Αποφασισμένη να επιταχύνει τη διαδικασία μετάβασης στην οπτική ίνα και την απόσυρση του δικτύου χαλκού είναι η ΕΕΤΤ καθώς η χώρα μας αποτελεί από τις ελάχιστες που δεν έχουν επίσημο σχέδιο.
Με τον νέο κανονισμό για τη διαδικασία μετάβασης σε δίκτυα νέας γενιάς που φέρνει η ΕΕΤΤ θα παρακολουθείται η διαδικασία μετάβασης σε δίκτυα νέας γενιάς με παράλληλη κατάργηση στοιχείων του υφιστάμενου παραδοσιακού δικτύου χαλκού και η πορεία υλοποίησης των δικτύων πρόσβασης NGA στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο πρόσβασης.
Επίσης ζητείται από τους παρόχους να ορίσουν τα δεσμευτικά επιχειρηματικά τους σχέδια για την ανάπτυξη υποδομών FTTH, και τους προς έλεγχο δείκτες προϊόντων/υπηρεσιών οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή, για την εξέταση της συνδρομής των προϋποθέσεων άρσης της υποχρέωσης κοστοστρέφειας ή θέσης σε εφαρμογή της υποχρέωσης ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου.
Η ΕΕΤΤ θα παρακολουθεί την εφαρμογή των υποχρεώσεων μέσω της υποβολής εξαμηνιαίων αναφορών από τους υπόχρεους παρόχους. Οι αναφορές αυτές θα περιλαμβάνουν τα δεσμευτικά πλάνα τριετίας για την ανάπτυξη υποδομών FTTH, καθώς και απολογιστικά στοιχεία για την ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης NGA των υπόχρεων παρόχων.
Ο Κανονισμός καθορίζει τη μεθοδολογία υπολογισμού και τους κανόνες δημοσιότητας των παραμέτρων παρακολούθησης των Αστικών Κέντρων (ΑΚ), σε σχέση με την ετοιμότητά τους για την κατάργηση των παραδοσιακών υποδομών χαλκού.
Τα παραπάνω στοιχεία θα υποβάλλονται δύο φορές τον χρόνο στην ΕΕΤΤ από το σύνολο των παρόχων που αναπτύσσουν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, προεξάρχοντος βεβαίως του ΟΤΕ, που θεωρείται ότι κατέχει σημαντική ισχύ στην συγκεκριμένη αγορά. Επίσης, οι ίδιοι πάροχοι θα υποβάλλουν τα δεσμευτικά τριετή επιχειρησιακά σχέδια μετάβασης των παρόχων από τα δίκτυα χαλκού σε δίκτυα νέας γενιάς (FTTC/FTTH).
Χωρίς πλάνο για το copper switch off η Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του FTTH Council Europe, η Ελλάδα είναι ουραγός στην διείσδυση της οπτικής ίνας, ενώ είναι και μια από τις χώρες που δεν έχουν θέσει επίσημο χρονοδιάγραμμα για το switch off του δικτύου χαλκού. Το 2025 έχει τεθεί στόχος να κλείσει το δίκτυο χαλκού σε κάποιες περιοχές και η Φινλανδία, ενώ το 2030 στοχεύουν να έχουν ολοκληρώσει το switch off του χαλκού το Λουξεμβούργο, όπου το 73% των γραμμών είναι οπτικής ίνας, η Γαλλία, που έχει 63% οπτικές ίνες και η Δανία που είναι στο 65% η διείσδυση οπτικών ινών.
Όπως αναφέρει η μελέτη, η Ελλάδα βρίσκεται στη «Φάση Μηδέν» για το switch off των δικτύων χαλκού, και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα σχέδιο για το κλείσιμο του χαλκού, ενώ η ΕΕΤΤ έχει καθορίσει μια σειρά παραμέτρων που πρέπει να πληρούνται για να προχωρήσει το switch off του χαλκού, ωστόσο οι παράμετροι αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί σε καμία περιοχή FTTH και ως εκ τούτου δεν έχει ξεκινήσει η διακοπή του χαλκού.
Η πιο σημαντική παράμετρος είναι το ποσοστό των συνδρομητών που έχουν ήδη μεταβεί σε οπτική ίνα FTTH. Στις περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντος η παράμετρος αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% της συνολικής συνδρομητικής βάσης σταθερής τηλεφωνίας (ΟΤΕ και εναλλακτικοί πάροχοι) ή το 85% των συνδρομητών του ΟΤΕ.
Αναφέρεται επίσης ότι η περίοδος προειδοποίησης για την απόσυρση των προϊόντων χονδρικής σε χαλκό, ανάλογα με την κάλυψη των οπτικών ινών και την απορρόφηση, καθώς και την παρουσία αιτούντων πρόσβασης στο κεντρικό δίκτυο. Ο αριθμός των ενεργών γραμμών χαλκού χονδρικής είναι επίσης μια σχετική παράμετρος. Η ρύθμιση της διαδικασίας απενεργοποίησης του χαλκού κατά κανόνα περιλαμβάνει την κοινή υποχρέωση της καθιέρωσης προθεσμιών προειδοποίησης και τον καθορισμό ενός κατάλληλου εναλλακτικού προϊόντος χονδρικής πρόσβασης. Η περίοδος προειδοποίησης στη χώρα μας έχει οριστεί από την ΕΕΤΤ σε δύο χρόνια.