Βήμα απομάκρυνσης παίρνει η κυβέρνηση από την πράσινη μετάβαση, υπό την πίεση των υψηλών τιμών ενέργειας. Με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συχνά από τις υψηλότερες της Ευρώπης και την πίεση από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για αποτελεσματική δράση να αυξάνεται η κυβέρνηση αναζητά νέες λύσεις στη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μιλώντας στη Βουλή για την ενεργειακή πολιτική, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι η χώρα στρέφεται όχι μόνο στη χρήση του ορυκτού καυσίμου αλλά και στην παραγωγή του, μια επιλογή που μέχρι πρότινος αποτελούσε χαμηλή προτεραιότητα.
«Όταν, λοιπόν δεν έχουμε άνεμο και ήλιο, τι μπορούμε να έχουμε; Πάμε να δούμε ποιες είναι οι επιλογές μας. Μπορούμε να έχουμε λιγνίτη. Τον θέλετε; Λοιπόν, ο λιγνίτης σήμερα είναι ρυπογόνος και πανάκριβος και ήταν σωστή η επιλογή μας να απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη, απολύτως επιβεβλημένη από την ίδια την αγορά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκη.
«Άλλη εναλλακτική η χώρα από το να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, στον βαθμό που δεν διαθέτουμε πυρηνικά, δεν έχει. Γι’ αυτό και η χώρα, εκτός από την γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ, επενδύει ενεργά στη διερεύνηση ύπαρξης φυσικού αερίου εντός ζωνών κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό είναι εδώ η Exxon, γι’ αυτό ήρθε η Chevron πριν από λίγες μέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σε αυτό το διαφοροποιημένο γεωπολιτικό περιβάλλον, η παρουσία των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών κολοσσών στην Ελλάδα εντός ζωνών άσκησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχει διπλή σημασία: ενεργειακή και γεωπολιτική.
Το ενδιαφέρον που δείχνει ο αμερικανικός κολοσσός Chevron (μαζί με την Helleniq Energy) για έρευνα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου σηματοδοτεί τη νέα κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης.
Με το που ανακοινώθηκε το ενδιαφέρον της εταιρείας πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι αποδέχεται αυτήν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και χθες υπέγραψε την απόφαση, με την οποία προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών, για τις οποίες παραχωρείται το εν λόγω δικαίωμα.
Στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης προσδιορίζεται ως διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Σύμβαση Μίσθωσης, το ίδιο πρότυπο, δηλαδή, με τις αντίστοιχες διαδικασίες των προηγούμενων διαγωνισμών.
Παρατηρητές της αγοράς μιλούν για ασυνήθιστα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σχετικά με το ενδιαφέρον της Chevron, εκεί που κωλυσιεργούσε για χρόνια.
Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είναι και πρώην υπουργός Ενέργειας, έκανε λόγο για «μεγαλειώδη ενεργειακή κωλοτούμπα της κυβέρνησης».
Ο ίδιος ανέφερε πως «σε προηγούμενα έτη ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα γίνουν εξορύξεις στη χώρα μας. Επίσης, είχαμε στη χώρα την Total και αποχώρησε απογοητευμένη από τις τεράστιες καθυστερήσεις. Όπως αποχώρησε και η ισπανική Repsol», υποστήριξε ο κ. Μανιάτης.
Σε 5 - 6 χρόνια και βλέπουμε...
Παρά την ανανεωμένη επιθυμία της κυβέρνησης για ενεργειακή ανεξαρτησία, ο δρόμος προς την πιθανή άντληση του φυσικού αερίου είναι μακρύς και δύσκολος.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε σε δηλώσεις του (στον Real Fm) ότι η Exxon θα δει μέσα στο τρέχον έτος αν θα κάνει ή όχι γεώτρηση, αναφερόμενος στην περιοχή νότια της Κρήτης.
Στην συνέχεια ο υπουργός σημείωσε ότι εφόσον κερδίσει τον διαγωνισμό η Chevron, θα χρειαστεί δύο χρόνια ερευνών, έπειτα 1 με 1,5 χρόνο για γεωτρήσεις, ενώ θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια για να φτιαχτεί το εργοστάσιο άντλησης του φυσικού αερίου. Συνολικά, δηλαδή απαιτούνται 5 - 6 χρόνια, εφόσον εντοπιστεί ικανοποιητική ποσότητα καλής ποιότητας.
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως αν βρεθεί φυσικό αέριο, θα είναι πολύ σημαντική ενίσχυση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η χώρα θα έχει πρόσβαση σε φθηνή πηγή ενέργειας. Ο ίδιος τόνισε ότι σε κάθε έρευνα υπάρχει 10% πιθανότητα να βρεθεί φυσικό αέριο.