Ανώδυνη θεωρείται πως θα είναι η απαγκίστρωση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο και ταυτόχρονα η στροφή στο εισαγόμενο LNG και αέριο προέλευσης άλλων χωρών, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, που ετοιμάζεται να αυξήσει τις εξαγωγές, σε μια κίνηση που ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2027 προκάλεσε κάποιες ανησυχίες στην αγορά και άνοδο τιμών TTF.
Αν και η τιμή δεν έχει ακόμα διορθώσει από τον ανοδικό κύκλο που προκάλεσε η απόφαση, στελέχη της αγοράς βλέπουν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται πιο ήρεμα, παρά τις μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στη χώρα μας.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι τονίζει ότι «σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, από την άποψη των υποδομών είμαστε ήδη απολύτως εξοπλισμένοι».
«Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει συνολική κατανάλωση περίπου 6 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ενδεχομένως 6 με 7 δισ στο μέλλον, η εισαγωγική μας ικανότητα είναι της τάξης των 14 με 15 δισ κυβικών μέτρων ετησίως», υπογράμμισε στο podcast του ΑΔΜΗΕ «Στην πρίζα».
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμα εισάγουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αν και οι ποσότητες κινούνται πτωτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι εισαγωγές ρωσικού αγώγιμου αερίου ανήλθαν στο 38,8% (8,66 TWh) των συνολικών εισαγωγών.
Στο σύνολο του 2024 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού ανήλθαν στο 51,6% (35,8 TWh) των συνολικών εισαγωγών. Επίσης, η Ρωσία βρέθηκε στη δεύτερη θέση στις εισαγωγές LNG (μέσω της Ρεβυθούσας) με 2,86 TWh (15,3%). Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ποσότητες καταγράφουν μείωση κατά 65,87% συγκριτικά με το 2023.
Οι αυξημένες εξαγωγές
Η κ. Γκάλι προσθέτει ότι η Ελλάδα διαθέτει εισαγωγική ικανότητα μεταξύ των δύο τερματικών σταθμών επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, τον αγωγό TAP και τη σύνδεση με την Τουρκία, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια της ζήτησης μας.
«Επομένως, δεν αναμένουμε προβλήματα όσον αφορά τον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς. Αυτό που αναμένουμε είναι ότι θα υπάρξει αυξημένη χρήση του δικτύου μας μελλοντικά για εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες», σημείωσε η ίδια.
«Οι κεντρικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία, μέχρι ας πούμε τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία οι οποίες δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα πρέπει να εισάγουν περισσότερο LNG το οποίο θα μεταφέρεται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα είναι μια από αυτές», πρόσθεσε.
Ενιαία ταρίφα για τον Κάθετο Διάδρομο
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο ΔΕΣΦΑ, καθώς σημειώνονται σημαντικά βήματα ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο Κάθετος Διάδρομος.
Οι Διαχειριστές των πέντε χωρών διέλευσης, δηλαδή της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Τransgaz) της Μολδαβίας (Vestmoldtransgaz) και της Ουκρανίας (GTSOU), συμφώνησαν στην ενιαία ταρίφα που θα ισχύει κατά μήκος του Vertical Corridor, προκειμένου αυτός να καταστεί πιο ανταγωνιστικός και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των χρηστών.
Το εν λόγω προϊόν δέσμευσης δυναμικότητας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ουκρανία θα προσφερθεί μέσω του Διαβαλκανικού Αγωγού από τα εξής σημεία Διασύνδεσης: Kulata/Σιδηρόκαστρο, Negru Voda 1/Kardam, Isaccea 1/Orlovka, Kaushany και Grebenyky, αναφέρει σε ανακοίνωση του χθες ο ΔΕΣΦΑ.
Σήμερα αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» το νέο προϊόν για την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου 2025.