Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε εκτενώς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με κεντρικό στόχο την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Επικαιροποίησε τα δεδομένα σχετικά με τη λειτουργικότητα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την πρόοδο της αξιολόγησης των δημόσιων νοσοκομείων, την ενίσχυση των αεροδιακομιδών στα νησιά και την ενεργοποίηση της νέας τηλεφωνικής γραμμής "1566" του υπουργείου Υγείας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καινοτόμο εφαρμογή του λεγόμενου «βραχιολακίου» στα ΤΕΠ, που λειτουργεί ήδη στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως η δράση επεκτείνεται σύντομα και στο νοσοκομείο “Αττικόν”, με προοπτική να καλύψει, σταδιακά, συνολικά 100 νοσοκομεία πανελλαδικά.
Το ηλεκτρονικό σύστημα παρέχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη καταγραφή της διαδρομής κάθε ασθενή, συμβάλλοντας στην ανίχνευση σημείων συμφόρησης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους: «Παίρνουμε τα στοιχεία ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς που είναι στα επείγοντα.».
Η εξάπλωση του συστήματος βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και στόχος είναι, έως το 2026, να καλύπτει όλα τα ΤΕΠ της χώρας.
Σχετικά με τη συμμετοχή των ασθενών στην αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι έχουν ήδη αποσταλεί τα πρώτα SMS, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ποσοστό ανταπόκρισης.
Περισσότεροι από 1 στους 3 ασθενείς - δηλαδή, άνω του 30% - συμμετείχαν στη διαδικασία, στοιχείο που θεωρείται, σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ θετικό για τα πρώτα στάδια και αναμένεται να δώσει ουσιαστικά συμπεράσματα άμεσα.
Όπως τόνισε, η εν λόγω αξιολόγηση δεν αποτελεί «καταγραφή γνώμης» ή «δημοσκόπηση», αλλά αποτελεί εργαλείο διοίκησης. Η χρήση των στοιχείων που συλλέγονται επιτρέπει την υιοθέτηση διορθωτικών ενεργειών, όπου απαιτείται.
«Αν, για παράδειγμα, το φαγητό αξιολογηθεί αρνητικά, θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Εφόσον το πρόβλημα επιμείνει, προβλέπονται ποινές που ενδέχεται να φτάσουν έως και την παύση του διοικητή», δήλωσε ο υφυπουργός.
Παράλληλα, υπογράμμισε την έναρξη λειτουργίας της νέας τηλεφωνικής γραμμής «1566», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για ζητήματα Υγείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της γραμμής καταγράφηκαν περίπου 2.500 τηλεφωνήματα, με εξυπηρέτηση όλων των πολιτών». Η γραμμή αυτή αντικαθιστά όλες τις προϋπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές, παρέχοντας πλέον έναν ενιαίο σύνδεσμο επικοινωνίας – με εξαίρεση τη χορήγηση καθαυτό ιατρικών συμβουλών.
Σημαντικό κεφάλαιο στην αναβάθμιση της Υγείας στα νησιά αποτελεί το διευρυμένο σχέδιο ενίσχυσης των αεροδιακομιδών, ειδικά κατά την περίοδο αιχμής του τουρισμού.
Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, σε σχέση με προηγούμενα έτη υπάρχει ένα επιπλέον αεροσκάφος και ένα επιπλέον ελικόπτερο σε λειτουργία, ενώ προβλέπεται η προσθήκη ακόμη ενός. Παράλληλα, κατά τον τελευταίο μήνα έχουν προσληφθεί και 300 νέοι διασώστες στο ΕΚΑΒ, ενισχύοντας κυρίως τις νησιωτικές περιοχές και αυξάνοντας τις βάρδιες κατά 10%.
Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, υπογράμμισε πως «από τις 300 θέσεις που παρέμεναν άγονες από την περίοδο των μνημονίων, με τα νέα κίνητρα και τις δομικές εργασιακές αλλαγές στο ΕΣΥ, πλέον έχει καλυφθεί το 2/3 των αναγκών».
Ολοκληρώνοντας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις εντάσσονται σε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο, με κυρίαρχο γνώμονα την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας και την προαγωγή του συμφέροντος του πολίτη.