ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Τα ορυκτά καύσιμα «νίκησαν» τις ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος το 2024

Ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο συνεισέφεραν περισσότερο ρεύμα από αυτό που παράγεται από τον ήλιο και τον αέρα. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου τους μήνες Ιούλιο - Νοέμβριο.

Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στη πρώτη θέση της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, αν και το ρεύμα που παράγουν υπολείπεται ακόμα αυτού που παρήχθη αθροιστικά από τα τρία ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς.

Πρόκειται για το ορυκτό αέριο, τον λιγνίτη και το πετρέλαιο που χρησιμοποιούνται υποστηρικτικά στο σύστημα ενέργειας ώστε να καλύπτουν τα κενά τις πράσινης ενέργειας, αλλά εν τέλει συνεισφέρουν περισσότερο ρεύμα από αυτό που παράγεται από τον ήλιο και τον αέρα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank που επικαλείται στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ σχετικά με την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, το φυσικό αέριο κυριάρχησε στο ενεργειακό μείγμα, ειδικά τους θερινούς μήνες, όταν η ζήτηση εκτοξεύτηκε στα ύψη.

«Με 23,326 GWh τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους, oι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) βρέθηκαν μεν στην πρώτη θέση της ηλεκτροπαραγωγής, έμειναν όμως πίσω σε σχέση με την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 2,231 GWh», υπογραμμίζει η δεξαμενή σκέψης.

«Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου τους μήνες Ιούλιο - Νοέμβριο, αναστρέφοντας έτσι την εικόνα του εξαμήνου όταν οι ΑΠΕ ξεπερνούσαν την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων», αναφέρεται στην ανάλυση.

Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα δείχνοντας πόση δουλειά χρειάζεται ακόμα για την πράσινη μετάβαση παρά την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ. Ενδεικτικά, για σήμερα, η συμμετοχή του φυσικού αερίου και του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ανήλθε στο 42,2% του συνόλου ενώ το ποσοστό από τις ΑΠΕ καταγράφηκε στο 29,3%. 

Στο μεταξύ, επεκτείνεται - έστω προσωρινά - ο ρόλος του λιγνίτη. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα παρατάθηκε η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Μελίτη στη Φλώρινα τουλάχιστον έως τον Μάρτιο. Η μονάδα αυτή ήταν να αποσυρθεί στα τέλη του 2024 όμως, ο ΑΔΜΗΕ έκρινε απαραίτητη μια μικρή παράταση για να στηριχθεί το σύστημα.

Όπως τόνισε η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, η Μελίτη αντιπροσωπεύει το 0,84% της συνολικής παραγωγής ρεύματος στη χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 19.050 γιγαβατώρες, που είναι το σύνολο της συμβατικής παραγωγής, παρήγαγε μόλις 106 γιγαβατωρες.

Σε υψηλό το ορυκτό αέριο

Στην ανάλυση του, το Green Tank επισημαίνει ότι στη δεύτερη θέση για το ενδεκάμηνο βρέθηκε το ορυκτό αέριο (19,130 GWh), το οποίο απέχει μόλις 837 GWh από το ιστορικό υψηλό του ενδεκάμηνου του 2021 (19,968 GWh). Αυξήθηκε κατά 32.6% σε σχέση με τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023, μια πολύ ισχυρότερη αυξητική τάση σε σχέση με την αντίστοιχη των ΑΠΕ (+20.1%).

Με 3,631 GWh το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά κατατάχθηκε στην τρίτη θέση, με μικρή σχετικά διαφορά από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (3,258 GWh) που βρέθηκαν στην τέταρτη θέση. Στην πέμπτη θέση με 2,796 GWh ακολούθησε ο λιγνίτης, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό παραγωγής τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους. Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης τους πρώτους έντεκα μήνες του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές με μόλις 106 GWh.

«Ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο, με πολύ μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2022 (3,192 GWh)», καταλήγει η ανάλυση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ilektriki_energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλοι χαμένοι από το ρεύμα: «Καίγονται» καταναλωτές και επενδυτές σε ΑΠΕ

Το μείγμα της παραγωγής γίνεται πράσινο, αλλά οι καταναλωτές πληρώνουν φουσκωμένους λογαριασμούς και όσοι έχουν επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες δυσκολεύονται να επιτύχουν τις αποδόσεις που περίμεναν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίνε» πάλι τους καταναλωτές οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Άλμα 18% των τιμών σε ετήσια βάση και πάνω από 8% σε μηνιαία κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο. Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές λιανικής, ενώ υποχώρησαν οι τιμές χονδρικής. Για υπερβολική εξάρτηση από το φυσικό αέριο κάνει λόγο η Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι αρνητικές τιμές «σβήνουν» τους μικρούς παραγωγούς με ΑΠΕ

Η μετάβαση σε μια πιο απαιτητική και ρευστή αγορά ενέργειας ωθεί χιλιάδες μικροεπενδυτές εκτός παιχνιδιού, την ώρα που επιταχύνονται οι εξελίξεις σε αποθήκευση, διαχείριση ρίσκου και επαγγελματική συμμετοχή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από το μηδέν οι τιμές ρεύματος: Νέο φαινόμενο στην ελληνική αγορά

Η αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, η χαμηλή ζήτηση και τα ανεπαρκή δίκτυα οδηγούν σε αρνητικές τιμές ρεύματος. Στα -50€/MWh η τιμή στην Ελλάδα, ενώ η Ευρώπη καταγράφει ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνό ρεύμα από το... μπαλκόνι: Τα φωτοβολταϊκά και το νομικό κενό

Νέες προσφορές στα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού «ρίχνουν» προμηθευτές στην αγορά, προσφέροντας μια λύση που μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό ρεύματος έως 25%. Καθυστερεί, όμως, το ρυθμιστικό πλαίσιο.