Το δεύτερο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο διαθέτει η Ελλάδα, με την Ιρλανδία να κατακτά την κορυφή, σύμφωνα με τον δείκτη Nomad Passport Index για το 2025.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες χώρες που ενίσχυσαν τη θέση τους στον δείκτη, εφάρμοσαν βελτίωση στη φορολογική τους βαθμολογία.
«Σε μια ταραχώδη χρονιά που σημαδεύτηκε από μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές και πολιτικές ανακατατάξεις, η Ελλάδα ανέβηκε εντυπωσιακά από την έκτη θέση στη δεύτερη θέση με την Ελβετία, αντανακλώντας την αυξανόμενη αξιοπιστία της μεταξύ των ατόμων με μεγάλη περιουσία, των συνταξιούχων και των επενδυτών», σημειώνεται στην έκθεση.
Σε αντίθεση με άλλες κατατάξεις, οι οποίες συχνά αξιολογούν τα διαβατήρια με βάση αποκλειστικά τη δύναμή τους για ταξίδια χωρίς βίζα, η κατάταξη του Nomad Capitalist αναλύει πέντε κριτήρια:
- Ταξίδια χωρίς βίζα - 50%
- Φορολογία - 20%
- Παγκόσμια αντίληψη - 10%
- Δυνατότητα κατοχής διπλής υπηκοότητας - 10%
- Προσωπική ελευθερία (ελευθερία του Τύπου, υποχρεωτική στρατιωτική θητεία κ.λπ.) - 10%
Μάλιστα οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ότι «αυτοί οι παράγοντες επιτρέπουν στους ανθρώπους που εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός διαφορετικού ή πρόσθετου διαβατηρίου να κατανοήσουν καλύτερα την «πραγματική αξία» των υπηκοοτήτων σε όλο τον κόσμο και τελικά να πάνε εκεί όπου τους αντιμετωπίζουν καλύτερα».
Σημειώνεται ότι εξετάσθηκαν 199 χώρες και χρησιμοποιήθηκαν 20 δεδομένα, όπως οι φορολογικές αρχές των χωρών για τη φορολογική κατάταξη και η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας και ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την κατάταξη της αντίληψης, σύμφωνα με τον δείκτη.
Τα πιο αδύναμα διαβατήρια στον κατάλογο, που κατατάσσονται από το 195 έως το 199, είναι το Πακιστάν, το Ιράκ, η Ερυθραία, η Υεμένη και το Αφγανιστάν.
Η κορυφαία πεντάδα των διαβατηρίων
