ΓΔ: 1949.79 -1.05% Τζίρος: 26.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:12:33
eforia, aade, foroi
Φωτο: Shutterstock

Μπαράζ ελέγχων της ΑΑΔΕ σε εισοδήματα και τόκους από το εξωτερικό

Τους φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει εισοδήματα από το εξωτερικό εντοπίζει η ΑΑΔΕ με στοιχεία που λαμβάνει από αρχές άλλων χωρών. Τι ισχύει για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων εξωτερικού.

Σαρωτικούς ελέγχους σε τόκους καταθέσεων, μερίσματα και γενικά εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης διενεργεί η ΑΑΔΕ, όπως προκύπτει από τις δεκάδες προσφυγές που έχουν κατακλύσει τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, που υποβλήθηκαν από φορολογούμενους οι οποίοι ζητούν ακύρωση φόρων και προστίμων που τους καταλογίστηκαν.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει σε προηγούμενα φορολογικά έτη τόκους καταθέσεων, μερίσματα και άλλα εισοδήματα, όπως συντάξεις, μισθούς ή από επιχειρηματική δραστηριότητα, από διάφορες χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Δανία, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λπ. ποσά τα οποία, είτε δεν δήλωσαν στο σύνολό τους, είτε ανέγραψαν μικρότερα ποσά.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι εντοπίστηκαν από τα στοιχεία που λαμβάνει η ΑΑΔΕ, από τις φορολογικές Αρχές άλλων κρατών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, τα οποία διασταυρώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν.

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, αλλά έχουν και διάφορα εισοδήματα από το εξωτερικό, τα οποία υποχρεούνται να τα δηλώσουν και στην ΑΑΔΕ.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις κατά τις οποίες Έλληνες φορολογούμενοι μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, αλλά η ΑΑΔΕ διαπιστώνει ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως είναι, κυρίως, οι ημέρες παραμονής στο εξωτερικό.

Η νομοθεσία προβλέπει πως ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημα του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημα του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο  φορολογικό έτος.

Επίσης, ορίζει πως, ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του, που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.

Εάν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, για το εισόδημα από το εξωτερικό, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.

Όμως, η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα, και η συγκεκριμένη μείωση του φόρου εισοδήματος, «δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό, στην Ελλάδα».

Ωστόσο, πέραν από τους παραπάνω γενικούς κανόνες φορολόγησης των εισοδημάτων από άλλες χώρες, από τις εν λόγω υποθέσεις που εκδίκασε η ΔΕΔ, προκύπτει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα προβλήματα δημιουργούνται και από την ασάφεια των διμερών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με άλλες χώρες.

Λόγω της ασάφειας αυτής, φορολογούμενοι με εισοδήματα από το εξωτερικό, θεωρούν πως έχουν εξαντλήσει τη φορολογική τους υποχρέωση, στη χώρα του εξωτερικού και δεν δηλώνουν τα εισοδήματα στην ΑΑΔΕ. 

Υπενθυμίζεται, πως από το 2017 η Ελλάδα από το 2017 συμμετέχει στην ανταλλαγή πληροφοριών με περισσότερες από 100 χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, κάθε χρόνο λαμβάνει στοιχεία για τις καταθέσεις και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις που έχουν φορολογούμενοι με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, σε χώρες του εξωτερικού, όπως επίσης και για μισθούς, συντάξεις, μερίσματα.

Αντίστοιχα η ΑΑΔΕ κοινοποιεί στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία, φορολογικών κατοίκων άλλων χωρών.

Οι τόκοι των καταθέσεων

Οι τόκοι που προέρχονται από καταθέσεις εξωτερικού αναγράφονται στους κωδικούς 667-668 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης και ο φόρος που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή για τους τόκους αυτούς, δηλώνεται στους κωδικούς 677-678 του ίδιου πίνακα.

Ο συντελεστής φορολόγησής τους στην Ελλάδα είναι 15%, όπως ισχύει και για τους τόκους που εισπράττονται από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Αν έχει παρακρατηθεί φόρος στη χώρα του εξωτερικού, τότε εξετάζεται αν υπάρχει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) με την Ελλάδα, οπότε εφαρμόζονται οι κανόνες που προβλέπονται στη σύμβαση.

Σε περίπτωση που έχει παρακρατηθεί φόρος επί ων τόκων στη χώρα που βρίσκονται οι καταθέσεις, τότε αν είναι χαμηλότερος του 15% που ισχύει στην Ελλάδα, επιβάλλεται η διαφορά μεταξύ του συντελεστή της χώρας προέλευσης και του ελληνικού, ενώ εάν είναι υψηλότερος ο συντελεστής φόρους στο εξωτερικό, δεν επιστρέφεται η διαφορά.

Η συνηθέστερη παράβαση είναι η μη αναγραφή των τόκων εξωτερικού στη φορολογική δήλωση, οι οποίοι εντοπίζονται κατόπιν από τις διασταυρώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυφά εισοδήματα από το εξωτερικό ψάχνει με διασταυρώσεις η Εφορία

Διαδικασία διπλών ελέγχων από τη φορολογική Αρχή στα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν δηλώνονται στην εφορία στο σύνολό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έσοδα από τόκους.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει» η ανωνυμία για «κάρφωμα» στην Εφορία με νέα δικαστική απόφαση

Ιστορική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιβάλει για πρώτη φορά να γνωστοποιηθούν σε καταγγελλόμενο για φοροδιαφυγή τα στοιχεία του προσώπου που έκανε την καταγγελία.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι σε 1.000 ελεύθερους επαγγελματίες που αμφισβήτησαν τα τεκμαρτά

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία επαγγελματιών και συγγενικών τους προσώπων. Στο στόχαστρο τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες, δαπάνες, ακόμη και κρυπτονομίσματα.
eforia, aade, foroi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουχτερά πρόστιμα σε πλούσιους από τη νέα ελεγκτική μονάδα της ΑΑΔΕ

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων πήρε το όπλο του και επέβαλε υψηλά πρόστιμα σε φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Άλλοι 1.409 «μεγάλοι» είναι στο στόχαστρο ελέγχων.