέον, μετέφερε την αίτηση ΟΣΔΕ στην πλατφόρμα gov.gr, εισάγοντας ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης των παραγωγών, ενώ το 2025 οι πληρωμές θα γίνουν μέσω αυτής της νέας διαδικασίας.
Τέλος, σημείωσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πριν από την ανάδειξη του σκανδάλου, και ότι εκπονήθηκε πλάνο 45 στοχευμένων δράσεων. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι, ενώ έγιναν πολλά, «αυτά δεν ήταν αρκετά», απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για αδράνεια ή συγκάλυψη.
Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του άρθρου 86, με αφορμή και την υπόθεση του Κ. Αχ. Καραμανλή, ο Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητά την άμεση παραπομπή όλων των υποθέσεων σε φυσικό δικαστή. Αντίθετα, επιδιώκει να καταργηθεί το κομματικό φίλτρο και να θεσπιστεί ένα νέο όργανο – πιθανώς μια 15μελής μεικτή επιτροπή – στο οποίο η πλειοψηφία δεν θα είναι κοινοβουλευτική, αλλά δικαστική.
Ο στόχος είναι να αποτρέπεται η πολιτική εργαλειοποίηση τέτοιων υποθέσεων, αλλά και να παραμένει ένας στοιχειώδης έλεγχος πριν από την παραπομπή υπουργών, χωρίς όμως αυτός να εξαρτάται από τις ισορροπίες των κομμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Βεγγάζη. Όπως δήλωσε, η Ελλάδα επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεων με τη Λιβύη, βασισμένη στις κοινές παραδόσεις, τη νομιμότητα και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου ο ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Τρίπολη, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε απτά αποτελέσματα σύντομα.
Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρχών λόγω του επικείμενου καύσωνα, με συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, των Ένοπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων. Τόνισε ότι τέθηκε σε ισχύ εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με ειδικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας έμειναν ανοιχτά όλο το βράδυ. Συγκεκριμένα, λειτούργησαν 70 λεωφορεία, 26 επιπλέον δρομολόγια στο μετρό και 30 στο τραμ, εξυπηρετώντας πάνω από 50.000 πολίτες. Η πιλοτική εφαρμογή, με πρωτοβουλία του αν. υπουργού Κ. Κυρανάκη, θα αξιολογηθεί με στόχο να γίνει μόνιμο μέτρο από τον Σεπτέμβριο.
Έργα συνολικού ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται για την αναβάθμιση και συντήρηση υποδομών σε έξι Πανεπιστήμια της χώρας, με στόχο τη βελτίωση της φοιτητικής καθημερινότητας και του επιπέδου σπουδών.
Επιπλέον, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης για 3.600 άτομα άνω των 65 ετών και 2.800 άτομα με αναπηρία, συνολικού ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες.