Βαριά πρόστιμα, συνολικού ύψους άνω των 400.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε λογιστή-φοροτεχνικό, καθώς κρίθηκε συνυπεύθυνος για τη φοροδιαφυγή που διέπραξε ο πελάτης του και του επιβλήθηκαν οι ίδιες κυρώσεις.
Πρόκειται για μία από τις πολλές περιπτώσεις, στις οποίες οι λογιστές των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων χαρακτηρίζονται ως συνυπεύθυνοι για τις πράξεις των πελατών τους και τιμωρούνται αυστηρά, με βάση το ποινολόγιο που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.
Είχε προηγηθεί άλλη υπόθεση με λογιστή της Πάτρας, που τιμωρήθηκε με πολλαπλάσιο πρόστιμο, ύψους 2,25 εκατ. ευρώ, επίσης για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις του πελάτη του.
Στη νέα υπόθεση, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών στην οποία προσέφυγε ο λογιστής, είναι καταπέλτης σε βάρος του, καθώς εκτός των άλλων, του καταλογίζει πώς αγνόησε ακόμη και τον νόμο 4557/2018 για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες» και δεν άσκησε τη «δέουσα επιμέλεια» ως όφειλε, για την πρόληψη ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η υπόθεση
Στον εν λόγω λογιστή επιβλήθηκαν από τη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου πρόστιμα ύψους 135.818,88 ευρώ για το 2018, 54.694,59 ευρώ για το 2109 και 232.152,04 ευρώ για το φορολογικό έτος 2020, διότι διαπιστώθηκε ότι υπέβαλε εν γνώσει του ανακριβώς τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας πελάτη του και με την ενέργεια του αυτή βοήθησε και συνέπραξε με άλλα πρόσωπα στην τέλεση των εγκλημάτων φοροδιαφυγής από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Η εταιρεία εντοπίστηκε από τον φορολογικό έλεγχο που διενήργησε ΥΕΔΔΕ Πάτρας, να έχει εμπλακεί στην έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, τα έτη 2018, 2019 και 2020.
Της επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα, τα οποία, πρόστιμα, επιβλήθηκαν και στον λογιστή ως συνεργό, επειδή δεν απέτρεψε την εν λόγω συναλλαγή και συνυπέγραψε και υπέβαλε τις φορολογικές της δηλώσεις.
Καταπέλτης η ΔΕΔ
Η ΔΕΔ στην οποία προσέφυγε ο λογιστής απέρριψε το αίτημά του για ακύρωση των τριών προστίμων συνολικού ύψους 422.665,51 ευρώ, που του επέβαλε η ΔΟΥ Αγρινίου, βάσει των ευρημάτων της ΥΕΔΔΕ Πατρών. Στο σκεπτικό, το οποίο έχει γενικότερη εφαρμογή καθώς οι αποφάσεις της αποτελούν δεδικασμένο σημειώνει πως η προσφυγή απορρίφθηκε για 8 λόγους και επειδή:
- Ο προσφεύγων συνέταξε, υπέγραψε και υπέβαλε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας, χωρίς να έχει γνώση των βιβλίων και στοιχείων, καταχωρώντας αυθαίρετα και εικονικά ποσά εσόδων και αγορών δαπανών.
- Ο προσφεύγων διέθετε κωδικούς taxisnet της εταιρείας και επομένως θα μπορούσε να εξακριβώσει τους προμηθευτές της και να διαπιστώσει πως τα δεδομένα που του έδινε η ως άνω εταιρεία για την υποβολή δηλώσεων ήταν τουλάχιστον ανακριβή.
- Ο προσφεύγων, ως υπόχρεο πρόσωπο του άρθρου 5 του ν. 4557/2018 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες» δεν επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια και δεν αναφέρθηκε στην αρμόδια αρχή όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 22 του ίδιου ως άνω Νόμου.
- Η υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος δεν αποτελεί μεμονωμένη και συμπτωματική πράξη για τον προσφεύγοντα, αλλά επαναλαμβανόμενη, καθώς υπογράφει τις δηλώσεις φορολογικών ετών 2018,2019 και 2020, χωρίς βιβλία και χωρίς γνώση των φορολογικών στοιχείων.
- Ο προσφεύγων με τις ενέργειές του (σύνταξη, υπογραφή και υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος) βοήθησε και συνέργησε στο να δοθεί αληθοφάνεια στις δραστηριότητες της εταιρείας και να μην κινήσει τις υποψίες της Φορολογικής Διοίκησης.
- Ο προσφεύγων αν δεν είχε ενεργήσει ως άνω, η ως άνω εταιρεία δεν θα συνέχιζε χωρίς να προκαλέσει τον έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας.
- Ο προσφεύγων μετείχε ενεργά στη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και με τις ενέργειες του βοήθησε και συνέπραξε με άλλα πρόσωπα στην τέλεση εγκλημάτων φοροδιαφυγής από την εν λόγω εταιρεία, όντας άμεσος συνεργός σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 67 του ν. 4987/2022.
- Το πόρισμα της οικείας Έκθεσης Ελέγχου της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Πάτρας κρίνεται από την Υπηρεσία μας βάσιμο, αποδεκτό και πλήρως αιτιολογημένο.
Τι προβλέπει η νομοθεσία για τους συνεργούς
Ο λογιστής τιμωρήθηκε ως «συνεργός» στη διάπραξη φοροδιαφυγής, με βάση τον ν. 4987/2022 που αναφέρει συγκεκριμένα ότι:
- Κάθε πρόσωπο που παρεμποδίζει ή αποπειράται να παρεμποδίσει τις ενέργειες και την εκτέλεση καθηκόντων της Φορολογικής Διοίκησης κατά την άσκηση των εξουσιών της σύμφωνα με τον Κώδικα ή υποθάλπει ή υποκινεί άλλο πρόσωπο ή συνεργεί με άλλο πρόσωπο για τη διάπραξη παράβασης του Κώδικα υπόκειται στα ίδια πρόστιμα που υπόκειται ο φορολογούμενος.
- Ο εν γνώσει υπογράφων ανακριβή φορολογική δήλωση ως πληρεξούσιος, καθώς και όποιος με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εν γνώσει συμπράττει ή προσφέρει άμεση συνδρομή στην τέλεση των παραπάνω εγκλημάτων τιμωρείται ως άμεσος συνεργός.
Η υπόθεση της Πάτρας
Σε άλλη υπόθεση που έλαβε χώρα στην Πάτρα, η ΑΑΔΕ επέβαλε σε λογιστή πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 2,25 εκατ. ευρώ, καθώς με βάση τον έλεγχο που διενεργήθηκε, έκρινε ότι συνήργησε στη διάπραξη του αδικήματος της λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων μεγάλης συνολικής αξίας από εταιρεία ενός επιχειρηματία πελάτη του.
Σύμφωνα με την αρμόδια ΔΟΥ, η συνέργεια του λογιστή αφορούσε στην υποβολή ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ, στις οποίες αναγράφονταν υψηλά ποσά εισροών χωρίς καν να αντικρίζονται με αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία.
Τελικά του επιβλήθηκαν συνολικά τα ίδια πρόστιμα που επιβλήθηκαν και στην ελεγχόμενη επιχείρηση, ενώ ο ίδιος έχει προσφύγει στο φορολογικό δικαστήριο.