ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Πρώτο μεγάλο βήμα για υπεράκτιο αιολικό πάρκο, εν μέσω νέων προκλήσεων

Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή προχωρούν στην από κοινού ανάπτυξη του πρώτου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου (ΥΑΠ) στην Ελλάδα. Γιατί πνέει άνεμος αμφισβήτησης πάνω από τις θαλάσσιες αιολικές μονάδες.

Ένα βήμα μπρος έκανε χθες η Motor Oil και η Τέρνα Ενεργειακή στην ανάπτυξη του πρώτου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου (ΥΑΠ) της χώρας, ωστόσο ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές νέες προκλήσεις, με αντίστοιχα έργα να ακυρώνονται τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

Σε έναν τομέα που για πολλούς είναι το μέλλον των ΑΠΕ, πλέον πνέει άνεμος αμφισβήτησης πάνω από τις θαλάσσιες αιολικές μονάδες.

Ένα ισχυρό χτύπημα υπέστη ο κλάδος όταν η Σουηδία αποφάσισε τον Νοέμβριο να ακυρώσει 13 άδειες για offshore αιολικά επικαλούμενη προβλήματα στην εθνική άμυνα της χώρας, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα η Shell αποσύρθηκε από επενδύσεις σε νέα offshore πάρκα.

Μια από τις πρώτες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να αναστείλει τη στήριξη για νέα υπεράκτια πάρκα, προκαλώντας πτώση στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πριν από λίγες ημέρες.

Στην Ελλάδα, προωθούνται πιλοτικά μονάδες offshore ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης από την ΔΕΗ και την κοινοπραξία των Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. 

Πρόσφατα, μάλιστα, δόθηκε το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόκτηση κοινού ελέγχου της «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» από τους δύο ομίλους. Πρόκειται για εταιρεία που έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πιλοτικού ΥΑΠ ισχύος 400 MW, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης.

Χθες γνωστοποιήθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη συμμετοχή του ομίλου Motor Oil, μέσω της θυγατρικής του Motor Oil Renewable Energy (MORE), με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως».

«Το πρωτοπόρο αυτό έργο-ορόσημο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, θα είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτυχία της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ», σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους.

Η πολιτική παραμένει σταθερή… προς το παρόν

Παρά το κύμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί δεν έχει αλλάξει κάτι σε επίπεδο πολιτικής. Όπως στην Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, παραμένουν οι στόχοι σχετικά με την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας (τα χερσαία και υπεράκτια projects).

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Ενέργειας προβλέπεται η δημιουργία offshore έργων 1,9 GW έως το 2030, ένας στόχος που περιλαμβάνει τις 600MW από τα δύο πιλοτικά έργα (της κοινοπραξίας Motor Oil/Τέρνα Ενεργειακή και της ΔΕΗ).

Παράγοντες της αγοράς όμως πιστεύουν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για την εγκατεστημένη ισχύ των 1,9GW μέχρι το 2030. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ότι εν μέσω μιας γενικότερης επιθυμίας για αναθεώρηση της πράσινης μετάβασης που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξουν και οι στόχοι που αφορούν τα υπεράκτια πάρκα μετά τις εκλογές της Γερμανίας, που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι πρόοδος καταγράφεται στην προετοιμασία που απαιτεί η εγκατάσταση των offshore στην Ελλάδα αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού πρόσφατα οριστικοποιήθηκαν έξι θαλάσσιες περιοχές όπου μπορούν να τοποθετηθούν οι πρώτες μονάδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα οικόπεδα θα βρίσκονται στις εξής  περιοχές: στη Ζάκρου (απέναντι από τη Σητεία), στη Γυάρο, ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης - Αλιβερίου), στον Β. Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού), σε θαλάσσια περιοχή στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι) και στη Δονούσα.

Εθνική Ασφάλεια

Καθώς εγείρονται και θέματα εθνικής ασφάλειας με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενημέρωσε την Βουλή την περασμένη εβδομάδα ότι η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων πραγματοποιείται μόνο σε περιοχές που εγκρίνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). 

Αν το ΓΕΕΘΑ κρίνει ότι η τοποθεσία δεν είναι κατάλληλη, οι ανεμογεννήτριες δεν εγκαθίστανται, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν επηρεάζονται τα εθνικά θέματα άμυνας, σύμφωνα με τον υπουργό, απαντώντας σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην ακύρωση αιολικών πάρκων στη Σουηδία για λόγους εθνικής ασφάλειας

Ο υπουργός εξήγησε ότι το ΓΕΕΘΑ έχει την αρμοδιότητα και τη γνώση για να αξιολογεί αν μια αιολική εγκατάσταση μπορεί να επηρεάσει τα αμυντικά συστήματα της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

PPC Trading- ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ενισχύει την παρουσία της στις αγορές ενέργειας με τη θυγατρική PPC Trading

Η νέα, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, PPC Trading, θα αναλάβει την κεντρική εκτέλεση δραστηριοτήτων χονδρικής εμπορίας ενέργειας και τη βελτιστοποίηση του ενοποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας της ΔΕΗ.
Ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώνουν δυνάμεις σε νέα εταιρεία ενέργειας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil ενώνουν δυνάμεις δημιουργώντας την UtilityCo που θα εξυπηρετεί περίπου 550.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,5 GW.