Μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος των επιχειρήσεων που, μαζί με τα νοικοκυριά, αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στους μηνιαίους λογαριασμούς ενέργειας.
Περίπου 50 εκατ ευρώ εκτιμάται ότι θα διατεθούν για την επιδότηση, που αφορά περίπου 600.000-700.000 επιχειρήσεις για το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια περίοδο όπου οι ήδη αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν πάνω από 17%.
Πηγές αναφέρουν στο Business Daily ότι μέχρι τις 14 Μαρτίου υπολογίζεται ότι η πλατφόρμα θα βγει «στον αέρα» για την παροχή της βοήθειας που πιθανόν να διαμορφωθεί περίπου στο 1,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή, στο ίδιο επίπεδο με την επιδότηση που παρήχθη στα νοικοκυριά με κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος για τους τρεις συγκεκριμένους μήνες.
Σε αντίθεση όμως με τη βοήθεια που προσφέρεται στους ιδιώτες (όπου αυτόματα πιστώνονται οι λογαριασμοί), οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για την ενίσχυση, μέσα από την οποία θα δηλώσουν ότι δεν παραβιάζουν τους κανόνες της κρατικής ενίσχυσης (de minimis).
Όπως αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης θα επωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει ειδική πρόνοια για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι επιχειρήσεις πιέζουν για υψηλότερη ενίσχυση, επικαλούμενες τις αυξημένες επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν όπως το κόστος που επιφέρει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και της πληρωμής παρόχου για αυτές που απασχολούν πάνω από 5 εργαζόμενους, το κόστος για τις προμήθειες των POS, οι ταμειακές μηχανές κ.λπ.
Εκτός από χείρα βοηθείας προς τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η επιδότηση θα τιθασεύσει - έστω εν μέρει - την πληθωριστική πίεση που δημιουργείται από το κόστος του ρεύματος.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε στο Open προχθές ότι «στο θέμα της ενέργειας, η απάντηση είναι απλή. Όταν αυξάνονται τα κόστη, αυτή η αύξηση θα πάει στην τιμή του προϊόντος».
Η σκληρή πραγματικότητα
Στο μεταξύ, σε δελτίο που δημοσιεύθηκε από τον ΙΟΒΕ πριν από λίγες ημέρες περιγράφεται η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες στην Ελλάδα και η μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία ο ΙΟΒΕ αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (133,35 €/MWh) μειώθηκε κατά 8,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά παραμένει ακόμα σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα.
«Ήταν σε υψηλότερα επίπεδα (από +3% έως +36%) από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές και 317% υψηλότερη από την τιμή συστήματος Nordic (31,94 €/MWh)», αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Σε ανοδική τροχιά οι τιμές
Αν και ο χειμώνας πέρασε «ήρεμα», ανοδικά κινούνται πάλι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά. Λίγες μέρες πριν κλείσει ο μήνας, ο μέσος όρος τιμών ανά μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 154.55 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 14% σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Με το βλέμμα στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται η παροχή επιδότησης και για τον Μάρτιο σε μια προσπάθεια να παραμείνουν οι τιμές στην ζώνη των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Σημειώνεται ότι για σήμερα η τιμή ανά μεγαβατώρα βρίσκεται στα 153,82 ευρώ, μειωμένη κατά 26% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται οι τιμές τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία ενώ σε άλλες ευρωπαικές χώρες, όπως στην Πορτογαλία και την Ιταλία οι τιμές καταγράφηκαν στα 105 ευρώ και 141 ευρώ αντίστοιχα.
Όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, το φυσικό αέριο συνεχίζει να κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα με 56% συμμετοχή ενώ οι ΑΠΕ συνεισφέρουν μόνο το 24% της ενέργειας.
Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο ανακοινώνονται οι τιμές από τους παρόχους για τα τιμολόγια του Μαρτίου ενώ η επιδότηση θα δημοσιευθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.