ΓΔ: 1950.16 -1.03% Τζίρος: 27.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:33
Φώτο: Shutterstock

Παίρνει κεφάλι το LNG: Ρεκόρ εισαγωγών από ΗΠΑ που σχεδόν διπλασιάστηκαν

Η εισαγωγή LNG στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 64% στο α’ εξάμηνο 2025, με τη Ρεβυθούσα να δέχεται 27 φορτία που ήταν τα υπερδιπλάσια από την περσινή χρονιά και τις ΗΠΑ να παραμένουν ο κύριος προμηθευτής.

Ραγδαία αύξηση καταγράφει η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2025, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία του καυσίμου για την ενεργειακή ασφάλεια και την ευελιξία του συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η Ρεβυθούσα ενίσχυσε καταλυτικά τον ρόλο της ως ενεργειακή πύλη, με τις εισαγωγές LNG να εκτοξεύονται κατά 64%, φτάνοντας τις 14,66 TWh. 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυρίαρχος προμηθευτής, ενώ η λειτουργία του LNG Truck Loading επιταχύνεται εντυπωσιακά, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αποκεντρωμένης κατανάλωσης. Η άνοδος του LNG αποτυπώνει τη δυναμική στροφής προς ευέλικτες, διαφοροποιημένες ενεργειακές λύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το α’ εξάμηνο του 2025, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου καταγράφεται αυξημένη κατά 12,38% στις 34,59 TWh, έναντι 30,78 TWh την ίδια περίοδο του 2024, συμβάλλοντας στην σταθερότητα του ελληνικού ενεργειακού συστήματος και την περαιτέρω ασφαλή ενσωμάτωση των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2025, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συπεριλαμβάνοντας και τις εξαγωγές, ανήλθε σε 37,45 TWh, αυξημένη κατά 19.96 % σε σχέση με 31,22 TWh στο α’ εξάμηνο του 2024. Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, μέσω των σημείων διασύνδεσης Σιδηροκάστρου και Νέας Μεσημβρίας, οι οποίες ανήλθαν σε 2,86 TWh, από 0,44 TWh την προηγούμενη χρονιά — αύξηση που ξεπερνά το +550%.

Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί κάλυψαν το 67% της εγχώριας ζήτησης, με 23,25 TWh, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,08% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2024 (19,69 TWh). Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής αυξήθηκε κατά 18,67%, φτάνοντας τις 7,69 TWh, ενώ μείωση κατά 20,82% κατέγραψε η κατανάλωση από βιομηχανίες και σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με CNG, απευθείας συνδεδεμένους στο ΕΣΜΦΑ, στις 3,65 TWh.

Στο α’ εξάμηνο του 2025, Σιδηρόκαστρο και Ρεβυθούσα αποτέλεσαν τις κύριες πύλες εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Το Σιδηρόκαστρο κατέγραψε εισαγωγές 16,40 TWh,  αύξηση κατά 4,46% σε σχέση με το 2024 ενώ ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγίας Τριάδας), ενίσχυσε τον κομβικό του ρόλο με συνολική ποσότητα 14,62 TWh και αύξηση κατά 58,91% σε σχέση με πέρυσι, πάρα το γεγονός ότι παρέμεινε εκτός λειτουργίας κατά το διάστημα 22/4-11/5 λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης.

Ειδικότερα, στον Σταθμό εκφορτώθηκαν 27 δεξαμενόπλοια LNG έναντι 12 φορτίων το ίδιο διάστημα του 2024, μεταφέροντας συνολική ποσότητα LNG 14,66 TWh, αυξημένη κατά 63,62% σε σχέση με τις 8,96 TWh του 2024. Κύριος προμηθευτής LNG ήταν και φέτος οι ΗΠΑ, με ποσότητες που εκφορτώθηκαν να φτάνουν τις 11,87 TWh, έναντι 6,09 TWh το α’ εξάμηνο του 2024. Ακολούθησαν η Νιγηρία με 1,37 TWh, η Νορβηγία με 0,93 TWh και η Αλγερία με 0,49 TWh.

Ως προς τα υπόλοιπα σημεία εισόδου, από τη Νέα Μεσημβρία (σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό TAP) εισήχθησαν 5,47 TWh, ποσότητα μειωμένη κατά 9,29% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ μέσω της Αμφιτρίτης (FSRU Αλεξανδρούπολης) εισήχθησαν 1,03 TWh LNG έως τις 22/1 όταν οι υπηρεσίες αεριοποίησης στον Σταθμό κατέστησαν προσωρινά μη διαθέσιμες.

Τέλος, η υπηρεσία LNG Truck Loading του ΔΕΣΦΑ στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη, με τη φόρτωση 273 φορτηγών LNG στο α’ εξάμηνο του έτους έναντι 104 φορτηγών πέρυσι και τη μεταφορά 81,72 GWh ισοδύναμης ενέργειας σε σύγκριση με 30,72 GWh την ίδια περίοδο του 2024 — αύξηση της τάξης του +166%. Η δυναμική αύξηση των φορτίων επιβεβαιώνει πως η υπηρεσία αναγνωρίζεται σταδιακά ως μια αποτελεσματική και ευέλικτη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών απομακρυσμένων δικτύων διανομής και βιομηχανικών καταναλωτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access  TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

desfa_revithousa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» εισαγωγών LNG το 2022, πάνω από 50% ήλθε από τις ΗΠΑ

Αλλαγή σκηνικού στο φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο: Η Ρεβυθούσα κάλυψε το 44% των εισαγωγών με LNG και πάνω από 50% των προμηθειών υγροποιημένου αερίου προήλθε από τις ΗΠΑ. Μείωση 19% στην εγχώρια κατανάλωση.
DESFA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έργο - κλειδί αναβαθμίζει την παρουσία της Ελλάδας στη διακίνηση αερίου

Ο νέος σταθμός για συμπίεση αερίου στην Κομοτηνή αυξάνει την παροχή στον διεθνή αγωγό IGB και τις δυνατότητες εισαγωγής στην Ελλάδα. Στο REPower EU εντάσσονται νέο FSU στη Ρεβυθούσα και η αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς.
DESFA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας με νέο σταθμό FSRU στη Ρεβυθούσα

Μεγάλη αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας επαναεριοποίησης LNG με έργο προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ που ο ΔΕΣΦΑ προτείνει να ενταχθεί στο REPower EU και να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ποια άλλα έργα προτείνονται.
Vertical Corridor - Κάθετος Διάδρομος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη ψυχρολουσία για το έργο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

Παράλληλα με τα πανηγυρικά εγκαίνια του έργου στη Βουλγαρία, ήλθε η αποτυχία της πρώτης δημοπρασίας για ημερήσιες ποσότητες 31 GWh να αναδείξει τα αδύναμα σημεία του σχεδιασμού. Τι λένε traders και ειδικοί.
desfa_revithousa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απεξάρτηση χωρίς ρίσκα από το ρωσικό αέριο: Έτοιμος δηλώνει ο ΔΕΣΦΑ

Επαρκείς οι υποδομές για να υποκατασταθεί το ρωσικό αέριο με εισαγωγές LNG. «Δεν αναμένουμε προβλήματα όσον αφορά τον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς», τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι.